Skocz do zawartości

Fc 4 Konsole Wirtualne

FC_user

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowaem FC 4 (update FC 3) i ... okazało się, że błąd (a może niekonwencjonalne rozwiązanie :D )

z wesji testowych nadal tu działa. Konsole wirtualne tty1 do tty6 albo są jednolicie czarne z kolorową ramką (faza 1) , albo migają kolorowymi prążkami. W drugim przypadku można się domyślić napisów , ale tylko domyślić.

Dlaczego w FC3 po przełączeniu Ctrl+Alt+F1- F6 pokazywała się czarna konsola a tutaj po tej samej sekwencji klawiszy przechodzimy do fazy 1 potem wracamy do X-sów Alt +F7, a powtórne Ctrl+Alt+F1- F6 wprowadza nas w świat migających prążków :D:D:D

Co z tym zrobić? A może ten rodzaj tak ma mieć :?:

FC_user

Pełna nazwa tej karty: S3 Inc. VT8375 [ProSavage8 KM226/KL266] - odpisane z Harware Browser:) .

Aurox na tym chodził bez zarzutu, jak również SuSE 9.1 i 9.2 Mandrake 10.1 i FC3 . Karta była bezbłednie rozpoznawana i wszystko działało. Problemy pojawiły się przy drugiej wersji testowej FC4, (_znikły_ → zniknęły) ORT przy ponownej instalacji FC3, znowu pojawiły się przy trzeciej wersji testowej FC4 i znowu (_znikły_ → zniknęły) ORT po powrocie do FC3.

Nie mam pojęcia dla czego FC 4 nie chce tak działać na moim kompie jak FC3 :o

Jak nie dam rady tego poprawić, to się chyba przesiądę na inne distro ;)

Nie mam konfiga z FC3, a X-sy działają bez zarzutu, więc nie wydaje mi się , żeby to była wina sterownika. Użyty przez system sterownik to S3 ProSavage KM133 (informacja z Hardware Browser-a).

Rzecz dotyczy tylko konsoli wirtualnych, gdzie grafika jest w trybie DOS-owym i działa poprawnie przy starcie systemu. Jak pisałem inne dystrybucje działały bez zarzutu. To bardzo tajemnicza :ph34r: sprawa.

Hardware Browser pokazuje Ci tylko wykryty sprzęt, a nie użyte sterowniki.

Zobacz to → https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=151548 Najlepiej dodaj sie tam do CC i opisz też swój problem.

Zmiana sterownika na vesa powinna tymczasowo rozwiązać Twój problem. Najprawdopodobniej coś sknocili w najnowszym jądrze (w FC4 jest 2.6.12rc5). Byc może instalcja jajka z FC3 Ci też pomoże (spróbuj kernel-2.6.11-1.27_FC3).

To, że w innych dystrybucjach działało nic nie znaczy. Najprawdopodobniej użyty tam był jakiś starszy kernel.

Moja znajomość języka angielskiego jest na tym poziomie, że nie byłbym w stanie dokładnie opisać sojego problemu, ale z jajkiem FC3 spróbuję. Wydaje mi się , ze FC4 jest gorzej przygotowana od FC3. Jest to system tak surowy, że odnoszę wrażenie iż nie został dokończony należycie przez developerów. Nie widzę róznicy (in plus) pomiędzy FC4 , a jej wersjami testowymi B)

Właśnie przed chwilą dostałem mały raporcik od RPM-a:

faza 1: rpm -ivh kernel-2.6.11-1.27_FC3.i686.rpm

błąd: Niespełnione zależności:

kernel-utils jest wymagany przez kernel-2.6.11-1.27_FC3.i686

Po ściągnięciu reszty

pakiet kernel-2.6.11-1.1369_FC4 (nowszy niż kernel-2.6.11-1.27_FC3) jest już zainstalowany

plik /usr/sbin/hardlink z instalacji kernel-utils-2.4-13.1.49_FC3 jest w konflikcie z plikiem z pakietu hardlink-1.0-1.13

plik /etc/cpuspeed.conf z instalacji kernel-utils-2.4-13.1.49_FC3 jest w konflikcie z plikiem z pakietu cpuspeed-1.2.1-1.21

plik /usr/sbin/cpuspeed z instalacji kernel-utils-2.4-13.1.49_FC3 jest w konflikcie z plikiem z pakietu cpuspeed-1.2.1-1.21

plik /usr/sbin/dmidecode z instalacji kernel-utils-2.4-13.1.49_FC3 jest w konflikcie z plikiem z pakietu dmidecode-2.6-1.14

Chyba nic z tego :blink:

kernel-2.6.12rc5 jest tylko dla Arklinux-a (patrz RPM Serch) w FC4 jest kernel-2.6.11-1.1369_FC4

i wydaje mi się, że jak je poprawią, to będzie B)

Po prostu nie uruchomił się serwer X i nie wyświetliło się okno postępu ładowania systemu. Na to miejsce wyświetliło się tło mojego pulpitu(???) z "zagadkowymi " paseczkami u góry ekranu + jakieś niewyrażne napisy i nic nie dało się więcej z tym zrobić.

Z poziomu konsoli przywróciłem dawną konfigurację i zrestartowałem system. Teraz jest tak jak dawniej: konsole wirtualne migoczą barwnymi prążkami :( ,a ja mogę korzystać z gnoma :)