kobemat Napisano Lipiec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2005 Ściągnąłem sobie FC4.. Miałem wcześniej Slacka...Trudny system, wiec przeszedłem na Fedore..Jednak mam problem, którego nie spotkałem w Slackware.. Posiadam D-Linka DWL 520+ instalowalem ze sterowników ACX, wystepuja bledy w samej inst..Poprostu nie chce sie zainstalowac... Bardzo prosze wytlumaczyc tak od podstaw..(Zaznaczam! Słaby jestem w Linuxy, dopiero sie ucze.. ) Dzieki i Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Lipiec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2005 Może wkleisz błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zygmunt Napisano Lipiec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2005 Hej nie chcę cie straszyć ale mi do tej pory nie idą :lammer: Musisz mieć zainstalowany kernel-devel. Zrobić symlinka: ln -s /usr/src/kernel/linux-xxx /usr/src/linux potem normalnie zainstalować tak jak robiłeś to na slacku. Jedyny błąd to, to że mam wrażenie wygasania karty, tzn. idzie przez chwilkę i nic - zero. Jakby Ci szło to napisz. PS: Dlatego puściłem temat "Sieciówki Wlan?", zastanawiam się nad zmienieniem;-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Lipiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 Ogólnie to D-Linki śmigają na linuksie i to całkiem nieźle. Ja mam dwl-g520+ z szyfrowaniem wpa, jak nie idzie na acx, to można skożystać → skorzystać ze steruw → sterów z win i pocisnąć ndiswrapperem. Mi działa aż miło Wszystko ładnie się ładuje, nic nie muszę wstukiwać i w ogóle żyć nie umierać Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobemat Napisano Lipiec 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 Ogólnie to D-Linki śmigają na linuksie i to całkiem nieźle. [...]jak nie idzie na acx, to można skożystać ze steruw z win i pocisnąć ndiswrapperem. Jak prosiłem... wytłumacz jak robiłeś to krok po kroku... Tego problemu z dwl520+ (_napewno_ → na pewno) ORT nie mam tylko ja sam... Pozdro.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Lipiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 Jak pamiętam to motałem się z tym z tydzień a to dla tego, że musiałem mieć szyfrowanie wpa. Jeżeli używasz wap, to jest to sprawa nieco łatwiejsza Musisz mieć źródła ndiswrappera, chyba że jest opcja paczki rpm(np. jak w PLD -- niestety nie działa ). Ja kożystałem → korzystałem ze źródełek Rozpakowujesz źródła. tar jxvf ndiswrapper-xxx.tar.bz2 , jak masz końcówkę tgz, to z zamias j Następnie wchodzisz do katalogu: cd ndiswrapper-xxx make distclean make make install No i powinno być już zainstalowane Teraz czas zainstalować stery do karty. Można skorzystać z płytki z driverem do win ndiswrapper -i driver_do_karty.inf Teraz można luknąć czy się instalnęło ndiswrapper -l ja dostaję to : Installed ndis drivers: gplus driver present, hardware present No i teraz ładujemy modulik do jaja modprobe ndiswrapper Możesz sprawdzić czy się załadował : lsmod Module Size Used by snd_via82xx 23968 2 snd_ac97_codec 76536 1 snd_via82xx snd_mpu401_uart 7552 1 snd_via82xx snd_rawmidi 21536 1 snd_mpu401_uart ndiswrapper 125596 0 md5 4736 1 ipv6 248352 10 Jak widać u mnie jest Teraz musisz skonfigurować interfejs, się znaczy kartę Do tego celu służy ogólnie ifconfig i pochodne iwlist wlan0 scan powinno pokazać dostępne sieci :)No i między innymi twoją To jedziem z koksem ifconfig wlan0 esid nazwa_sieci iwconfig wlan0 mode Managed Jeśli masz wpa, no to wklepujesz coś takiego teraz iwconfig wlan0 key restricted XXXXXXXX - gdzie XXX-twój klucz Teraz podnosisz net ifconfig wlan0 up Powinno wszystko śmigać, jak o czymś nie zapomniałem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobemat Napisano Lipiec 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2005 Super... Wielkie dzieki.. Co prawda nie dokońca jest tak jak pisałeś, napisze moze nowego posta z dokładną konfiguracją.. POZDRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Lipiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2005 Ja instalwałem dlinka dwl-g520+, więc tam jeszcze jest szyfrowanie WPA a w tej instrukcji zapomniałem o tym, że wypadało by dodać DNS'y do /etc/resolv.conf. U mnie to wygląda tak : [gryhild@pldmachine gryhild]$ cat /etc/resolv.conf nameserver 194.204.159.1 nameserver 194.204.152.34 No i jeszcze na koniec trasę do route : route add default gw ip_rutera Ja mam tak : [root@pldmachine ~]# route Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface 192.168.1.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 wlan0 default 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 wlan0 To już powinno być wszystko, u mnie śmiga Jeżeli chcemy mieć szyfrowanie WPA, albo coś w ten deseń, to trzeba się zaopatrzyć w wpa_supplicant, ja mam w wersji 0.3.8. Rozpakowujemy źródła i w katalogu z nimi tworzymy plik .config W nim wpisujemy poniższe linie CONFIG_DRIVER_NDISWRAPPER=y CONFIG_CTRL_IFACE=y Następnie wydajemy polecenie : make Następnie kopiujemy następujące pliki do katalogu /usr/local/bin-może być inny, byle był w zminnej PATH:) wpa_supplicant wpa_passphrase wpa_cli Teraz tworzymy plik konfiguracyjny /etc/wpa_supplicant.conf a w nim wpisujemy : ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant network={ ssid="nazwa sieci" psk="klucz wpa" key_mgmt=WPA-PSK proto=WPA } No i teraz patrzamy czy to ruszy ifconfig wlan0 up wpa_supplicant -Dndiswrapper -iwlan0 -c/etc/wpa_supplicant.conf -dd Jeżeli mamy już podniesiony interwejs wlan0, to pierwsza linia jest zbędna. To polecenie będzie wywalać dużo informacji na ekran, jeżeli wszystko działa, to net możemy podnośić w ten sposób: wpa_supplicant -Dndiswrapper -iwlan0 -c/etc/wpa_supplicant.conf -Bw opcja -Bw uruchomi to w tle i wszystko powinno być gicior Najlepiej sobie jakiegoś skrypta stworzyć do podnoszenia netu. Więc tworzymy plik np. st_in w ~/bin lub /usr/bin. Nadajemy mu prawa wykonywania:) chmod ugo+x st_in[/blue] A w nim wklepujemy takie linie #!/bin/bash /sbin/modprobe ndiswrapper wpa_supplicant -Dndiswrapper -iwlan0 -c/etc/wpa_supplicant.conf -Bw /sbin/ifconfig wlan0 adres-ip-karty #nadajemy jej jakiś adres /sbin/route add default gw adres_ip_rutera No i to tyle. Jeżeli chcemy aby net wstawał wraz z systemem, to możemy jakigo treść dodać do /etc/rc.local No i gitara gra jak czegoś znowu nie pominąłem. Pozdrawiam Gryhild Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Csgin Napisano Sierpień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2005 widze Gryhild po DNS-ach ze jestesmy w tej samej sieci podałbś mi swój adress bo mam problem z tą kartą lub telefon [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2005 widze Gryhild po DNS-ach ze jestesmy w tej samej sieci <moderator_mode> 1. Na tych DNSach jedzie chyba większość Polski (serwery tepsiane). 2. Z poszczególnymi osobami kontaktuje się przez PM, a nie publicznie na forum. 3. Do rozwiązywania problemów służy forum. Proszenie o pomoc na priva jest samolubne - otrzymana odpowiedź przydałaby się innym osobom. http://rtfm.killfile.pl/#niepriv </moderator_mode> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi