Skocz do zawartości

Co To Sa Pliki Z Rozwinięciem Ppd

FC_user

Rekomendowane odpowiedzi

Stronka ta wskazuje, że jest to plik typu PostScript. Ale nie wiem, jak się taki instaluje :/

Jest tam tylko napisane, że format ten opisuje fonty, papier, rozdzielczość itp.

A PPD file describes fonts, paper sizes, resolution, and other capabilities for a particular Postscript printer. Printer drivers use a PPD file to understand the capabilities of a particular printer.

PS. mógłbyś podać linka do strony, z której ten plik ściągałeś? Może by coś było dla mojej 5550 ;>

Heh mogłem się domyślić :)

A ja jeszcze znalazłem coś takiego

Sterowniki PostScript i PCL 6 dla Microsoft® Windows®, PostScript PPD dla Macintosha, narzędzia do konfiguracji sterowników dla Microsoft® Windows, autokonfiguracja sterowników dla Microsoft® Windows, programy narzędziowe oraz instalacyjne dla Microsoft® Windows i Macintosha.

Ale, skoro są na linuxprinting, to będą nie tylko pod mac'a :unsure:

http://66.249.93.104/search?q=cache:Yy68Pb...stalacja+&hl=pl

W 3-cim poscie od dołu jest, jak dodać plik ppd w gentoo.

http://hpinkjet.sourceforge.net/install.php

Tu masz bardzo fajny opis instalki. Nawet zabardzo nie trzeaba anglika znać :) Teraz sam ide powalczyć ze swoją drukarką :rolleyes:

Plik .ppd jest plikiem tekstowym do konfiguracji drukarki.

By go zainstalowac pod FC (lub innej dystrybucji) z Gnomem zystarczy uruchomic spod terminalu / konsoli

system-config-printer

Podac haslo root-a

Nastepnie z Menu -> Pilk -> Importuj PPD...

Wybrac plik a pozniej przy dodawaniu nowej kolejki powinienes gdzies znalezc drukarke odpowiadajaca plikowi ppd (nie wiem czy bedzie w rubryce producenta Twojej drukarki czy w jakies innej)

Pozdrowienia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...