Peter_M Napisano Lipiec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2005 Próbowałem w FC4 zainstalować program do UPS. Podczas uruchomienia skryptu ./setup.bin otrzymuję w terminalu komunikat: "No Java virtual machine could be found from your PATH environment variable". Mam zainstalkowaną i działającą jre1.5.0_04 (/usr/jre1.5.0_04) W jaki sposób do mojego PATH environment variable dodać biblioteki z tej Javy? Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2005 http://www.gagme.com/greg/linux/fc4-tips.php#java Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_M Napisano Lipiec 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 Szanowny Gajowniku, to wszystko co jest pod tym linkiem ja wcześniej przeczytałem. Napisałem przecież, że mam zainstalowaną i działającą Javę 1.5.0_04. Zrobiłem dowiązania do firefoxa, ustawiłem alternatywy na tą najnowszą javę. W Preferencje | Java jest graficzna informacja o tej javie. Przy instalancji OpenOffice 1.1.4-2 program instalacyjny wykrył tą moją javę 1.5.0_04. Napisałem ten post tylko dlatego, że wszystko gra a program do UPS (WinPower2004_linux) nie znajduje tej javy. Cały czas przy próbie instalacji tego programu otrzymuje ten sam komunikat: "No Java virtual machine could be found from your PATH environment variable". Jest to program do UPS ActivePower ściągnięty z ich stronki www.activepower.pl/ Niestety technicy tej firmy chyba (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie znają sę na linuksie, bo nie potrafią mi w tym pomóc. Może Ty coś pokombinujesz? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 Zrobiłeś plik /etc/profile.d/java.sh? Pokaż co pokazuje: echo $PATH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_M Napisano Lipiec 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2005 1. Mam plik java.sh w /etc/profile.d/ 2. Zawartość java.sh: #!/bin/sh JAVA_HOME=/usr/java/jdk1.5.0_04 export JAVA_HOME JAVA_BIN=$JAVA_HOME/bin CLASSPATH=$CLASSPATH:$JAVA_HOME:$JAVA_HOME/lib PATH=$JAVA_BIN:$PATH export JAVA_BIN CLASSPATH PATH 3. To co pokazuje echo $PATH /etc/profile.d/java.sh: /usr/java/jdk1.5.0_04/bin:/usr/kerberos/bin:/usr/java/jdk1.5.0_04/bin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/X11R6/bin:/home/Piotr/bin /etc/profile.d/java.sh Jak napisałem to co powyżej to znalazłem oczywisty błąd. W pliku java.sh ma być jre a nie jdk. Gdy to zmieniłem, to program się zainstalował, ale się nie uruchamia. Uruchamia się go jako root w terminalu. Próba uruchomienia kończy się poniższym komunikatem: "Error occurred during initialization of VM Unable to load native library: /opt/upspilot/jre/lib/i386/libjava.so: symbol __libc_wait, version GLIBC_2.0 not defined in file libc.so.6 with link time reference Done" Może spróbujesz powalczyć z tym dalej? Pozdrawiam Ponawiam prośbę Drogi Gajowniku: 1. mam zainstalowany glibc-2.3.5-10 2. biblioteka libc.so.6 jest w: libc.so: /lib/libc.so.6 /usr/lib/libc.so PYTANIE: w jaki sposób zdefiniować GLIBC w pliku libc.so.6 - o co tu chodzi??? Proszę, pomóż mi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2005 Unable to load native library: /opt/upspilot/jre/lib/i386/libjava.so: symbol __libc_wait, version GLIBC_2.0 not defined in file libc.so.6 with link time reference Heh, trochę zapomniałem o tym wątku, sorry. Forum nie przypomina zawsze o wszystkich odpowiedziach Pierwszy link z googli → https://www.redhat.com/archives/fedora-list...r/msg00009.html ;-) Ci, co pisali ten program do obsługi UPS, trochę dali ciała... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_M Napisano Lipiec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 Mistrzu Gajowniku powracam do tematu. Przypomnę: chodzi o program do UPS "ActivePower" o nazwie "WinPower2004_linux". Program uruchamia najpierw skrypt /opt/upspilot/agent - jego uruchomienie przy każdym starcie systemu wpisujemy kopiując "S99winpower" do: /etc/rc.d/rc.3 i /etc/rc.d/rc.5 Po uruchomieniu agenta wchodzimy do graficznej konfiguracji programu uruchamiając skrypt /opt/upspilot/monitor Pio przejrzeniu podanego przez Ciebie linku (wielkie dzięki) wykonałem następujące rzeczy: 1. ściągnąlem z ftp://people.redhat.com/drepper/libcwait.c 2. skompilowałem go jako ROOT: gcc -shared -o libcwait.so -O -g libcwait.c 3. utworzyłem plik ld.so.preload w /etc (touch /etc/ld.so.preload) 4. przegrałem powstały po kompilacji plik ibcwait.so do /lib 4. poinformowałem ld.so.preload o obecności tego pliku (echo "/lib/libcwait.so" >> /etc/ld.so.preload) 5. dodałem do LD_PRELOAD ścieżkę dostępu do libcwait.so (LD_PRELOAD=/lib/libcwait.so) 6. wyeksportowałem biblioteki do LD_LIBRARY_PATH (LD_LIBRARY_PATH=/lib:$LD_LIBRARY_PATH export LD_LIBRARY_PATH) 7. wyeksportowałem biblioteki zainstalowanego programu WinPower2004_linux (LD_LIBRARY_PATH=/opt/upspilot/lib:$LD_LIBRARY_PATH export LD_LIBRARY_PATH) Po tym wszystklim sytuacja jest taka, że: 1. agent się uruchamia 2. nie uruchamia się graficzny monitor W terminalu pojawiają się poniższe informacje: [root@piotrLinux upspilot]# ./agent start Starting Agent: Done [root@piotrLinux upspilot]# ./monitor Starting WinPower2004 Manager: Done [root@piotrLinux upspilot]# Warning: Cannot convert string "<Key>Escape,_Key_Cancel" to type VirtualBinding Warning: Cannot convert string "<Key>Home,_Key_Begin" to type VirtualBinding Warning: Cannot convert string "<Key>F1,_Key_Help" to type VirtualBinding Warning: Cannot convert string "Shift<Key>F10,_Key_Menu" to type VirtualBinding Warning: Cannot convert string "<Key>F10,Shift_Key_Menu" to type VirtualBinding Warning: Cannot convert string "<Key>KP_Enter,_Key_Execute" to type VirtualBinding Warning: Cannot convert string "Alt<Key>Return,Alt_Key_KP_Enter" to type VirtualBinding [root@piotrLinux upspilot]# CZy mogę Cię Gajowniku serdecznie prosić o dalszą poradę? Wydaje mi się, że sprawa jest do zrobienia, połowa już się udała, jak jeszcze uruchomić ./monitor? Serdecznie proszę Cię o pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 Trochę pogrzebałem w necie; może coś z tego Ci pomoże: http://community.borland.com/article/0,141...0,26583,00.html http://linux.ittoolbox.com/groups/groups.a...laris-l&i=72522 http://bugs.sun.com/bugdatabase/view_bug.d...?bug_id=4772481 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_M Napisano Lipiec 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 Dzięki gajownik za te 3 linki. Ja też poszperałem trochę na Googlach i doczytałem się, że powinieniem usunąć _MOTIF_DEFAULT_BINDINGS co zrobiłem poleceniem: xprop -root -remove _MOTIF_DEFAULT_BINDINGS Rezultat jest taki, że po uruchomieniu agenta i wywołaniu polecenia ./monitor nie pojawiają się w terminalu te błędy, które podałem w cytacie w moim poscie z 17.07.05, ale graficzny monitor również się nie uruchamia - przez sekundę mignie jakby otwierane okno tego programu, po czym nie ma nic. Problem teraz jest chyba taki: ./monitor uruchamia się jakby w tle, a jego graficznego obrazu nie można wywołać, tym samym nie można tego całego programu odpowiednio skonfigurować. Może pomyślisz co dalej? Proszę i pozdrawiam Gajowniku, problem z tym programem został rozwiązany. Po tym wszystkim co wyżej zostało opisane i zrobione program został odinstalowany i zainstalowany ponownie. WSZYSTKO DZIAŁA. Pozdrawiam i dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi