MC' Napisano Czerwiec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2005 Witam, 1. Jak w MPlayerze ustawić polskie czcionki w napisach. Próbawałem w preferences -> Unicode i Slavic Central European i kurcze nie działa są tylko '_' a to z przypiętego nie działa! 2. KsCD odtwarzając muzykę jest niestety głośniejszy niż xmms- co mam zrobić by xmms nie odtwarzał tak cicho? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Czerwiec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2005 w preferencjach - font → arial i encoding → slavic/central european windows CP 1250, Subtile & OSD - encoding na → western european languages ISO-8859-1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Czerwiec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2005 Trzeba sciągnąć fonty ze stronki mplayera (kodowanie cp1250), rozpakować, wybrać rozmiar czcionki i skopiować do /usr/local/share/mplayer/fonts. Wileka filozofia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Czerwiec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2005 Używaj szukania - to nie boli... http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=5375 http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...t=0entry14768 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Czerwiec 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2005 W katalogu /usr/share/mplayer/fonts mam katalogi z raw'ami dla kodowania 8859-1 8859-2 i cp1250 ale cóż z tego skoro nawet to co napisał andriusza1 nie działa. Ten myk z subfont.ttf z tej polskiej stronki też nie ;( help @ _Faust w FC4 w tym katalogu jest wszystko to co na stronce mplayera więc nie trzeba - te same pliki @Fedajkin Czytanie również nie - ja też tam pisałem ;p --------------------------------------- ROZWIĄZANIE: OK udało mi się pod FC4: Należy zciągnąć plik subfont.ttf (_z tąd_ → stąd) ORT : http://aed_221.webpark.pl/menu/download.html 1.MPlayer->Preferences a) Subtitle & OSD -> Encoding : CP1250 Font -> Font w oknie wybrać lokalizację w systemie naszego zciągniętego wcześniej pliku subfont.ttf Font -> Encoding : Unicode 2. W katalogu /usr/share/mplayer/fonts są katalogi z różnymi czcionkami i rozmiarami tych czcionek. Ja wybrałem katalog font-arial-18-cp1250 i jego zawartość przegrałem do katalogu ~/.mplayer/font UWAGA: (przy wykonaniu "P.S." wcale pkt 2. nie jest konieczny) Katalogu powyższego ( font) nie ma należy go stworzyć samemu P.S. Aby czcionki działały dla każdego usera należy dodać wpis font=<scieżka do pliku subfonts.ttf w naszym systemie> w pliku /etc/mplayer/mplayer.conf No i kurcze nie trzeba skryptów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi