scipawka Napisano Lipiec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2005 wejdź na tą stonę mozilli co ci podawałem. zrób krok po krok, sprawdź co tam jest napisane i musi działać. musisz gdzieś błędy robić. jak robisz dowiązanie to w którym katalogu jesteś, bo musisz być w /usr/local/mozilla/plugins i wtedy sru dowiązać javę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisniadnb Napisano Lipiec 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2005 jestem uzytkowiniem pod nazwa : dnb jestem takze gdy robie dowiazanie /home/dnb/.mozilla/plugins/ poleceniem jak wczesniej napisałem i nie dziala [dnb@localhost local]$ su Password: [root@localhost local]# cd /usr/local [root@localhost local]# dir bin etc games include lib libexec man sbin share src [root@localhost local]# w ogóle nie ma takie katalogu u mnie jak /usr/local/.mozilla czy .firefox root@localhost local]# cd /home/dnb/.mozilla/plugins [root@localhost plugins]# dir flashplayer.xpt libflashplayer.so libjavaplugin_oji.so [root@localhost plugins]# natomiast tu jak widac dowiazanie jest !!!! a to jak postepuje : [dnb@localhost local]$ su Password: [root@localhost local]# cd /usr/java/ [root@localhost java]# dir jre-1_5_0_04-linux-i586.bin [root@localhost java]# sh jre*.bin Sun Microsystems, Inc. Binary Code License Agreement for the JAVA 2 PLATFORM STANDARD EDITION RUNTIME ENVIRONMENT 5.0 ((tu zaczyna sie licencja itp po czym wpisuje yes nastepnie wypakowują sie pliki )) Unpacking... Checksumming... 0 0 Extracting... (.....)inflating: jre1.5.0_04/man/ja_JP.eucJP/man1/orbd.1 inflating: jre1.5.0_04/man/ja_JP.eucJP/man1/policytool.1 inflating: jre1.5.0_04/man/ja_JP.eucJP/man1/pack200.1 inflating: jre1.5.0_04/man/ja_JP.eucJP/man1/unpack200.1 inflating: jre1.5.0_04/man/ja_JP.eucJP/man1/javaws.1 inflating: jre1.5.0_04/man/ja_JP.eucJP/man1/kinit.1 inflating: jre1.5.0_04/man/ja_JP.eucJP/man1/klist.1 inflating: jre1.5.0_04/man/ja_JP.eucJP/man1/ktab.1 inflating: jre1.5.0_04/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so inflating: jre1.5.0_04/plugin/i386/ns7-gcc29/libjavaplugin_oji.so extracting: jre1.5.0_04/plugin/desktop/sun_java.png inflating: jre1.5.0_04/plugin/desktop/sun_java.desktop linking: jre1.5.0_04/javaws/javaws -> ../bin/javaws Creating jre1.5.0_04/lib/rt.jar Creating jre1.5.0_04/lib/jsse.jar Creating jre1.5.0_04/lib/charsets.jar Creating jre1.5.0_04/lib/ext/localedata.jar Creating jre1.5.0_04/lib/plugin.jar Creating jre1.5.0_04/lib/javaws.jar Creating jre1.5.0_04/lib/deploy.jar Done. [root@localhost java]# cd /home/dnb/.mozilla/plugins root@localhost plugins]# dir flashplayer.xpt libflashplayer.so [root@localhost plugins]#ln -s /usr/java/jre1.5.0/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so [root@localhost plugins]# dir flashplayer.xpt libflashplayer.so libjavaplugin_oji.so [root@localhost plugins]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scipawka Napisano Lipiec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2005 coś się tak uparł na ten /home/dnb/.mozilla/plugins. zainstaluj na spokojnie mozillę w /usr/local, potem wejdź na tą stronę którą ci podałem i zainstaluj jave tak jak tam jest napisane. musi działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisniadnb Napisano Lipiec 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2005 coś się tak uparł na ten /home/dnb/.mozilla/plugins. zainstaluj na spokojnie mozillę w /usr/local, potem wejdź na tą stronę którą ci podałem i zainstaluj jave tak jak tam jest napisane. musi działać instalowac z urs/local ? tzn czy tam przeniesc jre*.bin pozatym to co robie jest jak na tronie poza tym co napisałem ponizej Zmienić bieżący katalog na katalog wtyczek Mozilli lub Mozilli Firebird: cd /usr/local/mozilla/plugins lub cd /usr/local/Mozilla/plugins. jak ja mam zmienic skoro nie mam takiego katalogu! [root@localhost local]# dir bin etc games include lib libexec man sbin share src [root@localhost local]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scipawka Napisano Lipiec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2005 ja robię to tak: 1. ściągam mozillę (aktualnie 1.7.8) z mozillapl; 2. wydaję komendę z roota: tar -zxvf mozilla* 3.wchodzę do katalogu mozilla-installer; 4. wpisuję z roota plik ./mozilla-installer, nastepuje instalka mozilli; powinna się załadować do /usr/local; 5. zakładam katalog w usr o nazwie java i tam przenoszę jave; 6. instalacje robie według przepisu który jest podany we wcześniejszym poście; 7. potem przechodze do katalogu /usr/local/mozilla/plugins i w tym katalogu robię dowiązanie. sprawdź czy masz zainstalowaną mozillę, bo z ostatniego postu wynika że nie masz. sprawdź w usr/lib czy jej tam nie ma. POWODZENIA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisniadnb Napisano Lipiec 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2005 znalazłem swoj bład.....! usr/java/jre1.5.0_04/..... a nie /jre1.5.0/ slepota nie boli zrobiłem dowiazanie w katalogu gdzie jest firefox (nie chce innej przegladarki) ln -s//usr/java/jre1.5.0_04/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so w katalogu /usr/lib/firefox-1.0.4/plugins/ przegladarka nie woła juz o wtyczke java to juz jakis sukces... ale java sie nie ładuje pozostaje puste pole zadne errory nie wyskakują poprostu puste pole i co z tym fantem zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 Swoją drogą to ciekawe, że w FC3 z poziomu firefoxa nie mogłem zainstalować wtyczki flashowej w FC4 wszystko poszło świetnie. Problem u mnie tymrazem pojawił się właśnie z Javą. Dlaczego z poziomu firefoxa są takie problemy z instalacją wtyczek. Jeżeli chodzi o Javę to owszem ff znajduje ją ale stwierdza że niemożna jej zinstalować. Jaki pakiet trzeba zciągnąć: bin czy-rpm.bin? P.S. lol chyba poczekam do FC5 to pójdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisniadnb Napisano Lipiec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 Jaki pakiet trzeba zciągnąć: bin czy-rpm.bin? wszyscy stwierdzja by sciagac *.bin bo z rpm sa problemy ... ale ja ma z binen problemy ...heheh tez chyba poczekam do FC5 moze to wkoncu poprawia.... zal słów na ta jave...ale jeszcze bedzie jedna proba jak wszystko wgram na nowo i zrobie ladne dowiazanie moze zaskoczy przy dobrych wiatrach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 z java sie nie ładuje pozostaje puste pole zadne errory nie wyskakują poprostu puste pole Ehh... mam idiotycznie to samo Chodziłem po masie stronek i żaden opis nie działa ;( Jak komuś uda się postawić Jave na FC4 to prosze o zdradzenie tego sekretu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisniadnb Napisano Lipiec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 (edytowane) przemogłem sie i zainstalowałem mozilla .... i nadal nic ... to chyba cos z fc 4 bo ja juz wyczerpałem zapas pomyslow przyłaczam sie do prosby kolegi MC* niech ktos ujawni tajemnice instalacji javy na FC 4 gadałem z kolesien na innym forum i powiedział bym sprobował jave jdk dzis w nocy sproboj i zobacze czy zadziała... a moze by tak srodowski programistyczne javy dopaczkowac ? Edytowane Lipiec 16, 2005 przez wisniadnb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yuby Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 To jest bug w FC4 tu opis: https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=160543 Jeżeli doszliście do momentu że mozilla wykrywa jave ale nic nie widać yum update selinux-policy-targeted powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 Przedwczoraj instalowałem javę w wersji j2re-1_4_2_08-linux-i586.bin Wszystko chodzi jak należy, zwróć uwagę z którego katalogu javy robisz dowiązanie libjavaplugin_oji.so .Opis instalacji masz na samym początku forum, kieruj się nim. Dowiązanie możesz tak samo myszką zrobić. Ja to robiłem z tego katalogu javy /plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisniadnb Napisano Lipiec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 yum update selinux-policy-targeted wystarczyło dzieki wielkie ......!!!!!!!!!!! java działa ,ładuje sie pieknie ... dziekuje wszystkim zaiteresowanym moim tematem ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Lipiec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 Witam, Mnie również poszło tak jak koledze wisniadnb. Myślę, że po rozwiązaniu problemu należy zawsze pisać kompletny i dokładny opis. Tak więc by podsumować dla tych co mają z tym również problemy, wystarczy 1.Wykonać opis z tej strony oficjalnej (ja robiłem dla wersii SUN) (podanej przez scipawkę) http://mozillapl.org/projekty/Wtyczki/Java?v=yqi 2. następnie robimy tak już wspomniano z poziomu roota() przypominam su - Password: Nie zapominajcie o '-' (zmienne środowiskowe!!!) i yum update selinux-policy-targeted I zadziała;) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisniadnb Napisano Lipiec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 1.Wykonać opis z tej strony oficjalnej (ja robiłem dla wersii SUN) (podanej przez scipawkę) http://mozillapl.org/projekty/Wtyczki/Java?v=yqi wykonowac opisu nie trzeba !! przynajmiej ja nie musze jestem znowu po kolejny wgraniu FC4 na nowo i zrobiłem nastepujaco w root'cie ! -utworzenie katalogu java -przenosimy jre*.bin do usr/java - sh jre*.bin (instalacja) - dowiazanie ln -s /usr/java/jre_wesja _javy/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so w katalogu /usr/lib/firefox-1.0.4/plugins/ - yum update selinux-policy-targeted i java śmiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi