BEGINNER Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 Witam no i się stało udało mi się ściągnąć i następnie nagrać FC4 (byłem nawet u kumpla z dyskiem i mam wersje na DVD). Moje pierwsze pytanie jak mam podzielić partycje czy moze lepiej zostawić wolne miejsce i aby program za mnie zrobił parycje(mam 30Gigowy Dysk i 128ram chciałbym 15G przeznaczyć na winXP i 15G na Linuksa) Czy jakbym juz dzielił partycje to jakim programem(czy moze byc to pqmagic??) Z góry dziękuje za odpwiedź pozdrawiam BEGINNER :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brutus Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 na poczatek najlepiej usunac wszystkie partycje i podczas instalacji windowsa zalozyc partycje dla niego potem przystepujesz do instalacji fedorki i albo instalator zrobi to za Ciebie automatycznie albo definiujesz recznie (bardziej polecam drugie rozwiazanie) u mnie jest: 100mb /boot 1000 mb swap 5000 mb / reszta na /home 5 giga na '/' w moim przypadku jest ok ale to zalezy jak bardzo odchudzony (lub tez nie) chcesz miec system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BEGINNER Napisano Czerwiec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 dzięki zorobie tak :shock: 150mb/boot 1000mb/swap 5000 mb / na jakie pliki jest ten obszar przeznaczony(czy aktualizacje ir różne dodatki do fedory będą tu instalowane)?? home/wystarczy mi 3gb nie duzo instalowac nie będe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 Partycję /boot można pominąć. Jedynie przy LVM jest potrzebna (chociaz może już coś się zmieniło i można jądro odpalić z woluminu logicznego). Tak duży swap też raczej nie jest potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BEGINNER Napisano Czerwiec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 gajownik a więc co byś proponował?? czy pqmagic jest odpowiednim programem to podzielenia parycji??? i jakie to mają być typy partycj?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 gajownik a więc co byś proponował?? Tak jak Brutus, tyle, żeby nie robić osobnej /boot i tak dużego swapa. Na / trzyma się wszystkie programu. W /home masz ustawienia użytkowników + ich pliki. Zresztą samemu z czasem dojdziesz jakie wielkości Ci są potrzebne. czy pqmagic jest odpowiednim programem to podzielenia parycji??? Partycje z Linuksem lepiej dać na początku dysku, bo tam są szybsze transfery. pqmagic to Partition Magic? No ja mam raczej mieszane uczucia do tego programu. Już wiele razy widziałem jak pokasował partycje lub zniszczył MBR. Po prostu bardzo głupio sie zachowuje jak sa problemy na dysku. Partycje linuksowe zakładaj w instalatorze, a nie w tym programie, bo ext3 ma już wiele nowych cech, których pqmagic Ci nie ustawi. A wracająć do sprzętu, to ze 128MB RAMu bedziesz musiał raczej się zadowolić mniej wymagającym środowiskiem graficznym (fluxbox, windowmaker, xfce -- wszystkie są w Fedora Extras). KDE lub Gnome tylko Cię zniechęcą wymaganiami :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 Ogólnie zazwyczaj jest pisane, że swap powinien być dwa razy większy niż RAM, ale przy dzisiejszych kompach to wchodzą gigabajty, więc mi się wydaje że tak z 500 Mb powinno styknąć. /home warto mieć, bo przy awarii systemu masz dane, zresztą możesz tam też instalować różne programy, typu DOOM3 :], czy coś w tym stylu. U mnie to wygląda tak : System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na /dev/hdd2 9,7G 6,6G 2,7G 72% / /dev/hdd1 97M 21M 71M 23% /boot none 126M 0 126M 0% /dev/shm /dev/hdd5 27G 22G 3,4G 87% /home /dev/hda2 9,4G 7,5G 1,9G 80% /mnt/wind /dev/hda1 9,7G 5,6G 3,6G 61% /mnt/gentoo Jeżeli nie chcesz trzymać dużo rzeczy pod FC, to możesz dać 10G na główną partycję i resztę na /home, ewentualnie możesz dać pół na pół, czyli jakoś po 7:) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brutus Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 tyko czy jak na poczatek dysku da Linuskowe to nie bedzie mial problemow z windowsem? z tego co wiem to produkty m$ nie startuja z dyskow logicznych a przy tej ilosci partycji na takowym by wyladowal oczywiscie moge sie mylic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 tyko czy jak na poczatek dysku da Linuskowe to nie bedzie mial problemow z windowsem? Można to obejść → http://www.gnu.org/software/grub/manual/ht...l#DOS%2fWindows Mi chodziło raczej o to, by partycje z danymi Windowsa dał pod koniec dysku. Wiele osób daje najpierw wszystkie partycje windowsowe, a na końcu Linuksa. Potem narzekają, że wolniej chodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BEGINNER Napisano Czerwiec 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2005 co sądzicie o takim ustawieniu 500mb swap / swap 8gb home / ext3 5gb -/ ext3 fedora core 5gb winxp / NTFS 11,5gb / FAT32 ????? czy przy takim systemie plików będzie wszystko dobrze i szybko działać?? czekam na wasze sugestie z góry dziękuje pozdrawaim BEGINNER Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2005 czy przy takim systemie plików będzie wszystko dobrze i szybko działać?? Tak. Ja bym dał jeszcze swapa pomiędzy / a /home, żeby głowica mniej chodziła po dysku. W sumie na początek radziłbym te partycję główną z NTFS dać na sam poczatek, bo możesz nie wiedzieć jak potem poprawnie ustawić GRUBa (Windows ma pewne ograniczenia i trzeba go oszukiwać, że jest na partycji podstawowej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CooB Napisano Czerwiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 Małe, dyskretne pytanko: Po co Ci ten FAT32 :?: :shock: Poza tym, jeżeli chodzi o Windows'a, to mógłbyś dorzucić, jeszcze małą partycję FAT16 na plik stronicowania tj. jakieś np. 2000MB i później ją ukryć (po przypożądkowaniu jej plikowi stronicowania). No i jakąś partycję FAT16 (ok. 2GB) na wszelkie TEMPy z Win'dy (np. przeglądarki internetowe, instalki itp.) Podsumowując wg mnie to tak: 500MB swap / swap 8GB home / ext3 5GB .. / ext3 Fedora Core 5GB winxp / NTFS 2GB ram / FAT16 (hide) 2GB temp / FAT16 7,5GB / NTFS (lub Twoja opcja FAT32) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Czerwiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 po co tracic dysk na taki duzy swap to nie wiem, nie prawda ze powinien byc wiekszy 2x od RAMu, chyba ze stawiasz sobie serwer, ale z tego co widze to domowa maszyna bedzie, w zupelnosci starczy Ci 256 MB na swap (i tak praktycznie nie bedzie wykorzystywany), podobny post juz byl: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...opic=5590&st=15 tam tez odopowiedz na temat stosowania partycji /boot ewentualna kolejnosc partycji linkusowych powinna byc taka: *dla domowego kompa: /boot / /swap /home /[reszta] *dla kompa na serwer: /boot /swap / /home kolejnosc swapow ustawiona ze wzgledu na wykorzystanie (*to o czym wspomnial gajownik) w Twoim przypadku nie radzilbym stosowac partycji /boot, bo stracisz jedna partycje podstawowa, a przyrost predkosci startu sytemu jest na tyle niski ze nie wart zachodu, partycje w Twoim przypadku podzielilbym tak: [ 11 GB] / [256 MB] /swap [3,7 GB] /home [ 8 GB] NTFS Win XP [ 7 GB] FAT32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BEGINNER Napisano Czerwiec 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 Podsumowując / 10gb /ext3 - Fedora Core 4 /swap 256mb /swap /home 5gb /ext3 /Win XP 4gb /NTFS /reszta 10gb /FAT32 lub NTFS chyba zrezygnuj z tych 2 partycjji po 2gb bo nie wiem co to są pliki stronnicowe i jak przeniesc tempa na tą partycje?? czy kolejność jest dobra czy lepiej moze zeby windows był na początku?? dzięki za wasze rady pozdrawiam BEGINNER :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi