andrzej_szary Napisano Czerwiec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2005 zainstalowałem fedore 4, na drugim dysku dysku mam dwie partycje vfat (hdd1 - opisany w "computer:\\\" jako "35G hard drive" i hdd5 jako "5G hard drive"). Problem polega na tym, że po kolejnym włączeniu komputera na pulpicie Gnoma znalazła się ikona 'C' partycji hdd1, partycja hdd5 dalej figuruje tylko w computer:\\\ , do tego hdd1 w computer:\\\ jest teraz opisany jako "C". Wkurza mnie to strasznie, czy można się tego jakoś pozbyć? od razu mówię, że odmontowywanie dysku i montowanie ponownie nic nie daje, podobnie wywalanie wpisów z fstab i ponowne wpisywanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Czerwiec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2005 Z tym dyskiem co to widnieje tylko w computer to pewnie musisz odpowiedni wpis dodać do /etc/fstab , natomiast lco do litery C to pewnie chodzi Label, spod tego łyndowsa chyba będzie najskuteczniej zmienić. Stef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej_szary Napisano Czerwiec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2005 natomiast lco do litery C to pewnie chodzi Label, spod tego łyndowsa chyba będzie najskuteczniej zmienić I w tym właśnie jest cały problem, bo labela nie pogę zmienić nawet jako root. wywala komunikat, że "Niestety, nie można zmienić nazwy "c" na "35G Hard Drive: 5,3G Media". I co robić? moje fstab do partycji fvat są ok i wyglądają tak: /dev/hdd1 /mnt/c vfat utf8,codepage=852,auto,users,rw,umask=0,quiet 0 0 /dev/hdd5 /mnt/d vfat utf8,codepage=852,auto,users,rw,umask=0,quiet 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2005 labela nie pogę zmienić nawet jako root. wywala komunikat, że "Niestety, nie można zmienić nazwy "c" na "35G Hard Drive: 5,3G Media". Jak chcesz zmienić "c" na coś innego, to zmień punkt montowania z /mnt/c na /mnt/nowa_nazwa w fstabie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi