jackowski Napisano Czerwiec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2005 Error for wireless request "Set Bit Rate" (8B20) : SET failed on device eth1; Operation not supported. Taki błąd kojarzę z ekranu gdy system rusza i próbuję podnieść sieciówki, tam mu sie nie udaje jej podnieść - błąd ten widzę też w "Konfiguracji sieci" gdy ręcznie aktywuję kartę jednak połączenie udaje się ustanowić i wszystko działa ale ten błąd.... Tak dla fromalności karta to ipw2200 zintegrowane w centrino. Z apkietów do wireless mam zainstalowane tylko ipw2200, wireless-tools nie ma niestety w repozytoriach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2005 Spróbuj coś z tego: https://www.redhat.com/archives/fedora-list...y/msg00082.html http://fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=27171 http://effortlessis.com/ipw2200.html (sterowników nie trzeba kompilować, bo są juz w jądrze) Z tego co widziałem w poprzednich postach, to używasz modułów z ATrpms. W standardowym jajku są starsze sterowniki, bo te nowsze mają błędy → http://www.livejournal.com/users/kernelsla...cker/15909.html (blog deweloepra jądra Fedory) Może stað wynika Twój problem? wireless-tools nie ma niestety w repozytoriach. A świstak... ;-) Co pokazuje: rpm -q wireless-tools Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackowski Napisano Czerwiec 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2005 firmware miałem z at ale traz już jst z fesh ipw2200-firmware-2.3-2.fc, poczytam i zobaczę jak ruszy po reboocie. Niestety ręczną deaktywacja i aktywacja na nowo dała ciągle : Error for wireless request "Set Bit Rate" (8B20) : SET failed on device eth1 ; Operation not supported. teraz reboot, wireles-tools mam, źle patrzyłem ale gdzie są w takim razie takie rzeczy jak iwlist, iwspy i iwpriv ?? Po reboocie już mi wifi wystartowało ale błąd Error for wireless request "Set Bit Rate" (8B20) : SET failed on device eth1 ; Operation not supported. nada się pojawia - jakim poleceniem wywołac akcję która zwróci ten błąd bo za pomocą gui nie wywnioskuję skąd ten błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 gdzie są w takim razie takie rzeczy jak iwlist, iwspy i iwpriv ?? Tak jak Ci pisałem w innym wątku, źle logujesz się na roota i nie masz potem zaktualizowanych wszystkich zmiennych systemowych. Powinno się to robić tak: su - (z kreską) Po reboocie już mi wifi wystartowało ale błąd Error for wireless request "Set Bit Rate" (8B20) : Z tego posta → https://www.redhat.com/archives/fedora-list...y/msg00062.html wynika, iż można się tym nie przejmować ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackowski Napisano Czerwiec 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 Niby można się nie przejmować ale cholera teraz po nocy jak komp był wyłączony nie podniósł przy boocie eth1 (moje wifi), był ten błąd o bitrate oraz, że nie może pobrać informacji dla eth1 (chodzi pewno o dhcp) i musiałem znów ręcznie odpalić sięć po zalogowaniu Jak skrypt włączas siec i wyłącza ? Hmm miałeś rację choć tego nie rozumiem po co ten - przy su: [jacek@localhost ~]$ su - Password: [root@localhost ~]# iwlist eth1 scan eth1 Scan completed : Cell 01 - Address: 00:0D:88:AE:62:5A ESSID:"jackowscy" Protocol:IEEE 802.11bg Mode:Master Channel:6 Encryption key:on Bit Rate:54 Mb/s Extra: Rates (Mb/s): 1 2 5.5 6 9 11 12 18 22 24 36 48 54 Signal level=-31 dBm Extra: Last beacon: 4ms ago Wszystko wygląda poprawnie (?) Już znalazłem skrypt startujący sieć i jego restart podniesie wifi: [root@localhost init.d]# /etc/init.d/network restart Wyłączanie interfejsu eth1: [ OK ] Zatrzymywanie interfejsu sieciowego loopback: [ OK ] Podnoszenie interfejsu loopback: [ OK ] Podnoszenie interfejsu eth0: Ustalanie informacji IP dla eth0... nie powiodło się, brak połączenia. Może spr awdź kabel? [ZAWIÓDŁ] Podnoszenie interfejsu eth1: Error for wireless request "Set Bit Rate" (8B20) : SET failed on device eth1; Operation not supported. Ustalanie informacji IP dla eth1... zrobione. [ OK ] Niestety przy boocie po tym jak wyłączyłem kompa na noc nie był w stanie ustalić informacji dla eth1, eth0 jest rozłączone bo tylko na wifi pracuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 Hmm miałeś rację choć tego nie rozumiem po co ten - przy su: man su: -, -l, --login Sprawia, że powłoka będzie powłoką zgłoszeniową. Znaczy to, co następuje. Unieważnia wszelkie zmienne środowiskowe poza TERM, HOME i SHELL (które są ustawiane, jak opisano wyżej), i USER oraz LOGNAME (ustawiane, nawet dla superużytkownika, w sposób wyżej opisany ). Ustawia zmienną PATH na wkompilowaną wartość domyślną. Zmienia kat- alog na katalog domowy użytkownika. Dodaje do nazwy powłoki "-", aby przeczytał pliki startowe logowania. Już znalazłem skrypt startujący sieć i jego restart podniesie wifi: Ja sie niestety na takim sprzęcie nie znam (siedzę tylko na zwykłym ethernecie). Sprawdź w logach czy nie ma czegoś ciekawego po zrestartowaniu sieci (wpisz dmesg oraz przejrzyj zawartość /var/log). Możesz podac zawartość pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi