Skocz do zawartości

Jak Iuruchomić Skaner Plusteka?

Adalbertus

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Koledzy!

Mam Fedorkę 3 dopiero 24 godziny, wcześniej - Aurox 9.3 i Mandaryna 9.2. Jest boska, ale jak zwykle, trzeba trochę pokombinować ze sprzętem. No własnie, mam skaner "Plustek OpticPro UT 16". Mandaryna i Aurox samoistnie wykrywały mi sprzęt przy użyciu Sane i Kooki, a Fedorka - nie. Mam zainstalowane Sane (wraz z Distro), "lsusb" spod roota prawidłowo pokazuje mi skaner na USB. To pewnie jakaś drobnostka, ale... sam nie wiem.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Dzięki i pozdrawiiam

PS. Co ciekawe, skaner działa pod rootem, zatem jakiś myk w uprawnieniach do odpalenia skanera.

PS. Co ciekawe, skaner działa pod rootem, zatem jakiś myk w uprawnieniach do odpalenia skanera.

Najlepiej jakbyś wszystko zaktualizował. Jesli chodzi o skaner, to o ile mnie pamięć nei myli, to chyba rozwiązano problem z dostępem z konta zwykłego użytkownika.

Czyli aktualizacja systemu ;)

Do aktualizacji całego systemu nie zachęcają mnie topiki na forum i problemy niektórych użytkowników forum po aktualizacji. Co do Sane - yum pokazał, że są tam tylko beckendy! To ciekawe, ale nie wiem, czy to nie jest jakiś problem z dostępem urządzeń USB spod usera, bo Sane bez problemu działa pod userem z kartą TV, automatycznie dokonuje wyboru urządzenia. POd rootem, na starcie Sane, pyta o urządzenie. Hm, ciekawe :)

Pozdrawiam