Skocz do zawartości

Dźwięk Przestrzenny

Zygmunt

Rekomendowane odpowiedzi

Ludziska pomóżcie!!!

Mam kartę dźwiękową DIGIFIRE 7.1. I pytanko jak uruchomić wszystkie kanały.

W zasadzie dotyczy się to wszystkich kart przestrzennych, bo iść idzie ale na dwóch kanałach.

Dokładniej mnie interesuje konfiguracja alsy bądź dodatków do programów (głównie amarok)???

Jedyne co to spotkałem się z przełączeniem knałów pod xmms'em. Czyli 2 główne, bądź boczne, lub centralny z subwooferem, ale to ie to.

Szukałem konifiguracji na sieci pod moją kartę ale nic:(

PS: Komu w ogóle idzie dźwięk przestrzenny i na jakiej karcie?

ściągam i spadam na FC, ble jeszcze mnie meczy net ale do czasu :)

Zaraz jak co odpisze...

==================================

No prawie dźwięk idzie na kanałkach jeżeli jest trybie takowym.

Czyli dla 5.1 idzie 5.1 itd

A jak rozbić dźwięk z płyt CD lub ogg na wszystkie kanały????

W windzie idzie i nieźle chuczy :D

PS: i tak myślę że nawet jakbym użył silnika aRts to też by szło i nie musiałbym używać silnika xine. (oczywiście do rozbicia)

qe

Znaczy działa w AmaroK, a teraz byś chciał ustawić w całym systemie? Mnie z arts'em się nie udało, a z alsą już nie walczyłem odkąd mam Amaroka.. jedyne co mnie zdziwiło to że przy instalacji podczas wykrywania karty grały wszystkie głośniki a później już nie, no ale..

Jakby udało się Tobie to ustawić to napisałbys jak..

Stef

Właśnie mi się nie udało.

Wczytaj się co napisałem.

Dźwięk z mp3 dalej idzie w 2 kanałach (głównych), a w innych dogłębna cisza.

I włąśnie interesuje mnie czy nie stworzył ktoś rozdzielenia strumienia dźwięku z 2 kanałów na 4, czego efektem u mnie byłoby uzyskanie dźwięku w 8 głośnikach.

Mając film z dźwiękiem w trybie 5.1 idzie w 6 głośnikach, w trybie 2.1 idzie w 3, itd. I tyle. Nic innego nie wymyśliłem.

A szukałem tego i nic.

PS: Prubowałem odtwarzać dźwięk w mPlayer'ze, ale tylko coś chukło i program się wyłączył. I tak jest za każdym razem. A terazm to nawet z mPlayer'a znikneło mi ustawienie na 7.1.

-----------

Jeszcze co do arts wydaje mi się że jakby ktoś napisał nakładnkę do rozdzielenie strumienia audio to wystarczyło by mieć zwykły silnik dźwięku z takim plugin i wydaje mi sie że też by szło we wszystkich głośnikach.

Pociągnołbym drugi temat jeszcze.

Jak uruchimić dwie karty dźwiekowe na raz np. pod amarok'iem. Hmmm może u mnie byłoby to szaleństwo ale to lubię. Podłączyłbym jeszcze wierze pod zintegrowaną kartę na płycie głównej.

Ale u niektórych mając np kartę z trybem 2.1 wykorzystanie drugiej karty byłoby dobrym pomysłem.

Ale właśnie co się właściwie nie udało?

Bo u mnie grają przy mp3 cztery głośniki plus woofer. Ustawiłem w AmaroK w opcjach, sekcja moduł wyjscie Xine i speaker arragment na Surround 5.1 . Ze centralnym głosniczkiem nie walczyłem jeszcze..

Zobacz jeszcze ustawienia PCM w systemowym mikserze (polecam poustawiać powyżej 80% - jak wszystko inne zresztą co ma być włączone). Swoją drogą powinny chociaż szumieć :P

A z tym mieszaniem kanałów to ciekawe i faktycznie chyba by się coś takiego przydało: raz że rozruszałbym centralny głośnik, dwa że też mam drugą kartę która się nudzi..

Stef