Gryhild Napisano Czerwiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2005 (edytowane) Witam. Po wydaniu komendy startkde dostaje : /usr/bin/startkde[23]: xsetroot: not found /usr/bin/startkde[141]: xset: not found /usr/bin/startkde[144]: xset: not found /usr/bin/startkde[154]: xsetroot: not found sh: iceauth: not found startkde: Starting up... startkde: Running kpersonalizer... kwin: cannot connect to X server kpersonalizer: cannot connect to X server kpersonalizer: cannot connect to X server kpersonalizer: cannot connect to X server kpersonalizer: cannot connect to X server kpersonalizer: cannot connect to X server [...ciach...] Oczywiście na jajku od gentoo z fgrlx, które tam działają A forum pld ni działa Pozdrawiam. Edytowane Czerwiec 29, 2005 przez Raven Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Czerwiec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2005 może to czeba tak jak w slacku (ale nie jestem pewien ponieważ nie miałem PLD) to jest opis odpalania X servera w slacku http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=4524 może ci to pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Czerwiec 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2005 Teraz się coś zmieniło i dostaję takie cuś xsetroot: unable to open display '' xset: unable to open display "" xsetroot: unable to open display '' startkde: Starting up... startkde: Running kpersonalizer... kwin: cannot connect to X server kpersonalizer: cannot connect to X server kpersonalizer: cannot connect to X server kpersonalizer: cannot connect to X server kpersonalizer: cannot connect to X server kpersonalizer: cannot connect to X server Dziwne jest to że po wpisaniu startx ospala się te biedne x'sy z xorga i można tam coś działać No zobaczymy, spróbuję coś pomieszać. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Czerwiec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2005 unable to open display A spróbuj wcześniej wydać polecenie xhost +localhost. PS. Ty to na rootcie czy na zwykłym userze odpalasz? PLD nie miałem, ale w Debianie, jak i FC4 tak się dzieje tylko na rootcie (su -) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Czerwiec 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2005 Niestety pokazało się to co wcześniej unable to open display Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Czerwiec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2005 Ja jeszcze chciałbym wiedzieć, czy w tym PLD nie można sobie domyslnego menadzera ustawić w .xsession/.xinitrc, później uruchamiać srodowisko normalnie przez startx ? Pisałeś, że po wydaniu tego polecenia xorg coś Ci tam od siebie załącza. Ja tak miałem w Debianie - pokazywała się szara plansza z xfree. Dopiero po dopisaniu sobie icewm'a do .xsession załatwiło sprawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Lipiec 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 echo "exec startkde" > ~/.xinitrc Załatwiło sprawę Dale startkde nie działa, ale startx odpala co trza. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2005 Dale startkde nie działa, ale startx odpala co trza. Z ciekawości sprawdziłem na Slacku i Debianie, i też nie chodzi. Czyli wina autora arta, który zapewne czytałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Lipiec 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2005 hmmm... A coś powinienem przeczytać, bo chyba tego nie zrobiłem A tak swoją drogą, to może wiesz czy te całe bajery jak cieniownie i przezroczystość działają i jeżeli tak to jak, bo u mnie kiszka No i tak z ciekawości, to jak tez slack się sprawuje w porównaniu do innych distro, szybki ? To chyba tyle, pozdrawiam :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2005 Tak, jest dość szybki. Obecnie, kiedy tylko moge to staram się go testować na różne sposoby. Już nawet swareta opanowałem Ale jednak w oczy rzuca się bardzo mała ilość pakietów :/ I dla początkujących może być troche na początku ciężki w obyciu (założenie usera, stworzenie mu grupy i katalogu w /home, a także nadanie mu uprawnień - wszystko z konsoli bez żadnych pytań i konfiguratorów. A to dopiero 'wstępna' konfiguracja...). Co do przezroczystości, to były dzisiaj na forum właśnie na ten temat posty PS. Kurde, coś info o nowych postach szwankuje, bo o Twoim mnie nie poinformował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi