rsobczuk Napisano Czerwiec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2005 Witam, ostatnimi czasy zaczął pojawiać mi się błąd (Segmentation Fault) przy np instalowaniu pakietów rpm, albo przy uruchamianiu lynx'a. Co to za problem i jak go usunąć??? Słyszałem coś o takim progamiku GDI, ale nie zabardzo wiem jak się nim posłużyć. Proszę o dokładne instrukcje co i jak mam zrobić. Mój system to Fedora 1. Pozdrawiam Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2005 Uruchom jeszcze raz prelinka → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=4093 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Czerwiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2005 Jesteś pewien, że to jest coś z prelinkiem? Czy to tylko jedna z możliwych przyczyn błędu? edited Dobra, jestem pewien, że to może być także inny błąd... Rsobczuk, jeśli możesz sprawdź czy masz dobry dysk, szynę i nawet płytę główną (kontroler) - mam teraz taki sam problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rsobczuk Napisano Czerwiec 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2005 Nie wykluczone, że mam coś z kompem... Właściwie od początku są z nim problemy. To AMD350 na płycie Acorpa - kiedyś mi służył jako komputer do pracy codziennej. Wiecznie się zawieszał pod windami i ciągle coś było nie tak... Teraz złożyłem sobie nowego kompa i ten poszedł jako router/serwer. Ostatecznie zainstalowałem (_linuxa_ → Linuksa) ORT jeszcze raz (robiłem to chyba z 3 razy, bo przy instalacji się wywalał), ale w końcu się udało. Pochodzi trochę kupię jakiegoś IBMa starego - przynajmniej będzie markowy i może będzie chodził lepiej. Dysk jest na 100% dobry... bardziej chodzi o jakiś kontroler, albo coś innego z kompem. Jest jeszcze inna sprawa... Podłączyłem dysk Maxtora i instalacja wywalała się zaraz po wybraniu pakietów, a na Samsungu wywalała się po włożeniu 2-giej płyty Fedorki, ale w końcu dojechała do końca za 3-cim razem... PS. Zabawa z Prelinkiem nic nie pomogła. PS2. WojtekJS - jak sprawdzić, czy mam dobry dysk... można, a jak sprawdzić szynę i kontroler? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Czerwiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2005 Musisz sprawdzić na innym kompie, czy masz dobry dysk. Np. programem fsck: fsck.ext3 -c /dev/hda1 sprawdzi Ci pierwszą partycję dysku master sformatowaną jako ext3. Szynę sprawdź poprzez wymianę na na pewno dobrą, a kontroler (czyli płytę główną) w serwisie, lub podłącz działajacy dysk twardy na dobrej szynie Ja właśnie zamierzam tak zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2005 Może to byc jeszce spowodowane błędami pamięci. Warto ją przetestować programem memtest86+ (odpalić instalkę FC, wpisać memtest czy jakos tak i poczekać na rezultaty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Czerwiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2005 Dobra: memtest - pass szyna - pass dyski - pass (niemożliwe, żeby dwa padły na raz) kontroler - może być tak, że padła tylko część odpowiedzialna za DMA? Podłączyłem teraz dysk z CDromem na działającej szynie i jest tak samo. :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2005 Podłączyłem teraz dysk z CDromem na działającej szynie i jest tak samo. :shock: Masz którą wersję Fedory? FC4? Nie zaisntlowałes czasem sterowników nVidii instalatorem z nvidia.com? On takie rzeczy potem powodował. Hmm. Pisałeś też, że Ci się Windows wiesza → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...t=0entry31064 Może to jednak wina sprzętu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Czerwiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2005 Teraz jestem w trakcie instalacji ubuntu i ciągle się wywala już po restarcie. Wniosek? Wina sprzętu Zresztą takie same objaw podczas korzystania z dysku pod Gentoo 1.4 Live. Idę przetestować parę rzeczy do kolegi... Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi