Skocz do zawartości

Grub.conf

enter1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Identyfikator przydzielony dyskowi IDE przez system zależy od miejsca podłączenia:

Pierwsza partycja 1go dysku na 1szym kanale IDE to /dev/hda1 w grub.conf (hd0,0)

Pierwsza partycja 2go dysku na 1szym kanale IDE - /dev/hdb1 w grub.conf hd(1,0)

Pierwsza partycja 1go dysku na 2gim kanale IDE - /dev/hdc1 w grub.conf hd(2,0)

Druga ....

A jak to jest dla dysków scsi dołączonych do zewnętrznego kontrolera, jak to oznaczamy?

Nie przypadkiem sda, sdb itd. albo sca, scb ?

To wiem, chodzi mi o to co ma być w pliku konfiguracyjnym gruba w grub.conf? Dla pierwszego dysku IDE jest hd 0,0 Jak grub oznacza dyski scsi, (sd 0,0 nie pasuje). Pytam ponieważ podłączyłem sobie dodatkowy dysk scsi z pojedynczą partycją i chciałbym mieć go przy starcie w menu gruba. System jest tam gdzie był do tej pory na dysku ATA, doszedł kontroler z dyskiem scsi. Z dostępem do niego nie ma probnlemów, wystarczyło ustawić fstab (/dev/sda1) nie mam go tylko w bootmenu.

Urządzenia mam zamontowane w następujący sposób:

/dev/VolGroup00/LogVol00 / ext3 defaults 1 1

LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2

none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0

none /dev/shm tmpfs defaults 0 0

none /proc proc defaults 0 0

none /sys sysfs defaults 0 0

/dev/VolGroup00/LogVol01 swap swap defaults 0 0

/dev/hda1 /media/c ext3 auto,user,rw 0 0

/dev/hda5 /media/d vfat auto,user,rw 0 0

/dev/hda6 /media/e vfat auto,user,rw 0 0

/dev/sda1 /media/f vfat auto,user,rw 0 0

/dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0

/dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0

A to żeśmy się nie zrozumieli ;)

Na necie znalazłem coś takiego

dyski scsi powinny byc oznaczane chyba jako sd a nie sc

więc może coś pomyliłeś albo opis nie teges. Ew. to sc sprawdz :unsure:

[edit]

A jeszcze coś takiego znalazłem

(fd0) /dev/fd0

(hd0) /dev/hda

(hd1) /dev/hdb

(hd2) /dev/sda

(hd3) /dev/sdb

Czyli /dev/sda1 mogłoby być wpisane w grubie jako (hd2,0). Przynajmniej mi się tak wydaje, ale IMO jakoś dziwnie to wygląda :unsure:

Zresztą sprawdz jeszcze może czy w /boot/grub/device.map nie ma czegoś ciekawego.

Zresztą sprawdz jeszcze może czy w /boot/grub/device.map nie ma czegoś ciekawego.

Już tam zaglądałem (do device.map), ale nic ciekawego tam nie ma:

# this device map was generated by anaconda

(fd0) /dev/fd0

(hd0) /dev/hda

Wydaje mi się, że powinno pasować hd 2,0 W tej chwili nie mam jak tego sprawdzić, mam uruchomione amule i bardzo ładny transfer, nie chcę teraz przerywać. Gdy już się sciągnie wtedy to wklepie i dam znać.

Znalazłem coś takiego na interesujący temat w 'Gentoo Linux AMD64 Handbook':

"Najważniejszym czynnikiem prowadzącym do zrozumienia programu GRUB jest pojęcie jego sposobu odnoszenia się do dysków i partycji. Linuksowa partycja /dev/hda1 jest określana przez GRUBa jako (hd0,0). Nawiasy po obu stronach hd0,0 są wymagane.

Dyski twarde są liczone od zera, a nie od "a", partycje także zaczynają się od zera, a nie od jedynki. Bądź świadom także tego, że w grupie urządzeń pamięci masowej tylko twarde dyski są liczone, nie ma to natomiast miejsca w przypadku napędów ATAPI-IDE takich jak cdromy i nagrywarki. Ta sama sytuacja ma miejsce w przypadku dysków SCSI. (Normalnie otrzymują one wyższe numery niż dyski IDE za wyjątkiem sytuacji, gdy BIOS jest ustawiony na start systemu z urządzenia SCSI.) Kiedy ustawisz BIOS, aby startował system z innego dysku twardego (na przykład z dysku primary slave), wtedy ten dysk jest widziany jako hd0.

Zakładając, że masz dysk twardy oznaczony jako /dev/hda, odtwarzacz cdrom /dev/hdb, nagrywarkę /dev/hdc, drugi dysk twardy /dev/hdd i nie posiadasz dysku SCSI, urządzenie /dev/hdd7 jest rozumiane jako (hd1,6). Całość wygląda dość pokrętnie, lecz jak się niedługo przekonamy GRUB oferuje mechanizm uzupełniania wiersza polecenia klawiszem TAB, co z pewnością jest wybawieniem dla tych, którzy mają dużo dysków twardych i partycji, a gubią się nieco w sposobie numeracji używanym przez program GRUB."

Prawda, że trochę to zagmatwane.