Skocz do zawartości

Fedora Core 2 Brak Dzwieku Soundblaster Live 5.1

Hadron

Rekomendowane odpowiedzi

Witram mam problem z dzwiekiem w nowej fedorze , program soundcard detection widzi moja karte-(soundblaster live 5.1) oraz 2 zintegrowana na plycie z tym ze zadna nie dziala. W kerenelu znajduja

sie moduly snd_emu10k1 mojej karty i sa oczywiscie ladowane przez kernela ale dzwieku jak (_niema_ → nie ma) ORT tak (_niema_ → nie ma) ORT.Oczywiscie zainstalowane jest ALSA.PomoCY .

• 2 weeks later...

Proponuję abyś wyłączył kartę dziwiękową z PG w BIOS (oczywiście jeżeli tego nie zrobiłeś) Zauważyłęm, że kiedy obie są włączone to system głupieje i raz na testach działa jedna a potem druga - rezultat opłakany: nic nie działa.

U mnie "sztuczka" z wyłączeniem jednej z kart zadziałała i śmiga bez problemów :D

Powodzenia - Pozdrawiam Booge

Podstawowe pytanie: czy instalowaleś system jako nowy, ewentualnie przed wgraniem na istiejący FC1 wybrałes opcję formatu partycji dla niego i FC2 masz dziewiczy, czy też nie wybrałes formatowania partycji przy wgrywaniu FC2 i nagrałeś zwyczajnie FC2 na FC1. Wtedy masz jak w banku, że jest masa problemów. Od karty dzwiekowej po zawieszanie się systemu z byle powodów. Po moim optymizmie, że wszystko poszło OK nie wytrzymalem po kilku godzinach od wgrania systemu (problemy, które wspominałem) i zrobiłem to jeszcze raz tym razem formatując partycje przed wgraniem systemu. Pomogło i kamień spadł mi z serca, bo trudno mi było uwierzyć, że mozna tak skaszanić system w porówaniu do poprzedniego. Mam tę samą kartę i z opcją wyłączenia dzwięku z płyty głównej (co i tak mialem, bo po co obciążać system skoro korzysta się z jednej) wszystko jest w porządku.