ManowaR Napisano Maj 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 mam Fedore 2 i nie mam dzwieku :/ normalnie mnie juz trafia od rana siedze i prubuje uruchomic ale cos nie moge znalezc nigdzie zadnego opisu.Na Fedora 1 chodzilo ladnie ale tam uzywalem sndconfig do skonfigurowania karty, tutaj tego nie ma (_niewiem_ → nie wiem) ORT czy moja karta na czipsecie cmi 8338 jest obslugiwana przez ALSA .. (_niewiem_ → nie wiem) ORT juz co mam robic ...pomoze ktos ? edit: ALSA raczej obsluguje moja karte bo w /usr/share/alsa jest plik co sie zowie CMI8338 ale (_niewiem_ → nie wiem) ORT co z tego wynika :/ glosu jak nie bylo tak nie ma ... nie wiem jak go podniesc, nie wiem jak mu wskazac zeby z tego kozystal... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 Najpierw sprawdź, czy są załadowane odpowiednie moduły: lsmod |grep snd Jeśli nie ma, to pobuszuj w /etc/modprobe.conf. Tu masz odpowiednie informacje: http://alsa-project.org/alsa-doc/doc-php/t...8&module=cmipci http://alsa.opensrc.org/index.php?page=cmipci Niektórych parametrów wspomnianych na tych stronach nie trzeba dopisywać do /etc/modprobe.conf, bo już są w /etc/modprobe.conf.dist. Następnie uruchom alsamixer i sprawdź, czy kanały nie są wyciszone (muted). Warto też wcisnąć F2 i zobaczyć informacje o modułach. Kolejnym krokiem będzie odpalenie aplay jakś_plik.wav i zobaczenie, czy nie ma dźwięku. Warto wyłączyć artsd, esd i inne głupawe serwery dźwięku, bo może one blokują kartę dźwiękową. Jeśli by dźwięk był, to najprawdopodobniej ustawiłeś nieodpowiednie wyjścia dźwięku w programach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManowaR Napisano Maj 21, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 niestety to nie pomoglo a nic nie ustawialem w programach bo zaraz po zainstalowaniu FC2 pojawil sie ten problem ze nie ma dzwieku... jak uruchamiam KDE to pisze mi " Sound server informational message: Error while initializing the sound driver: device /dev/dsp can't be opened (No such device) The sound server will continue, using the null output device." wiec wnioskuje z tego ze on (_wogule_ → w ogóle) ORT nie widzi mojej karty... moj modeprobe.conf teraz wyglada tak... alias usb-controller uhci-hcd # ALSA portion alias snd-card-0 snd-interwave alias snd-card-1 snd-cmipci options snd-cmipci id="first" mpu_port=0x300 # OSS/Free portion alias sound-slot-0 snd-card-0 alias sound-slot-1 snd-card-1 # OSS/Free portion - card #1 alias sound-slot-0 snd-card-0 alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss alias sound-service-0-1 snd-seq-oss alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss alias sound-service-0-8 snd-seq-oss alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss # OSS/Free portion - card #2 (cmipci) alias sound-slot-1 snd-card-1 alias sound-service-1-0 snd-mixer-oss alias sound-service-1-3 snd-pcm-oss alias sound-service-1-12 snd-pcm-oss alias eth1 ne2k-pci alias eth0 usbnet jakies sugestie ? robilem wszystko tak jak jest na tych stronkach co mi podales + http://www.alsa-project.org/alsa-doc/doc-p...dule=cmipci#opt edit: zauwazylemjeszcze jedna ciekawa zecz, a mianowicie gdy wlacze jakas mp3 w XMMS przez wtyczke ALSA (_odrazu_ → od razu) ORT wywala mi blad ale jak wlacze przez aRts tego bledu nie ma, co nie oznacza ze dzwiek jest... poprostu pik sie odtwarza ale nic nie slychac pozdrawiam :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 device /dev/dsp can't be opened (No such device) Wyłącz artsd, bo blokuje dostęp do karty dźwiękowej - później zrobisz sobie software'owe miksowanie dźwięku przy użyciu ALSY i wtedy w ustawieniach artsd ustawisz coś tam wyjściowe na ALSĘ. W przyszłości serwery dźwięku będą niepotrzebne, bo ALSA spełnia swoje zadanie bardzo dobrze :-) Gdyby tylko programiści natywnie w swoich programach wspierali ten nowy standard, to nie byłoby takiego bałaganu jak jest teraz :-/ alias usb-controller uhci-hcd # ALSA portion alias snd-card-0 snd-interwave alias snd-card-1 snd-cmipci options snd-cmipci id="first" mpu_port=0x300 Masz dwie karty dźwiękowe? # OSS/Free portion alias sound-slot-0 snd-card-0 alias sound-slot-1 snd-card-1 # OSS/Free portion - card #1 alias sound-slot-0 snd-card-0 alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss alias sound-service-0-1 snd-seq-oss alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss alias sound-service-0-8 snd-seq-oss alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss # OSS/Free portion - card #2 (cmipci) alias sound-slot-1 snd-card-1 alias sound-service-1-0 snd-mixer-oss alias sound-service-1-3 snd-pcm-oss alias sound-service-1-12 snd-pcm-oss Niepotrzebne - to już jest w /etc/modprobe.conf.dist Ładują Ci się te moduły w ogóle? Co pokazuje alsamixer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManowaR Napisano Maj 21, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 mam jedna karte dzwiekowo, alsamixer wcale sie nie uruchamia po wpisaniu w konsoli tej wlasnie komendy otrzymuje alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device Wyłącz artsd, bo blokuje dostęp do karty dźwiękowej - później zrobisz sobie software'owe miksowanie dźwięku przy użyciu ALSY i wtedy w ustawieniach artsd ustawisz coś tam wyjściowe na ALSĘ. moglbys troche bardziej "łopatologicznie" (_sprubuje_ → spróbuję) ORT cos sam pogrezbac zobaczymy ile z tego wyjdzie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 mam jedna karte dzwiekowo, alsamixer wcale sie nie uruchamia po wpisaniu w konsoli tej wlasnie komendy otrzymuje alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device To zmienia postać rzeczy :-) W /etc/modprobe.conf powinieneś mieć cos takiego alias usb-controller uhci-hcd alias snd-card-0 snd-cmipci install snd-cmipci /sbin/modprobe --ignore-install snd-cmipci && /usr/sbin/alsactl restore >/dev/null 2>&1 || : remove snd-cmipci { /usr/sbin/alsactl store >/dev/null 2>&1 || :; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-cmipci #te dwie linijki powyżej są dla zapamiętywania ustawień miksera alias eth1 ne2k-pci alias eth0 usbnet Możesz później bawić się z dodatkowymi parametrami: http://alsa.opensrc.org/index.php?page=The...ions+for+cmipci Sprawdź teź dostępne parametry w w dokumntacji kernela /usr/src/linux-2.6.5/Documentation/sound/alsa/ALSA-Configuration.txt (informacje tam zawarte są zwykle nowsze niż na stronach WWW) moglbys troche bardziej "łopatologicznie" (_sprubuje_ → spróbuję) ORT cos sam pogrezbac zobaczymy ile z tego wyjdzie.... Najpierw ustaw modułu dźwięku, potem zrobi sie resztę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManowaR Napisano Maj 21, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 plik modeprobe.conf jest juz ustawiony wedlug tego co napisales... komenda lsmod |grep snd daje taki rezultat : snd_mixer_oss 13824 0 snd_cmipci 27444 0 snd_pcm 68872 1 snd_cmipci snd_page_alloc 7940 1 snd_pcm snd_opl3_lib 7424 1 snd_cmipci snd_timer 17156 2 snd_pcm,snd_opl3_lib snd_hwdep 6276 1 snd_opl3_lib gameport 3328 1 snd_cmipci snd_mpu401_uart 4864 1 snd_cmipci snd_rawmidi 17184 1 snd_mpu401_uart snd_seq_device 6152 2 snd_opl3_lib,snd_rawmidi snd 38372 9 snd_mixer_oss,snd_cmipci,snd_pcm,snd_opl3_lib,snd_timer,snd_hwdep,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device soundcore 6112 1 snd alsamixer wywala nadal to samo... PS. dobrze ze sa ludzie z taka cierpliwoscia... wielkie ci dzieki za dotychczas i za to co bedzie dalej edit: zabilem artsd (ale (_niewiem_ → nie wiem) ORT jak zrobic zeby sie wcale nie wlanczalo) ale teraz chcialbym wiedziec o co chodzi z tym softwarowym mixowaniem ... jakas kolejna wskazowka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2004 alsamixer wywala nadal to samo... Dziwne :-/ Co pokazuje aplay -l edit: zabilem artsd (ale (_niewiem_ → nie wiem) ORT jak zrobic zeby sie wcale nie wlanczalo) ale teraz chcialbym wiedziec o co chodzi z tym softwarowym mixowaniem ... jakas kolejna wskazowka ? W Centrum Sterowania -> Dźwięk i multimedia -> System dźwiękowy odznaczyć Włącz system dźwiękowy. Potem jak ustawisz softwarowe miksowanie, to ostatecznie będzisz mógł włączyć na nowo artsd, ale w zakładce Sprzęt trzeba będzie wybrać ALSĘ jako kartę dźwiękową. Miksowanie przy użyciu ALSY jest IMHO lepsze niż przy użyciu serwerów dźwięku, bo: - nie wymaga serwera dźwięku - można podpiąć pod ALSE inne serwery dźwięku - rozwiązanie tymczasowe, ale przydatne. Część aplikacji korzysta tylko z artsd, inne z esd, a inne ze starych sterowników OSS lub SDL, przez co się na wzajem blokują przy wykorzystani jendego serwera dźwieku. Dzieki ALSIE można to obejść :-) http://alsa.opensrc.org/index.php?page=DmixPlugin http://alsa.opensrc.org/index.php?page=Dmi...and+dirty+HOWTO Najlepiej jakby programy natywnie wspierały ALSĘ tak jak np. XMMS. Wreszcie tworzy się jakiś standard dźwięku w Linuksie, bo to co teraz było to istna paranoja :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManowaR Napisano Maj 22, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2004 aplay -l pokazuje aplay: device_list:194: no soundcards found... zrobilem wszystko i wciaz nie widzi mojej karty... przy reboocie jak prubuje zapisac ustawienia mixera wyskakuje tez ze saoun card not found ... jak byl sndconfig dzialalo wszystko dobrze chyba czeka mnie wymiana karty no coz... kiedys i tak by trzeba bylo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2004 aplay: device_list:194: no soundcards found... Już tego nie rozumiem :-/ Sprawdź w /proc/interrupts czy nie ma jakiś błędów (pole ERR:). Następnie połaź po /proc/asound i zobacz, czy nie ma jakiś podejrzanych komunikatów. Zainteresuj się też tym, co Ci wypluje dmesg i lspci -v. Może są jakieś problemy z przerwaniami... Jeśli to nie pomoże, to wpisz do /etc/modprobe.conf # ALSA portion alias char-major-116 snd alias snd-card-0 snd-cmipci # module options should go here # OSS/Free portion alias char-major-14 soundcore alias sound-slot-0 snd-card-0 # card #1 alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss alias sound-service-0-1 snd-seq-oss alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss alias sound-service-0-8 snd-seq-oss alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss U mnie jednak bez tych wszystkich rzeczy chodzi normalnie. Może parametr options snd-cmipci id="first" mpu_port=0x300 Ci pomoże? Stwórz jeszcze w katalogu domowym plik .asoundrc pcm.cmipci { type hw card 0 } ctl.cmipci { type hw card 0 } Zgaduję tylko, bo nie mam pojęcia dlaczego nie działa. Masz utworzone pliki w katalogu /dev/snd? Dla pocieszenia dodam tylko, że do ALSY podchodziłem trzy razy - niby wszystko się ładowało i nie było żadnych komunikatów, a dźwięku nie było :-( Dopiero po jakimś roku w dokumentacji ukazał sie parametr, dzięki któremu karta zadziałała. Okazało się, że producent płyty głównej pozamieniał piny w chipsecie podczas lutowania :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManowaR Napisano Maj 22, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2004 odziwo dmesg wykrywa moja karte muzyczna isapnp: Scanning for PnP cards... isapnp: Card 'Crystal Codec' isapnp: 1 Plug & Play card detected total ale zadne z tych zabiegow ktore robilem nie sa wstanie wykryc tej karty... w /snd/snd sa jakies pliki /proc/interrupts nie ma zadnych errorow /proc/asound wszystkie pliki sa puste widocznie nie jest mi dane korzystac z ALSY na tej karcie tak czy inaczej dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2004 isapnp: Scanning for PnP cards... isapnp: Card 'Crystal Codec' isapnp: 1 Plug & Play card detected total Hmm... Czy to jest karta ISA, czy jakaś wbudowana? Może pnpdump coś pokaże... lspci nic nie pokazało? Może ta karta inaczej się nazywa i trzeba ładować inne moduły? Już sam nie wiem... Pliki w /proc/asound nie powinny byc puste :-/ Jakiego modułu OSS używałeś wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManowaR Napisano Maj 23, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2004 nie jest to ani karta ISA ani zintegrowana, zwykla karta PCI. pnpdump nie zna takie komendy :/ lspci -v |less pokazuje : 00:00.0 Host bridge: Intel Corp. 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX Host bridge (rev 03) Flags: bus master, medium devsel, latency 64 Memory at e8000000 (32-bit, prefetchable) Capabilities: [a0] AGP version 1.0 00:01.0 PCI bridge: Intel Corp. 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX AGP bridge (rev 03) (prog-if 00 [Normal decode]) Flags: bus master, 66Mhz, medium devsel, latency 64 Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=64 I/O behind bridge: 0000c000-0000cfff Memory behind bridge: ede00000-efefffff Prefetchable memory behind bridge: e1c00000-e5cfffff Expansion ROM at 0000c000 [disabled] [size=4K] 00:07.0 ISA bridge: Intel Corp. 82371AB/EB/MB PIIX4 ISA (rev 02) Flags: bus master, medium devsel, latency 0 00:07.1 IDE interface: Intel Corp. 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE (rev 01) (prog-if 80 [Master]) Flags: bus master, medium devsel, latency 64 I/O ports at ffa0 [size=16] 00:07.2 USB Controller: Intel Corp. 82371AB/EB/MB PIIX4 USB (rev 01) (prog-if 00 [UHCI]) Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 10 I/O ports at de00 [size=32] 00:07.3 Bridge: Intel Corp. 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 02) Flags: medium devsel, IRQ 9 00:10.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8029(AS) Flags: medium devsel, IRQ 3 I/O ports at dc00 01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV6 [Vanta/Vanta LT] (rev 15) (prog-if 00 [VGA]) Flags: bus master, 66Mhz, medium devsel, latency 64, IRQ 11 Memory at ee000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=efef0000] Memory at e2000000 (32-bit, prefetchable) [size=32M] Expansion ROM at 00010000 [disabled] Capabilities: [60] Power Management version 1 Capabilities: [44] AGP version 2.0 jest to Crystal Codec Semiconductor na "czpisecie" cmi8338 korzystam z opisu na stronie ALSA Cmedia bo (_niema_ → nie ma) ORT tego "konduktora" wczesniej uzywalem standardowego OSS jaki byl w Fedora1 a do odwarzania mp3 korzystalem z wtyczki aRts sory ze tak pozno pisze ale bylem na uczelni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2004 00:00.0 Host bridge: Intel Corp. 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX Host bridge (rev 03) Flags: bus master, medium devsel, latency 64 Memory at e8000000 (32-bit, prefetchable) Capabilities: [a0] AGP version 1.0 [ciach] Memory at ee000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=efef0000] Memory at e2000000 (32-bit, prefetchable) [size=32M] Expansion ROM at 00010000 [disabled] Capabilities: [60] Power Management version 1 Capabilities: [44] AGP version 2.0 Hmm.. Albo ja jestem ślepy, albo w tym listingu nie ma Twojej karty :-/ To na pewno wszystko? Spróbuj może odpalić Knoppiksa z włączoną ALSĄ. Może tam będzie działać. Na razie nie mam czasu, by poszukać czegoś więcej w necie, bo zbliża się sesja Później może coś jeszcze wymyślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManowaR Napisano Maj 24, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2004 tak to wszystko. I nie ma tam mojej karty niestety, coz ja tez nie mam czasu bo mnie ASD sciga :/ kupie jakiegos SB Live za grosze i wladuje powinno wtedy pojsc. Nie zmienia to faktu ze sie wiele nauczylem... dzieki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi