Skocz do zawartości

Router - Jak Najprościej Na Starym Kompie

Matwix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanwonych grupowiczów

Na wstępie dodam, że do tej pory miałem do czynienia z graficznymi OS-ami Linuksa (mandarynka no i teraz od dość dłuższego czasu Fedorka)

Mam taki problem. Z racji moich niskich zarobków ( :( ) nie stać mnie na chwilę obecną by zakupić routerek do dzielenia neo na sieć domową.

Mam za to w szafie switcha no i kompa (Pentium2 350MHz + 6Gb Hdd + 128Mb RAM). Jak najprościej zrobić jakiegoś w miarę funkcjonalnego routera na nim? Jaki system powinienem wybrać i czy oczywiście nie przerośnie mnie to z racji moich dotychczasowych używanych systemów.

Dodam że na obecną chwilę dość mocna podtrzymuję się nakładkami graficznymi do konfiguracji czegokolwiek (np firestartera bo z palca w konsoli z iptables to nie wiem czy bym sobie poradził)

Tak więc proszę o pomoc w wyborze co i jak. Macie do polecenia jakieś artykuły o tym? najlepiej in Polish.

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Najłatwiej zainstalować RH9.0, co prawda kernel ma sporo błędów i większość exploitów włazi w niego jak w masło, ale nie będziesz na nim udostępniał żadnych usług.

Jeśli chcesz się pobawić możesz wybrać debiana albo gentoo :)

Regółki z iptables znajdziesz w necie. Reszte w:

man iptables

man route

Maszyna posiada USB oczywiście :) Inaczej bym nie zabierał się za to ;)

[... po dłuższeh chwili...]

Więc jestem już po instalacji nnd.freesco. Jest OK. Wszystko działa jak należy. Net śmiga na kompach w sieci. To jest to czego szukałem. Szybko, prosto i bez problemów.

Browar dla Ciebie "Kaczuch"

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc :lol: