zbuko Napisano Czerwiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2005 Modem SAGEM F@st 800 E2T, sterownik eagle-2-3-1 zainstalowany zgodnie z FAQ, jajko 2.6.11-1.35_FC3. Moduł adsl oczywiście startuje z systemem, w /etc/fstab widnieje wpisik usbfs /proc/bus/usb usbfs defaults 0 0 z etc/ppp/chap-secrets usunąłem usera 'adsl' cat /etc/ppp/chap-secrets # Secrets for authentication using CHAP # client server secret IP addresses "[email protected]" * "HasLo" * W /etc/inittab dopisałem adsl:2345:respawn:/usr/sbin/startadsl Nic nie pomaga. Modem nie startuje Dopiero komendy (i teraz troszkę dłuższy kawałek kodu) [root@localhost etc]# startadsl Modem nie działa! Sprawdź rezultaty eaglestat aby sprawdzić jego stan! [root@localhost etc]# eaglestat eagle-usb status display ------------------------------------------------------------- Driver version 2.3.0 Chipset: Eagle0 Vendor ID : 0x1110 Product ID : 0x9021 Rev: 0x500b USB Bus : 001 USB Device : 002 Dbg mask: 0x0 Ethernet Interface : none MAC: 00:60:4c:6c:db:40 Tx Rate 0 Rx Rate 0 FEC 0 Margin 0 Atten 0 dB VID-CPE 0 VID-CO 0 HEC 0 VPI 0 VCI 0 Delin GOOD Cells Tx 0 Cells Rx 0 Pkts Tx 0 Pkts Rx 0 OAM 0 Bad VPI 0 Bad CRC 0 Oversiz. 0 Modem waiting for driver response. Please send DSP (eaglectrl -d) [root@localhost etc]# eaglectrl -d CMVs successfully sent to driver. Options successfully sent to driver. Using DSP code for POTS line DSP code successfully loaded. [root@localhost etc]# eaglestat eagle-usb status display ------------------------------------------------------------- Driver version 2.3.0 Chipset: Eagle0 Vendor ID : 0x1110 Product ID : 0x9021 Rev: 0x500b USB Bus : 001 USB Device : 002 Dbg mask: 0x0 Ethernet Interface : none MAC: 00:60:4c:6c:db:40 Tx Rate 0 Rx Rate 0 FEC 0 Margin 0 Atten 0 dB VID-CPE 0 VID-CO 0 HEC 0 VPI 0 VCI 35 Delin GOOD Cells Tx 0 Cells Rx 0 Pkts Tx 0 Pkts Rx 0 OAM 0 Bad VPI 0 Bad CRC 0 Oversiz. 0 Modem is initializing(INITIALIZING) [root@localhost etc]# eaglestat eagle-usb status display ------------------------------------------------------------- Driver version 2.3.0 Chipset: Eagle0 Vendor ID : 0x1110 Product ID : 0x9021 Rev: 0x500b USB Bus : 001 USB Device : 002 Dbg mask: 0x0 Ethernet Interface : eth0 MAC: 00:60:4c:6c:db:40 Tx Rate 96 Rx Rate 160 FEC 0 Margin 38 Atten 17 dB VID-CPE 0 VID-CO 28 HEC 0 VPI 0 VCI 35 Delin GOOD Cells Tx 0 Cells Rx 0 Pkts Tx 0 Pkts Rx 0 OAM 0 Bad VPI 0 Bad CRC 0 Oversiz. 0 Modem is operational [root@localhost etc]# startadsl [root@localhost etc]# skutkują. Innymi słowy po starcie systemu modem jest nie zsynchronizowany. Co i gdzie wpisać, żeby komenda startadsl czekała na status 'Modem is operational' po eaglectrl -d? Ja bym to przeżył, ale chodzi o komp rodziców, którym niezbyt leży wpisywanie komend w terminalu, a chciałbym, żeby docenili linucha i odeszli od windowsa, tym bardziej, że chcą być legalni, a kilka stów za Windowsa to jednak pieniądz Proszę o szybką pomoc - dziś wieczorem wyjeżdżam i znowu jakiś miesiąc mnie tu nie będzie. Może być skrypcik odpalany dwuklikiem z pulpitu, albo standardowy autostart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Czerwiec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2005 masz takie coś w rc.local ? touch /var/lock/subsys/local /usr/local/sbin/stopadsl /usr/local/sbin/eaglectrl -w /usr/local/sbin/startadsl Choć to i tak pewnie za późno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbuko Napisano Czerwiec 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2005 Choć to i tak pewnie za późno... Dziś znaczy dziś, czyli w niedzielę, więc jeszcze walczę. Nie miałem tego wpisu, chociaż wcześniej próbowałem dodać do inittaba eaglectrl -d i startadsl z wiadomym skutkiem Za chwilę restartuję system i zobaczę czy neo wstanie. Edycja Niebo złote Ci otworzę Działa, tylko wpisałem /usr/sbin/komenda. Uff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi