Skocz do zawartości

Problem Z Podłączeniem Do Sieci.

Altanis

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Jestem kompletnym nowicjuszem w Fedorze (jak i na tym forum, zielono mi). Obecnie posiadam Fedorę 4, w płycie kartę sieciową opartą na SiS 900, kabelek po LAN'ie i silną chęć korzystania z dobrodziejstw internetu.

Niestety, nie idzie. Od razu zaznaczę, że na tym samym kompie stoi sobie Windows XP (bluźnię?), któren podobnych problemów nie miewa. Skonfigurowałem ręcznie adres IP, maskę podsieci i adres bramy domyślnej, DNS'y wpisałem. I nie bardzo wiem co dalej, manual nic nowego nie podpowiada, kopać w obudowę nie będę (nie te czasy, nie ten sprzęt). Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. wyjściem na świat z tutejszej sieci jest takoż Windows XP. Niestety, nawet ping cholery nie sięga, to jest gubi 100% pakietów po drodze i z niczym powraca.

Czy powinienem coś innego sobie skonfigurować? W jakimś pliku pogrzebać, coś usunąć, dodać, skreślić, przekleić. Ratujcie panowie i panie, gdyż nad tym siedzę i nijak mi to idzie. Za wszelkie sugestie i porady z góry wdzięczny jestem.

Pozdrawiam

Co do konfiguracji sieci - jak jesteś nowicjuszem to ustaw wszystko poprzez Internet Configuration Wizard. Wtedy o niczym nie zapomnisz. Sprawdź jeszcze, czy masz odblokowane wszytskie porty na sieciówce (oczywiście jeśłi to jest mała sieć i nikt nie może sie z niej włamać) w System _Settings>Security_Level. Najlepiej zaznacz eth0 jako trusted device. Powinno wszystko chulać.

Brama ma dhcp? Jak tak, to ustaw dynamiczne przydzielanie numeru IP, a nie ustawiaj ręcznie.

Brama nie ma DHCP. Skorzystałem z wizarda. Porty zablokowane nie są. Urządzenie ma status "Trusted". Niestety, nie hula (raz nawet wyłączyłem firewall'a dla pewności).

Wybaczcie uproszczenie, ale piszę z innego systemu, nie było jak copy&past zrobić. Uruchomiłem takie narzędzie /sbin/ifconfig i ono pomiędzy innymi rzeczami wypluwa coś takiego w jednej linii:

UP BROADCAST MULTICAST (...)

Zgodnie z przykładem z manuala, brakuje tutaj jednego słowa, RUNNING mianowicie. Czy może być to spowodowane tym, iż Fedora "nie widzi" karty sieciowej wbudowanej w płytę? Czy rozwiązaniem może być dołączenie zewnętrznej karty?

Pozdrawiam i dziękuję

Nie, Fedora musi widzieć. tak jest przynajmniej na moje FC3. Mam dwie karty, w tym jedna zintegrowana. Na zintegrowanej mam teoretycznie 1 dostep do netu (w tej chwili wylaczony), a na drugiej wrecz przeciwnie, jego uwspolnianie i wszystko dziala.

Powiedz, co Ci wypluwa /sbin/route

Zatem:

Destination / Gateway / Genmask / Flags / Metric / Ref / User / Iface

192.168.1.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0

169.254.0.0 * 255.255.0.0 U 0 0 0 eth0

default 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0

Btw, co oznacza 192.168.1.0 na pierwszej pozycji? Brama jest pod .1 (co widać), pozostałe kompy liczone w górę.

Tablice routingu wydają sie w porządku. Brama ma firewall? Spróbuj spingować ją spod Wina, bo może być tak, że pingi są zablokowane.

http://lists.debian.org/debian-user/2002/1...0/msg05614.html - RUNNING podobno nie oznacza nic.

Nie jestem ekspertem, ale upewnij się, że Win nie ma rzadnych fajerwerków w posrtaci wymaganego uwierzytelnienia. Może tu tkwi problem, choć w to wątpię. Popraw mnie, jeśli sie mylę, ale SiS 900 to nie jest najnowszy chipset? Moze ma także obsługę innego typu kabla, i to właśnie jego FC4 uznała za domyślny? http://www.die.net/doc/linux/man/man8/ifconfig.8.html (popróbuj z innym media type).

Brama firewall posiada. Ping spod Windy ją dosięga. Chipset faktycznie nie najświeższy (płyta ma z 3-4 lata) ale zdaje mi się, że powinien być obsługiwany (skromna własna opinia). Co do parametru "media" to faktycznie próbowałem ustawić tam 10baseT, co na chwilę sprawiło, iż RUNNING się pojawił (chociaż sieć nie). Niestety, po resecie nawet ten drobny sukces mi odebrano. I powtórzyć go nie idzie, nie wiedzieć czemu.

Walczę dalej i pozdrawiam.

Update:

Nabyłem kartę sieciową i wstawiłem. Przeinstalowałem Fedorę, wykryła, skonfigurowała i nadal cisza. Człowiek opiekujący się serwerem i switch'em powiedzał mi, że z punktu widzenia switch'a mój komputer jest "martwy". I faktycznie, lampki nie świecą. Ja już nie wiem co robić.

Ponownie pozdrawiam

Update do update'u:

Na switch'u zielone światło, na karcie zielone światło. Ale ping nadal nie idzie. Czy podłączanie Fedory do bramy Windowsowej wymaga czegoś specjalnego?

Po trzykroć pozdrawiam

Epilog:

Fantastycznie. Siec dziala i bardzo mi z tego powodu milo. Az - niczym prawdziwy lamer - sie pochwale skonstruowana sekwencja, co postawila na nogi ten caly interes:

# ethool -s eth0 speed 10 duplex full autoneg on

# /etc/init.d/network restart

Brak autoneg poskramial moja siec. I byloby prawdziwie dobrze, gdyby nie jeden bug, co drazni. Po kazdym restarcie zmuszony jestem pisac to od nowa. Czy to gdzies mozna na trwale ustawic?

Pozdrawiam i przepraszam za brak polskich znakow