tenente Napisano Lipiec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2005 Cześć. 2 dni już bawię się z kochaną AC 97. Zaczynam słyszeć głosy :shock: :mellow: Co ciekawe plki *.wav działają. Filma raczej nie obejrzę ... "ustawienia domuślne w ALSA DEVICE nie działają, cośtam cośtam na 0". Ustawienia mixera w terminalu nie pomagają, kmix też. HELP! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Lipiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 A może by tak faq.fedora.pl? Tam jest napisane, jak włączyć obsługę mp3 pod xmms. A co do filmów: yum install mplayer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenente Napisano Lipiec 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 he he nic z tego: - 1. konkretnie to chodzi o VIA 8235 (w skrócie AC 97...) - 2. odtwarzaczy do filmów mam ze 4, wszystkie jako software działają, tylko nie odtwarzają. oryginalny komunikat np. z Totem'a: " ALSA device "default" had an error" - jak miło... ;( ps. polecenie yum,; failure: repodata/repomd.xml from livna-stable: [Errno 256] No more mirrors to try. (po poprawnym zainstalowaniu YUM) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Lipiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 A mp3 działa? Spróbuj przetestować inne ustawienia w App>Preferences>More_Preferences>Multimedia_System_Selector (przynajmniej pod Gnomem). Pod Totemem masz problem z dźwiękiem, spróbuj wpisać iine urządzenie, np. dmix. Jak będzie tak samo, to daj znać, podrzucę Ci alsa.conf, bo ja też mam VIA 8235 OD wczoraj i wszystko jej OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenente Napisano Lipiec 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 To nie tylko TOTEM. W dowolnym odtwarzaczu multimedialnym nie działają skompresowane pliki muzyki i filmy. ALSA drivery, utilitity, tools i library. No, próbowałem zainstalować. No i :lammer: (ten gif dobrze odzwierciedla przebieg instalki...). ps.1. [email protected] ps.2. ja rzech byłby dźwięczny. ps.3. wcześniej to tylko na Knoppix'ach, kiedyś na Red Hat'cie, parę godzin (!hehe) na Mandrivie, suma sumarum I'M BEGINNER. Litościwie proszę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Lipiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 Zacznij od tego: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...alsa\.conf i utwórz sobie taki plik, jak asound.conf. Sprawdź jeszcze, pod xmms Options>Pref. W Output ma być Alsa. Nacisnij konfigure i zmiewń tam urządzenie, o ie nie próbowałes jeszcze... Jak zadziała to powiedz, bo nie mam pojecia co może z tym być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenente Napisano Lipiec 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 Jak sprawdzam wyjście i puszczam test to testuje i testuje .... a kiedy zmieniam źródło to: "Nie można utworzyć potoku testowego o nazwie "ALSA - Advanced Linux Sound Architecture"" itp. ps. działam na Fedorka 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Lipiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 4? ja mam 3 i święty spokój Zaktualizuj system, albo chociaż alsę: http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...updates/4/i386/ może to pomorze → pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenente Napisano Lipiec 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 Pierwszą rzeczą po instalce było aktualizowanie systemu. Trochę to trwało. Aktualizowałem wszystko jak leci. Paranoja. Trochę też trwało z FAT-ami i NTFS. Na razie nie mogę zmienić F 3 .... Nagrywarka poszła ... i nie wróciła. Pokombinuję jeszcze trochę ... może reinstalacja coś pomoże? ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Lipiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 Jak dobrze wykryło kartę, ale nie chce jej użyć, to pewnie jest to kolejny bład FC4. Poszukaj na bugzilli czy nie ma podobnych problemów z alsa, jak są, to pewnie za niedługo wyjdzie update. https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenente Napisano Lipiec 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 :mellow: ZDUMIEWAJĄCE! Miałem alsa.conf w /etc/alsa/alsa.conf. Miał kilo mniej. Zamieniłem i skopiowałem do /etc. Uruchomiłem ponownie sys. System siem jakomś zrobił bardziej udźwiękowiony. Odpaliłem jakiś mały *.avi. Komunikat? Że brak kodeków. Zostało tylko zarzucić kodeki i skonfigurować *.mp3! FEDORA RULING THE WORLD! THANK YOU VERY MUCH !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Lipiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 Wiesz co? Mój błąd Powinno być w /etc/alsa/alsa.conf W sumie wygląda to tak, że usunąłeś plik konfiguracyjny, a on utworzył sobie chyba od początku swój, sprawdź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenente Napisano Lipiec 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 Pewnie tak. Tylko że ja rzech żebym jeszcze WIEDZIAŁ JAK to sprawdzić ... Swoją drogą po prostu zdumiewające, jeszcze nie mogę dojść do siebie. Wystarczyłą głupia zamiana plików. Ps. Zamieniłem swój plik konfiguracyjny (7,2 kg) na Twój (8,2 kg). Kurde bele, działa !!!!!! ps. nie wiedziałem że potrzeba dekoderów do Fedorki. W 700 Mb Knoppixa było wszystko ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Lipiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 Zainstaluj mplayera - yumem. Jak livna nadal nie będzie działać, to ją po prostu wyłącz: enabled=0 w /etc/yum.repos.d/fedora.repo lub /etc/yum.conf w sekcji livny. [livna-stable] name=Livna.org - Fedora Compatible Packages (stable) baseurl=http://rpm.livna.org/fedora/$releasever/$basearch/RPMS.stable http://livna.cat.pdx.edu/fedora/$releasever/$basearch/RPMS.stable enabled=0 gpgcheck=1 Mi nigdy nie brakowało kodeków, a zawsze instalowałem w ten sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenente Napisano Lipiec 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2005 Zmieniłem plik. OK, co dalej? Restart systemu? ps.1. jaką aplikacją odpalać *.rpm, by szybko instalować? *.bin chyba nie ruszę ... Tak czy inaczej BIG THANKS. User wyszedł z dołka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi