Adalbertus Napisano Czerwiec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2005 Witajcie Koledzy! Mam Fedorkę 3 dopiero 24 godziny, wcześniej - Aurox 9.3 i Mandaryna 9.2. Jest boska, ale jak zwykle, trzeba trochę pokombinować ze sprzętem. No własnie, mam skaner "Plustek OpticPro UT 16". Mandaryna i Aurox samoistnie wykrywały mi sprzęt przy użyciu Sane i Kooki, a Fedorka - nie. Mam zainstalowane Sane (wraz z Distro), "lsusb" spod roota prawidłowo pokazuje mi skaner na USB. To pewnie jakaś drobnostka, ale... sam nie wiem. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Dzięki i pozdrawiiam PS. Co ciekawe, skaner działa pod rootem, zatem jakiś myk w uprawnieniach do odpalenia skanera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Czerwiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2005 PS. Co ciekawe, skaner działa pod rootem, zatem jakiś myk w uprawnieniach do odpalenia skanera. Najlepiej jakbyś wszystko zaktualizował. Jesli chodzi o skaner, to o ile mnie pamięć nei myli, to chyba rozwiązano problem z dostępem z konta zwykłego użytkownika. Czyli aktualizacja systemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Czerwiec 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2005 Jestem po przesiadce n ająderko 2.6.11, ale nadal ten sam problem. Może jeszcze Sane zaktualizować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 Sama aktualizacja jadra nie pomoże. Minimum to jeszcze hotplug i prawdopodobnie sane. Dlaczego nie zaktualizujesz całego systemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Czerwiec 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 Do aktualizacji całego systemu nie zachęcają mnie topiki na forum i problemy niektórych użytkowników forum po aktualizacji. Co do Sane - yum pokazał, że są tam tylko beckendy! To ciekawe, ale nie wiem, czy to nie jest jakiś problem z dostępem urządzeń USB spod usera, bo Sane bez problemu działa pod userem z kartą TV, automatycznie dokonuje wyboru urządzenia. POd rootem, na starcie Sane, pyta o urządzenie. Hm, ciekawe Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Czerwiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 mam dokladnie ten sam 'fioletowy' skaner, a dokladniej dwa skanery bo oprocz Plusteka UT16 mam jeszcze Musteka 1200UB, obydwa smigaja bez zadnych problemow, jedyne co zrobilem to po instalacji FC3 zaktualizowalem caly system :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Czerwiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2005 Port, pod ktory podpiety jest skaner jest dostępny tylko dla roota Zmień jego właściciela lub prawa zapisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2005 Zmień jego właściciela lub prawa zapisu. Zamiast bawić się w zmienianie uprawnień, prościej jest zaktualizowac system (minimum te paczki → https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...i?id=121511#c68 ). Ten problem już dawno został poprawiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Czerwiec 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2005 Witam! Panowie, update systemu pomógł. 3 godziny i po kłopocie a skaner śmiga spod usera że hej ;P POzdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi