pluspio Napisano Maj 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2004 Witam mam takie pytanie. Jak wyłączyć oss. Posiadam kartę muzyczną zintegrowaną z płytą. Działa mi alsa i oss niestety głośniki strasznie trzeszczą. Chciałbym wyłączyć oss ale nie wiem jak to zrobić. Czy jest ktoś kto mógłby mi pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2004 Hmm... Sterowniki OSS i ALSA nie mogą działać w tym samym momencie, bo korzystają z tego samego urządzenia. Albo masz włączone OSS, albo ALSĘ. Sprawdź jeszcze raz i napisz z czym masz problem - podaj więcej szczegółów, mi. in. jaka to karta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pluspio Napisano Maj 24, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2004 Posiadam zintegrowaną kartę muzyczną Ac97 (_modół_ → moduł) ORT snd-via82xx System prawidłowo ją wykrył. Mój problem polega na tym iż strasznie trzeszczą mi głośniki gdy jest odtwarzany dźwięk pozatym w tle słychać dobrze odtwarzany dźwięk. A i jeszcze co mnie dziwi to to że gdy włącze telewizor z karty telewizyjnej wszystko jest wporządku - zero trzasków. Gdy włącze sterowanie głosem to wyświetlają się dwa mixery dla oss i dla alsy. Po wpisaniu lsmod: Module Size Used by snd_mixer_oss 13824 0 snd_via82xx 19104 2 snd_pcm 68872 2 snd_via82xx snd_timer 17156 1 snd_pcm snd_ac97_codec 50436 1 snd_via82xx snd_page_alloc 7940 2 snd_via82xx,snd_pcm gameport 3328 1 snd_via82xx snd_mpu401_uart 4864 1 snd_via82xx snd_rawmidi 17184 1 snd_mpu401_uart snd_seq_device 6152 1 snd_rawmidi snd 38372 11 snd_mixer_oss,snd_via82xx,snd_pcm,snd_timer,snd_ac97_codec,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device soundcore 6112 1 snd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2004 Jaki masz dokładnie chipset? Moze parametr dxs_support Ci pomoże: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...&st=0#entry2705 Może masz w mikserze ustawiony któryś kanał (np. PCM) na maksimum? Dochodzi wtedy do silnego przesterowania dźwięku. Odpal alsamixer i sprawdź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pluspio Napisano Maj 24, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2004 Wielkie dzięki. Wszystko jest już ok. Dodałem do pliku modprobe.conf taką linijkę tekstu: options snd-via82xx index=0 dxs_support=3 I to wystarczyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi