Skocz do zawartości

Dwl-520+ I Acx100

Zygmunt

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!!!

Skompilowałem kernel 2.6.11.11 z sterem acx100 (funkcją: make inject), wszystko poszło fajnie i bez problemów. Oczywiście aby działało wszystko bez zarzutu w plikach konfiguracyjnych zamieniełem urządzenie eth1 na wlan0 (w końcu bezprzewodówka - nie wiem dlaczego ale kudzu skonfigurowało ją jako eth1). Włączyłem program konfiguracyjny network i wpisałem IP i całą resztę.... Nie wiem dlaczego podczas wybory trybu Managded nie można skonfigurować kanału i rate'u. Zrobiłem to recznie i idzie.

Dlaczego po połączeniu się łącze idzie bardzo wolno. Podczas połączenia jeszcze jakoś ale z czasem maleje i wręcz zanika, co dziwne pingi do bramki dochodzą ale jakie kolwiek inne kożystaniekorzystanie jest nie możliweniemożliwe....

Spotkał sie już ktoś z takim problemem.

PS: PrubowałemPróbowałem użyć jeszcze skryptu z acx100 (start_net), ale i on nie działa dobrze (wręcz podobnie). Cała ta sprawa między innymi po to aby nie uruchamiać skryptu z wpisem do pliku rc.local tylko skorzystaniu z funkcji network.

Skompilowałem kernel 2.6.11.11

Można wiedzieć po co?

z sterem acx100 (funkcją: make inject)

Która wersja? Zainstlowałeś na pewno najnowszą? http://rhlx01.fht-esslingen.de/~andi/acx100/

Normalnie nie poszło przez make i make install?

a spróbuj NDISWRAPPERA

NDISWRAPPER jest zły i nie powinno się tego w ogóle stosować → http://acx100.sourceforge.net/ndis_cludge.html

Lepiej pomóc w tworzeniu i testowaniu natywnych sterowników dla GNU/Linuksa.

----po co instalować nowy kernel????----

--> Czemu nie???

i tak potrzebuje kilka modułów których normalnie nie ma w Fedorze.

a poza tym czemu się nie uczyć - skoro takie coś istnieje????

i jeszcze jedno, dlaczego z niego nie korzystać jak wyszło?????

a dodałem do kernela bo uważam to za dobry wybór....

z make i make install też idzie ale to,

to tosamo tyle że skompilowane wraz z kernelem...

NDISWRAPPER'em próbowałem i jakoś nie poszło.

co do wersji to najnowszą (0.2.0pre8_plus_fixes_57), a problem mam taki że nie pamiętam która mi szła dobrze.

----po co instalować nowy kernel????----

--> Czemu nie???

Pytanie nie brzmiało "po co instlować nowy kernel", a tylko "po co ręcznie kompilować" :P

Tak się tylko pytam, bo wiele osób kompiluje niepotrzebnie, bo ktos im nagadał, że muszą, albo że tak jest lepiej.

BTW Lepiej używać źródeł jądra z Fedory, a nie z kernel.org. Posiadają patche ExecShield (chroni przed wieloma exploitami), ograniczają dostęp do /dev/mem oraz mają infrastrukturę pozwalającą na podpisywanie modułów.

i tak potrzebuje kilka modułów których normalnie nie ma w Fedorze.

Tak z ciekawości: których? (jesli chodzi o NTFS-a, to go można ściągnąć z livna).

a poza tym czemu się nie uczyć - skoro takie coś istnieje????

W sumie też dobre wytłumaczenie ;-)

i jeszcze jedno, dlaczego z niego nie korzystać jak wyszło?????

A co posiada ten kernel, czego nie ma jądro fedorowe?

[y4kk0@X repo]$ rpm -q --changelog kernel-2.6.11-1.27_FC3 | head -8
* śro 18 maj 2005 Dave Jones <[email protected]>

- Remove the unused (and outdated) Xen patches from the FC3 tree.

* wto 17 maj 2005 Dave Jones <[email protected]>

- Rebase to 2.6.11.10, (fixing CAN-2005-1264)

[y4kk0@X repo]$

To z updates-testing bazuje na 2.6.11.12 → http://www.redhat.com/archives/fedora-test...e/msg00534.html

a dodałem do kernela bo uważam to za dobry wybór....

Ja się na tych sprawach za bardzo nie znam, ale IMHO łatwiej testować sterowniki jak nie są wskompilowane z kernelem (oczywiście moge sie mylić). Zawsze możesz zrobić make uninstall i wgrać ich inną wersję.

co do wersji to najnowszą (0.2.0pre8_plus_fixes_57), a problem mam taki że nie pamiętam która mi szła dobrze.

Hmm... Jesli to jakas regresja w kodzie, to prosiłbym o skontaktowanie się z autorem sterowników i poinformowanie go o tym. Pomógłbys rozwijać te drivery :]

Niestety, ja nie mam dostępu do sieci bezprzewodowych ani takich kart, więc nie moge CI pomóc za bardzo :(