Skocz do zawartości

Instalacja Przeglądarki

scipawka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie! zainstalowałem właśnie FC4 jest ok, ale mam pewien problem. przy próbie instalacji mozilli wyskakuje mi błąd podczas istalowania, przy poprzednich FC nie miałem tego kłopotu.próba zainstalowania wcześniejszych mozili nie daje rezultatu. zawsze to samo. mozilla zainstalowana z systemem działa bez zarzutu ale nie mogę zrobić dowiązania do ikony na panelu a uruchamianie z konsoli na dłuższą metę staje się denerwujące. proszę mądre głowy o pomoc

przy próbie instalacji mozilli wyskakuje mi błąd podczas istalowania, przy poprzednich FC nie miałem tego kłopotu.

Z tego co pamiętam, to instalator rozpakowuje rzeczy do /tmp i je potem stamtąd odpala. Ze wzlędów bezpieczeństwa zabronione jest uruchamianie bibliotek z tego katalogu. By chwilowo na to pozwolić, zrób cos takiego:

setenforce 0
./mozilla-installer
setenforce 1

Jakby były jeszcze potem problemy to odpal:

restorecon -v -R /usr/local/mozilla

nie mogę zrobić dowiązania do ikony na panelu

Jakie środowisko graficzne? W KDE można bez problemów.

jezeli chodzi o środowisko to jest to Gnome. Próbowałem to samo pod KDE nic z tego. sprawdzałem katalog tmp i znajdujący się tam /.mozilla i jest pusty. przy wpisaniu z konta roota kodów bash wywal mi że jest problem. Jestem laikiem w linie proszę o podanie szerszych informacji w którym miejscu wpisać kody. przy pisaniu tego ostatniego posu zauważyłem "myk" że zegar przy edycji postów pokazuje błędnie godziny. zegar jest zschynchronizowany dobrze z aktuaną godziną.

jezeli chodzi o środowisko to jest to Gnome.

Sprawdzałem przed chwilą i tworzy się bez problemów. Tworzysz własny aktywator, a jako polecenie wpisujesz /usr/bin/mozilla.

Próbowałem to samo pod KDE nic z tego.

Podobnie w KDE. Na panelu klikasz Dodaj do panelu → Przycisk specjalny → Program spoza KDE i dalej jak w Gnome.

sprawdzałem katalog tmp i znajdujący się tam /.mozilla i jest pusty.

Nic tam nie miałeś sprawdzać :P

przy wpisaniu z konta roota kodów bash wywal mi że jest problem.

Jakie błędy? Zalogowałeś się poprawnie na roota?

su -

(kreska na końcu jest ważna). Robiłeś to w katalogu ze ściągniętym i rozpakowanym instalatorem?

przy pisaniu tego ostatniego posu zauważyłem "myk" że zegar przy edycji postów pokazuje błędnie godziny. zegar jest zschynchronizowany dobrze z aktuaną godziną.

Masz poprawnie ustawioną strefę czasową w ustawieniach Twojego profilu?

Zalogowałeś się poprawnie na roota?
su -

(kreska na końcu jest ważna).

OT: Tak sobie mysle, czy mozliwe jest by w nastepnej edycji FC byl alias

alias su='su -'

to w ogole mozliwe? i czy nie ma jakis powodow dla ktorych takie cos nie byloby akceptowane przez developerow?

np. taki Mandrake ma chyba alias alias cd ..='cd..'. To by ulatwilo wielu ludziom zycie....

gdzie to ewentualnie moglbym zglosic, zapytac?

OT: Tak sobie mysle, czy mozliwe jest by w nastepnej edycji FC byl alias

Heh, bardzo dobry pomysł. Coś ludzie mają ciągle z tym problemy ;-) Naczytali się jakichś głupot w necie i nie potrafią się teraz poprawnie przelogować na roota <_<

gdzie to ewentualnie moglbym zglosic, zapytac?

http://bugzilla.redhat.com :] Komponent może być albo distribution, albo bash (do niego należą pliki w /etc/skel/.bash*)

Pełzak, czy ty specjalnie napisałeś "It >don't< work for me! HELP!!" czy może te fioletowe paski w sygnaturce wzięły górę? ;)

Kostecki spokoj! owszem specjalnie... looknij na http://forums.vidalinux.com/ , jak tam pisza. (choc moze trzeba bylo usmieszek tam dac w bugzilli :rolleyes: )

Edycja:

No i d*pa :/

I'd rather not - it's not as useful for someone to have to undefine it if they

actually just want 'su' (for just running commands and similar uses.)

ech, tak czulem :rolleyes:

Edytowane przez patpi

Patpi Ja nie rozumiem, nie możesz sobie sam tych aliasów zrobić :?:

ja nie musze ich robic, ja je mam...

tyle ze na wszelkich forach o linuksie dla poczatkujacych (w tym fedora.pl) ta roznica miedzu su i su z kreska sprawia duzo zamieszania. Chcialem sobie i innym ulatwic zycie poprostu (choc i tak czulem ze nic z tego, ale mozna sprobowac)

mam taki problem

nie mogłem zainstalować mozilli tej z mozillapl.org bo nie chcial mi czytać biblioteki xpistub

zainstalowałem yumem (_rpma_ → RPM-a) ORT, ale mogłem uruchomic przeglądarkę tylko raz po czym nie chciała sie włączyć, właczała sie dopiero gdy usunąłem pliki z katalogu

~/.mozilla

myślałem że to bug jakiś czy coś źle przekompilowane tak jak z xine np.

znalazłem ten post i walnąłem

setenforce 0

po czym zainstalowalem wkońcu przeglądarkę z mozillapl.org ((_rpma_ → RPM-a) ORT wywaliłem wcześniej) i dalej postąpiłem

setenforce 1

. ale widze to samo, raz mi sie odpaliła i dalej kopa :/ co gorsza to nawet po usunięciu

~/.mozilla

nie moglem jej wlączyć... i myślę że może znowu ma ograniczony dostęp do jakiejś bibliteki i rzeczywiście tak jest, bo jak zrobiłem znowu

setenforce 0

i teraz się odpaliła

kto mi opowie jakie niebezpieczeństwa mi grożą z ustawienia tego na 0 i jak ewentualnie to obejść?

właczała sie dopiero gdy usunąłem pliki z katalogu
~/.mozilla

Nie chodzi tu czasem o to, iż blokuje Ci się profil? Stara Mozilla ma taki problem i trzeba ją odpalać specjalnym skryptem. Z tego co pamiętam też, to zaraz po zainstalowaniu nierpmowej Mozilli trzeba ją raz uruchomić na koncie roota (może to już jest niepotrzebne).

kto mi opowie jakie niebezpieczeństwa mi grożą z ustawienia tego na 0

SELinux nie chroni Twojego systemu. Lepiej jest mieć to włączone.

i jak ewentualnie to obejść?

Po zainstalowaniu Mozilli wpisz:

restorecon -v -R /usr/local/mozilla

U mnie chodzi bez problemów :]

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...