Skocz do zawartości

Fc4 Po Yum Update Nie Pamięta Mnie :(

Gi3ros

Rekomendowane odpowiedzi

no to zacznijmy od sedna

chciałem sobie zupdatwać fc3 na fc4... najprosztrze co moge zrobic to ściągnac obrazy cd i z graficznego instalatora, ale okazało sie że nie najprosztrze bo natknałem sie na metode z yumem http://fedoraproject.org/wiki/YumUpgradeFaq

zorbiłem tak jak jest opisane na stronie, a jako że miałem kernela ze źródeł to przewidzialem że sie coś skopie i nie bedzie dzialal więc zainstalowałem yumem kernela z paczki tak jak to jest opisane na w/w stronie po czym reboot no i...

tak jak myślalem, stary kernel wywalił kernel panic, nowy kernel po chwilowej zabawie z lilo odpalił sys, ale zaraz po włączeniu system zaczął pluc komunikatami (dokładnie nie wiem czego one dotyczyły, bo było ich mnóstwo, kilka ekranów)

O dziwi wlaczył sie gdm.

cofnąłem sie jednak do terma i zobaczyłem co się dzieje, komunikaty lecialy dalej... nacisnąłem enter, pojawił się dźwieczy napis Fedora Core 4 i login:

wpsałem login, potem password: ale co moje oczy ujrzały? 3 plujki błedami i czyszczenie ekranu po czym od nowa login i password i tak w nieskończoność... z gdma też się zalogować nie mogę, wygloąda to tak jakby brakowało pliku passwd... nie sprawdzałem tego jeszcze, ponieważ nie wiem do końca jak ten plik powinien wygladać nawet więc nie chce się go czepiac bez porady, bo moge jeszcze bardziej rozwalić...

tak więc co radzicie fedorowi bracia i siostry, czy to bug (a jeśli tak to gdzie coś na ten temat znajdę, bo niestety nic nie wyczesałem :( ) czy moja niewiedza sie do tego przyczynila :P

Witam

to ja dołącze swoj problem dotyczacy update'u z FC3 do FC4

zrobilem yum update yum potem sciagnelm i zainstalwoalem ten plik fedora-release-4-2.noarch.rpm

ale pow wpisaniu yum update - co powinno spowodowac update do FC4 pojawia sie taki komunikat:

Repository extras already added, not adding again

Setting up Update Process

Setting up Repos

Cannot open/read repomd.xml file for repository: livna-stable

failure: repodata/repomd.xml from livna-stable: [Errno 256] No more mirrors to try.

co moze byc przyczyna ?

wczesniej na tym samym configu (_yum'a_ → yuma) ORT robilem update FC3 i wszsytko bylo ok

update (_yum'a_ → yuma) ORT tez sie zrobil

pozdro:

wookash

najprosztrze co moge zrobic to ściągnac obrazy cd i z graficznego instalatora, ale okazało sie że nie najprosztrze bo natknałem sie na metode z yumem

Czytałeś → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=28512 ?

zaraz po włączeniu system zaczął pluc komunikatami (dokładnie nie wiem czego one dotyczyły, bo było ich mnóstwo, kilka ekranów)

STOP. Jak nie podasz co to za komunikaty, to można będzie tylko zgadywać. Bez tego nie można zrobić nic więcej.

wygloąda to tak jakby brakowało pliku passwd...

Może nie masz odpowiednich praw do tego pliku? Spróbuj dać do parametrów jądra opcje autorelabel i odpal systme jeszcze raz.

to ja dołącze swoj problem dotyczacy update'u z FC3 do FC4

Inny problem -- inny wątek. Przeczytaj regulamin.

Repository extras already added, not adding again

Czytaj komunikaty. Masz dwa razy skonfigurowane repozytorium Fedora Extras. Usuń jeden wpis.

Cannot open/read repomd.xml file for repository: livna-stable

failure: repodata/repomd.xml from livna-stable: [Errno 256] No more mirrors to try.

http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=30789

dopiero teraz pisze, ale wojowalem :P

zalogowałem się, problem nie wynikał z tego błedu co mi go wali cały czas (a wali dalej). Zrobiłem aktualizacje z cd, przez yuma miałem trochę zależności, których sie pozbyłem (wywaliłem co sie gryzło), ale nie chciał mi xorga zainstalować, dokładnie nie pamiętam już czego bład dotyczył, ale nie ważne... po update z cd działa.

a błąd który mi wali to

audit(1119207712.929:134):avc:denid { unlnk } for pid=2207 comm="cups" name=0 der=dm_0 ino=522311 scontext=system_u:System_r:cupsd_t tcontext=system_u: object_r:etr_mutime_t tclass=file

jak są gdzieś błędy to wybaczcie... przepisywałem to z terminala...

cupsd to coś z drukarką ma wspólnego o ile wiem... nie mam drukarki. ubiłem ten proces kill -9 2207 i przestało walić, ale to nie rozwiązanie... wiec może mi ktoś podpowiedzieć jak to wyłaczyć aby nie ładowalo przy starcie systemu czy cuś?

aha i jeszcze problem odnośnie montowania systemów plików, mam w fstab ustawionego floppy, cdrom i cdrw na

/dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0

/dev/hdb /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0

/dev/hda /media/cdrom auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0

co chyba oznacza że powinien mi automatycznie wykrywać system plików, jednak jak chce zamontować to dostaje że nie może wykryć fs. Przekompilowałem nawet jajo ale to widac nie to :/ jak zmienilem przy flopku na vfat to zamontowałem bez problemu. na fc3 ten fstab działał normalnie, więc nie wiem co teraz jest, czy coś sie zmieniło?

/UPDATE/

idiota ze mnie... zapomniałem że cd audio sie nie montuje... reszta płyt działa normalnie, floppy już też.

audit(1119207712.929:134):avc:denid { unlnk } for pid=2207 comm="cups" name=0 der=dm_0 ino=522311 scontext=system_u:System_r:cupsd_t tcontext=system_u: object_r:etr_mutime_t tclass=file

Co pokazuje:

rpm -q selinux-policy-targeted

Spróbuj tego jeszcze:

touch /.autorelabel && reboot

Jakich używałeś wcześniej repozytoriów? Doinstaluj yum-utils z Extras i odpal:

package-cleanup --problems

Co pokazuje? Odpal też:

yum list extras

co chyba oznacza że powinien mi automatycznie wykrywać system plików, jednak jak chce zamontować to dostaje że nie może wykryć fs.

Może Ci się coś nie zaktualizowało? Na FC4 działa to bez problemów.

[root@metal pawel]# rpm -q selinux-policy-targeted
selinux-policy-targeted-1.23.16-6

więc najnowsza jaka jest w moich repozytoriach którymi są:

fedora-devel
fedora-extras-devel
fedora-extras
fedora
fedora-updates
fedora-updates-testing
freshrpms.net
rpm.livna.org

wcześniej NIE używałem dwóch ostatnich, dodałem je dopiero po updacie.

touch /.autorelabel && reboot

nic nie dało, poza oczywiście rebootem :]

[root@metal pawel]# package-cleanup --problems
Setting up yum
Reading local RPM database
Processing all local requires                       
Missing dependencies:
Package redhat-artwork requires redhat-logos >= 1.1.22
Package subversion requires perl(Getopt::Long) >= 2.25
Package IceWMControlPanel requires pygtk >= 1.9.9

[root@metal pawel]# yum list extras
Setting up repositories
livna                     100% |=========================|  951 B    00:00     
updates-released          100% |=========================|  951 B    00:00     
extras                    100% |=========================|  951 B    00:00     
base                      100% |=========================| 1.1 kB    00:00     
freshrpms                 100% |=========================|  951 B    00:00     
Reading repository metadata in from local files
Extra Packages
Gtk-Perl.i386                            0.7008-37.1.fc3.rf     installed       
IceWMControlPanel.noarch                 3.2-1                  installed       
Omni.i386                                0.9.1-7                installed       
Omni-foomatic.i386                       0.9.1-7                installed       
RealPlayer9.i386                         9.0.7.151-4            installed       
XnView.i386                              1.68-1                 installed       
aalib.i386                               1.4.0-5.1.fc3.rf       installed       
ash.i386                                 0.3.8-20               installed       
asp2php.i386                             0.76.18-3              installed       
aterm.i386                               0.4.2-6.fc3            installed       
aumix.i386                               2.8-9                  installed       
bluez-bluefw.i386                        1.0-6                  installed       
cdecl.i386                               2.5-30                 installed       
cdlabelgen.noarch                        3.0.0-1                installed       
cdp.i386                                 0.33-32                installed       
cryptsetup.i386                          0.1-4                  installed       
dbh.i386                                 1:1.0.18-5             installed       
dclib.i386                               0.3.7.hn-1             installed       
dclib-devel.i386                         0.3.7.hn-1             installed       
desktop-backgrounds-extra.noarch         2.0-26.2               installed       
f4lm.i386                                0.1-2                  installed       
fpc.i586                                 1.9.8-0                installed       
gpg-pubkey.None                          4f2a6fd2-3f9d9d3b      installed       
gpg-pubkey.None                          1ac70ce6-41bebeef      installed       
gpg-pubkey.None                          a109b1ec-3f6e28d5      installed       
gpg-pubkey.None                          db42a60e-37ea5438      installed       
gpg-pubkey.None                          e42d547b-3960bdf1      installed       
httrack.i386                             3.33.15-FC3            installed       
icewm.i386                               1.2.20-9.rhfc3.at      installed       
icewm-l10n.i386                          1.2.20-9.rhfc3.at      installed       
icewm-themes.i386                        1.2.20-9.rhfc3.at      installed       
imlib2.i386                              1.2.0-4                installed       
j2re.i586                                1.4.2-11.1.fc3.rf      installed       
jre.i586                                 1.5.0_01-fcs           installed       
kadu.i386                                0.4.0-0.20050206.1.fc3 installed       
kadu-ext_info.i386                       1.2-3.fc3              installed       
kadu-filedesc.i386                       1.11-1.fc3             installed       
kadu-firewall.i386                       20041211-2.fc3         installed       
kadu-mail.i386                           0.2.0-3.fc3            installed       
kadu-pcspeaker.i386                      0.2-3.fc3              installed       
kadu-spellchecker.i386                   0.13-2.fc3             installed       
kadu-spy.i386                            0.0.6-2.fc3            installed       
kadu-tcl_scripting.i386                  0.6.0-0.20050302.1.fc3 installed       
kadu-themes.i386                         1.1.1-1                installed       
kadu-weather.i386                        2.0-2.fc3              installed       
kadu-xosd_notify.i386                    050406-2.fc3           installed       
kftpgrabber.i386                         0.5.0-3.1.fc3.rf       installed       
krusader.i386                            1.51-1.1.fc3.rf        installed       
libXvMCW.i386                            0.9.3-1.1.fc3.rf       installed       
libasound2.i386                          1.0.8-18.rhfc3.at      installed       
libdvdcss.i386                           1.2.8-4.1.fc3.rf       installed       
libfame.i386                             0.9.1-4.1.fc3.rf       installed       
libmodplug.i386                          0.7-1.1.fc3.rf         installed       
libsndfile.i386                          1.0.11-1.1.fc3.rf      installed       
libsndfile-devel.i386                    1.0.11-1.1.fc3.rf      installed       
libsndfile1.i386                         1.0.11-6.rhfc3.at      installed       
libxfce4util.i386                        4.0.6-1                installed       
lilo.i386                                22.6-1.1.fc3.test      installed       
mozilla-j2re.i586                        1.4.2-10.1.fc3.rf      installed       
nvtv.i386                                0.4.7-1                installed       
psi.i386                                 0.9.3-2.1.fc3.rf       installed       
putty.i386                               0.57-1                 installed       
pyxdg.i386                               0.10-1.rhfc3.nr        installed       
qca.i386                                 1.0-3                  installed       
rar.i586                                 3.4.1-1.fr             installed       
skype.i386                               1.0.0.7-fc3            installed       
sodipodi.i386                            0.34-4                 installed       
splint.i386                              3.1.1-4                installed       
taglib.i386                              1.3.1-1                installed       
taglib-devel.i386                        1.3.1-1                installed       
ttfprint.i386                            0.9-13                 installed       
valknut.i386                             0.3.7.hn-1             installed       
w32codec.i386                            0.52-1                 installed       
xloadimage.i386                          4.1-32                 installed 

a oto co mi wyświetla przy montowaniu crdomu (akurat cdaudio montowałem, ale przy zwykłej płycie z danymi jest to samo)

[pawel@metal media]$ mount /media/cdrom/
mount: I could not determine the filesystem type, and none was specified

OK, rozwiązałem jakoś ten problem, komunikaty mam dalej ale już tylko przy starcie systemu, co mi raczej w niczym nie przeszkadza i tak drukarki nie mam :P

podejrzewam że to wina configa, zabiłem cupsd i uruchomiłem cups i chyba wtedy podnienił configi i jakoś gra.