Skocz do zawartości

Problem Z Dźwiękiem Na Laptopie

jackowski

Rekomendowane odpowiedzi

Po roku używania łatwiejszych distro miewam sporo problemów z fedorą. Podczas pierwszego uruchomienia po instalacji - test dźwięku wypadł dobrze. Niestety już po zainstaloawniu nie mogę nic usłyszeć. Kmix jest dobrze ustawiony, sprawdzałem też alsamixer i tam jest ok. Noatun nie jest w stanie wydobyć żadnego dźwięku ani nie działają testy w centrum sterowania - niestety nie pojawia się żaden komunikat o błędzie. Postanowiłem więc sprawdzić jeszcze play i ot to wyszło mi:

[jacek@localhost sounds]$ play ktalkd.wav
sox: Can't open output file '/dev/dsp': Device or resource busy

Nie mam zielonego pojęcia co może mi okupować dźwiękówkę bo poza próbą usłyszenia wave'a granego przez noatun oraz testu z kcontrol nie uruchamiałem nic co mogłoby wydawać dźwięk. Aha kde podczas startu też nie wygrywa powitalnej muzyczki. Po jakimś czasie play już nie wywalił komunikatu że dsp jest zajęte al też nic nie usłyszałem :(

Uruchomiłem konfigurację karty dźw i po tym był test i było ok - więc znów kcontrol i test dźwięku mi działa, nie działa mi test midi. No i urządzenie jest na długo zajmowane zanim mogę coś innego odegrać, np za pomocą play. Co zrobić z tym fantem bo pod np. suse grałem kiedy chciałem i co chciałem.

Uff już rozumiem bo play to nie artsplay i musi czekać na wyłączenie systemu dźwięku - ale dlaczego to midi nie gra testu ??

1) Jakiego używasz wyjścia dźwięku w artsd?

2) aplay nazwapliku.wav działa?

W FC4 wszystko powinieneś mieć zrobione software'owe miksowanie przy użyciu pluginy Dmix z alsa-lib. Widziałem, że zainstalowałeś paczki z ATrpms i mogłeś sobie coś namieszać.

play nie używaj, bo on odwołuje sie bezpośrednio do /dev/dsp. Jak masz włączony jakis serwer dźwięku albo jakis program sobie gra, to urządzenie ðźwiękowe będzie zajęte. Korzystaj najlepiej z aplikacji obsługujących sterowniki ALSA.

http://alsa.opensrc.org/index.php?page=AlsaSharing

http://alsa.opensrc.org/index.php?page=DmixPlugin

U mnie wszystko działa bez problemów :P