Skocz do zawartości

Wyłączanie Kompa Przez Kde

spyro

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wracając jeszcze na chwilę do kwestii wyłączania kompa pod KDE* - to ( w przypadku obudowy ATX) wystarczy wcisnąć guzik "power" -system zacznie procedurę i wyłączy się. To, wydaję mi się, tłumaczy brak funkcji "shut down" na równi z "logout". No, a jeśli ktoś chciałby "restart"... cóż, trzeba już albo a) wysilić się i wcisnąć "power" całe dwa razy :) , albo też B) kombinować, jak wyżej.

*edit: Tak przynajmniej jest w FC2.

No ale ja NIE MAM zainstalowanego gnoma w procesie instalcii, nawet go nie zaznaczyłem !!! Więc gdm nie mam. To ja się pytam jak teraz zrobić żeby mieć w oknie "Koniec pracy uzytkownika 'XXX'" 3 opcje

WYLOGUJ

RESTART

ZAMKNIJ SYSTEM

i kropka. ufff..

[...] czy to może zniszczyć dane na dysku albo powodować nieodpalanie się niektórych programów ? [...]

Szczera odpowiedź brzmi: "nie wiem" - wygląda na to, że system normalnie się zamyka z zachowaniem procedury (i tu jedyne pytanie brzmi: "czy całej"). Spalenie hardwear'u nie wchodzi raczej w grę (tzn. w przypadku ATX - jeśli masz komputer, który wciśnięcie "I/O" traktuje jako odłączenie prądu, nie polecałbym tego rozwiązania :) ) - ale o szczegóły techniczne związane z logami lepiej zapytać już specjalistów.

Hmmm... nie ma normalnego rozwiązania??

W starym RedHacie (np. 7.3), czy w nowym Mandraku 10.2 przy oknie logowania są opcje sesji (KDE, GNOME, Domyslny, XFCE, itd). Ostatni uruchomiony menedżer okien jest przełaczany jako domyślny, to jest idealne rozwiązanie.

Po co jest wybór w FC3 sesja Domyslny jak na stałe jest to np Gnome??

Niestety to mi zepsuli.

Może jest normalne narzędzie logowania niezależne od KDE i GNOME i rozwiązało by ten problem.

podepne sie do tematu ;)

mam Xfce i chcialbym po nacisnieciu przycisku "koniec pracy" aby pojawilo sie okno z trzema opcjami: wyloguj, zamknij, uruchom ponownie tak jak to mam w gnome,

a nie che najpierw sie wylogowywac a potem jeszcze w gdm wydawac polecenie zamkniecia systemu

niestety widze ze jeszcze na to nikt nie odpowiedzial, bo moze sposob z kde by u mnie sie sprawdzil,

Dla KDE sam dorobiłem sobie takie przyciski do themu karamby.

karamba fajna rzecz, znaczy przyjemna dla oka i nawet czasami przydatna... jak chce sie poszpanowac wygladem desktopu :D ALE STRASZNIE ZAMULA SPRZET :( nawet calkiem przyzwoity wiec raczej to rozwiazanie dla mnie odpada