spyro Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 witam ochrzańcie mnie jak źle trafiłem z temamatem, ale mam taki problem bo wyświetla mi coś takiego [root@p11 spyro]# yum install mplayer Setting up Install Process Setting up repositories livna 100% |=========================| 951 B 00:00 updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 extras 100% |=========================| 951 B 00:00 base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 freshrpms 100% |=========================| 951 B 00:00 Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Downloading header for mplayer to pack into transaction set. mplayer-1.0-0.16.pre7.2.f 100% |=========================| 25 kB 00:00 ---> Package mplayer.i386 0:1.0-0.16.pre7.2.fc4 set to be updated --> Running transaction check --> Processing Dependency: libdvdread.so.3 for package: mplayer --> Processing Dependency: libfribidi.so.0 for package: mplayer --> Processing Dependency: liblzo.so.1 for package: mplayer --> Processing Dependency: mplayer-fonts for package: mplayer --> Restarting Dependency Resolution with new changes. --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Downloading header for fribidi to pack into transaction set. fribidi-0.10.4-8.i386.rpm 100% |=========================| 4.0 kB 00:00 ---> Package fribidi.i386 0:0.10.4-8 set to be updated ---> Downloading header for mplayer-fonts to pack into transaction set. mplayer-fonts-1.1-3.fc.no 100% |=========================| 14 kB 00:00 ---> Package mplayer-fonts.noarch 0:1.1-3.fc set to be updated ---> Downloading header for lzo to pack into transaction set. lzo-1.08-4.i386.rpm 100% |=========================| 3.2 kB 00:00 ---> Package lzo.i386 0:1.08-4 set to be updated ---> Downloading header for libdvdread to pack into transaction set. libdvdread-0.9.4-7.2.fc4. 100% |=========================| 4.9 kB 00:00 ---> Package libdvdread.i386 0:0.9.4-7.2.fc4 set to be updated --> Running transaction check Dependencies Resolved ============================================================================= Package Arch Version Repository Size ============================================================================= Installing: mplayer i386 1.0-0.16.pre7.2.fc4 freshrpms 3.5 MInstalling for dependencies: fribidi i386 0.10.4-8 base 48 k libdvdread i386 0.9.4-7.2.fc4 freshrpms 55 k lzo i386 1.08-4 extras 59 k mplayer-fonts noarch 1.1-3.fc freshrpms 1.0 M Transaction Summary ============================================================================= Install 5 Package(s) Update 0 Package(s) Remove 0 Package(s) Total download size: 4.7 M Is this ok [y/N]: y Downloading Packages: (1/5): fribidi-0.10.4-8.i 100% |=========================| 48 kB 00:00 (2/5): mplayer-1.0-0.16.p 100% |=========================| 3.5 MB 00:20 (3/5): mplayer-fonts-1.1- 100% |=========================| 1.0 MB 00:03 (4/5): lzo-1.08-4.i386.rp 100% |=========================| 59 kB 00:01 (5/5): libdvdread-0.9.4-7 100% |=========================| 55 kB 00:00 Running Transaction Test Finished Transaction Test Transaction Test Succeeded Running Transaction Installing: libdvdread ######################### [1/5] /sbin/ldconfig: File /usr/lib/libkdeinit_kolf.so.#prelink#.AOhZuS is empty, not checked. Installing: lzo ######################### [2/5] /sbin/ldconfig: File /usr/lib/libkdeinit_kolf.so.#prelink#.AOhZuS is empty, not checked. Installing: mplayer-fonts ######################### [3/5] Installing: fribidi ######################### [4/5] /sbin/ldconfig: File /usr/lib/libkdeinit_kolf.so.#prelink#.AOhZuS is empty, not checked. Installing: mplayer ######################### [5/5] /sbin/ldconfig: File /usr/lib/libkdeinit_kolf.so.#prelink#.AOhZuS is empty, not checked. Installed: mplayer.i386 0:1.0-0.16.pre7.2.fc4 Dependency Installed: fribidi.i386 0:0.10.4-8 libdvdread.i386 0:0.9.4-7.2.fc4 lzo.i386 0:1.08-4 mplayer-fonts.noarch 0:1.1-3.fc Complete! nie żeby to uniemożliwiało instalacje pakietów, ale ten komunikat troche mnie denerwuje prosze o pomoc w usunięciu tego komunikatu a i jeszcze jedno nie chce mi sie zainstalować paczka xmms-feed2 wypluwa taki komunikat Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package xmms-faad2.i386 0:2.0-0.lvn.4.4 set to be updated --> Running transaction check --> Processing Dependency: faad2 = 0:2.0-0.lvn.4.4 for package: xmms-faad2 --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: faad2 = 0:2.0-0.lvn.4.4 is needed by package xmms-faad2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 Po pierwsze: O jakim "denerwującym" komunikacie mówisz? To normalne, że yum informuje cię o wszystkim, co właśnie robi (wyszukiwanie pakietów i zależności, pobieranie, instalowanie), a na koniec wypluwa dokładne informacje o tym, co zrobił... Po drugie: Zdaje się, że nie wkleiłeś całego komunikatu. Ale z tego, co tu widać, to brakuje ci pakietu faad2 i yum nie może go zainstalować (bo albo go nie ma w repozytoriach albo może jest jakiś konflikt zależności). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Czerwiec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 tak konkretnie to mnie denerwuje ten komunikat /sbin/ldconfig: File /usr/lib/libkdeinit_kolf.so.#prelink#.AOhZuS is empty, not checked. występuje on po instalacji większości pakietów za pomocą yuma albo z rpmów da sie to jakoś zlikwidować ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package xmms-faad2.i386 0:2.0-0.lvn.4.4 set to be updated --> Running transaction check --> Processing Dependency: faad2 = 0:2.0-0.lvn.4.4 for package: xmms-faad2 --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: faad2 = 0:2.0-0.lvn.4.4 is needed by package xmms-faad2 rpm.livna.org i freshrpms nie sa ze sobą kompatybilne, więc stąd ten problem. W obu znajduje się wiele takich samych paczek (w tym przypadku faad2), więc spodziewaj się częściej takich problemów. /sbin/ldconfig: File /usr/lib/libkdeinit_kolf.so.#prelink#.AOhZuS is empty, not checked. Jeśli w tym czasie działa Ci prelink, to nie masz się czym przejmować. Jak skończy swoją robotę, to te problemy znikną. Jeśli jednak przerwałeś jego działanie, to uruchom go jeszcze raz (opis w wątku o naruszeniu ochrony pamięci). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Czerwiec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 (edytowane) wywaliłem repo freshrpms i wywaliłem wszystkie pakiety które kożystały z faad2 a potem wszystko od nowa zainstalowałem i działa a co do tego drugiego to zrobiłem tak jak tam pisało i narazie nie pojawiał się ten komunikat jak się będzie dalej pojawiał to jeszcze napisze dzięki za pomoc robiłem teraz update systemu yumem i dalej wychodzi mi ten błąd: /sbin/ldconfig: File /usr/lib/libkdeinit_kolf.so.#prelink#.AOhZuS is empty, not checked. Edytowane Czerwiec 16, 2005 przez spyro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 Jeśli istnieje poprawny plik /usr/lib/libkdeinit_kolf.so, to usuń plik /usr/lib/libkdeinit_kolf.so.#prelink#.AOhZuS Odpaliłeś jeszcze raz prelinka tak jak pisałem powyżej? Takie problemy będą jak nie pozwolisz prelinkowi dokończyć swojej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Czerwiec 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2005 odpaliłem prelinka jeszcze raz i usunąłem ten plik i dalej sie to pokazuje chyba będe musiał sie do tego przyzwyczić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2005 W jaki sposób odpaliłes prelinka? Po usunięciu tego pliku odpal program ldconfig. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Czerwiec 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2005 odpalałem go tak jak tam pisało, ale teraz już sie nie pokazuje bo po update systemu coś sie spieprzyło i sie (_linuks_ → Linux) ORT nie chciał odpalać więc sie wkurzyłem i zainstalowałem go jeszcze raz i teraz wszystko dobrze chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi