Skocz do zawartości

Sis Si7012

gwiazdor_online

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do czynienia ze zintegrowaną płytą główną firmy Asrock. A na niej kartę dźwiękową SiS, którą Fedora dokładnie opisuje:

# cat /proc/asound/cards
0 [SI7012         ]: ICH - SiS SI7012
                    SiS SI7012 with CMI9761 at 0xdc00, irq 10

Niestety dźwięk nie działa prawidłowo. Problemem jest to, że nie można zmienić głośności, a jadynie wyciszyć dany kanał. Próbowałem sndconfig. najpierw wyrzucło mi, że nie mam pliku soundcore.o. Zrobiłem dowiazanie symboliczne do soundcore.ko. Pomogło połowicznie, bo po ponownym uruchomieniu, sndconfig tak mi wypisał:

Model: Unknown vendor|Generic   │
                   │ snd-intel8x0 device

a następnie

The Unknown vendor|Generic     │
                      │ snd-intel8x0 device is not     │
                      │ currently supported.

Spodziewam się, że musiałbym samemu przekompilować jądro, ale wolałbym tego unikn ąć. Czy ktoś mi jest w stanie pomóc?

Pozdrawiam!

# cat /proc/asound/cards
0 [SI7012         ]: ICH - SiS SI7012
                    SiS SI7012 with CMI9761 at 0xdc00, irq 10

W tych kartach CMIcośtam zwykle pomaga wyciszenie kanału "IEC958 Capture Monitor"

Problemem jest to, że nie można zmienić głośności, a jadynie wyciszyć dany kanał.

NIektó¶zy producenci kart tną koszty jak mogą i nie robią hardware'owej regulacji głośności. Jeśli mnie pamięć nie myli, to te CMIcośtam chyba własnie tak mają.

Próbowałem sndconfig.

On nie obsługuje sterowników alsa ani jąder z serii 2.6. Możesz go spokojnie odinstalwoać.

Zrobiłem dowiazanie symboliczne do soundcore.ko.

Matko, to są moduły jądra, a nie zwykłe biblioteki. Zresztą robienie dowiązań w przypadku bibliotek też jest złym rozwiązaniem. Nie bez przyczyny zmienia się ich nazwy (np .so.1.1) -- zmieniane jest ABI i zwykle takie dowiązania powodują potem błedne działanie aplikacji.

Pomogło połowicznie, bo po ponownym uruchomieniu, sndconfig tak mi wypisał:

Czyli spaprał Ci poprawne ustawienia :P

Kurcze, szkoda :( Pod Win98 dźwięk chodzi bez zarzutu. Jeśli nie ma hardware'owej zniamy głośności, to powinno być chociaż coś zastępczego.

A ten kanał "IEC958 Capture Monitor" to ja wyciszam, jak tylko zobacze :P

A co do bibliotek, to przy używaniu Slaxa wylatywało mi ostrzeżenie, jeśli jakąs bibliotekę skopiowałem, a nie zrobiłem dowiązania. Sądziłem więc, nauczony tym doświadczeniem, że należy tworzyć dowiązania :)

Pozdrawiam!

PS. Ech... twórcy hardware'u... Czy ktokolwiek z was wie o czymś takim jak linux? <_<

Jeśli nie ma hardware'owej zniamy głośności, to powinno być chociaż coś zastępczego.

Mi się wydawało, że jednak jest to jakoś zrobione software'owo przy użyciu alsa-lib. Pogooglaj w necie, pewnie znajdziesz coś na ten temat. Nie wiem czy jednym kanałem się nie włącza/wyłącza dźwięku, a drugim reguluje głośności.

A co do bibliotek, to przy używaniu Slaxa wylatywało mi ostrzeżenie, jeśli jakąs bibliotekę skopiowałem, a nie zrobiłem dowiązania. Sądziłem więc, nauczony tym doświadczeniem, że należy tworzyć dowiązania :)

Tak jak pisałem powyżej, zmiana nazwy biblioteki wynika z zaniechania kompatybilności wstecz. Różne interfejsy się zmieniają, więc takie zwykłe zrobienie dowiązania może nie zawsze działać.