Zygmunt Napisano Lipiec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2005 Hej!!! Mam takie pytanko. Zawsze mnie ciekawiło czy jest możliwe podpięcie dysku twardego podczas gdy mamy włączony komputer. na pewno grozi to jakąś awarią. Ale czy są do tego dyski przystosowane? Nie wiem czy mi się przyśniło czy nie. Ale kojarzę że gdzieś widziałem (scenke: chyba w filmie) jak ktoś wymienił dysk podczas uruchomionego kompa. A jeżeli to możliwe to czy linux wykryje go po podłączeniu??? Coś jak podłączenie aparatu fot. lub flash dysku??? A do czego dążę czy jak kumpel do mnie z dyskiem przyjdzie to będę mógł podłączyć go na FC i normalnie podpiąć??? -->Lenistwo wiem<-- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Lipiec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2005 Jeśli kolega przyjdzie do Ciebie z dyskiem to możesz wyłączyć komputer, podpiąć jego dysk i załączyć komputer Następnie dopisać do fstab odpowiednie linijki i korzystać z danych na dysku kumpla. Co do podłączania dysku w czasie pracy kompa to sa dyski podłączane na USB - może takie coś widziałeś na filmie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
botul Napisano Lipiec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2005 Są płyty główne z technologią hot swap, która pozwala wpinać dyski twarde podczas normalnej pracy komputera, ale są one stosowane głównie (o ile nie tylko) w serwerach. Też mnie ciekawi reakcja kompa na wpięcie dysku podczas pracy, ale raczej praca z nim nie będzie możliwa - BIOS nie będzie widział tego dysku, więc system też go raczej nie wykryje. Ale to tylko takie teoretyczne rozważania, więc jeśli ktoś próbował, to niech mnie poprawi . Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2005 ta technologia nazywa sie hot-swap i jezeli chcesz miec w pelni sprzetowy hot-swap to i plyta glowna (a dokladnie kontroler dyskow twardych) musi ja wpierac jak i kieszen dyskowa, chodzi tu glownie o bezpieczne dostarczanie/odcinanie napiecia dla dysku oraz jego inicjalizacje, oprocz powyzszej kwestii sprzetowej system operacyjny powinien wspierac dyski hot swap, czyli kontrolowac ich wykrywanie, podlaczanie i odlaczanie w czasie rzeczywistym, powyzsza solucje widzialem w praktyce (w klastrze obliczeniowym z 32 modulami po dwa dyski hot swap na modul, wszystko pod Red Hat 9), natomiast jest rowniez inna metoda: kupujesz kieszen ktora wspiera hot-swap (za ok 40 zl) i stosujesz tzw. softwareowy hot swap (dziala to dla dyskow ktore nie sa systemowe), niestety nie probowalem tego wiec nie powiem Ci czy dysk da sie spalic BIOS nie będzie widział tego dysku, więc system też go raczej nie wykryje obecne systemy operacyjne w tym (_linuks_ → Linux) ORT nie pobieraja informacji z Biosu komputera na temat urzadzen, poniewaz maja bardziej rozwiniete i doskonalsze wlasne mechanizmy wykrywania urzadzen, przykladem moga byc plyty glowne ktorych biosy nie rozpoznaja dyskow twardych wiekszych niz np 80 GB natomiast system operacyjny jes rozpozna, zainstaluje i pozwoli na nich pracowac, niestety w podanej sytuacji jest jedno "ale" - ale dysk taki nie moze byc systemowym poniewaz wlasnie Bios startuje komputer a poniewaz go nie widzi to z niego nic nie wystartuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zul_mail Napisano Lipiec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2005 ja cos takiego kiedys robilem, dysk ATA 133 po podloczeniu zasilania polecialy iskierki i tyle, komputer sie nie wlaczal trzeba było go z sieci wypiąc na 20 sekund i mozna bylo włączyc, dysk sie nie spalil i nadal funkcjonuje :-] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zygmunt Napisano Lipiec 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2005 Wielkie dzięki za napisanie tych postów. Zaspokoiliście mą ciekawość ;D. Co do BIOSu to masz racje wyłączyłem kiedyś dysk z biosu a Knoppix go wykrył A co do dysków wiekszych niż możliwość wykrycia go z BIOSu to z tym się jeszcze tłuke na starym PC. Wielkie dzięki jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2005 ja cos takiego kiedys robilem, dysk ATA 133 po podloczeniu zasilania polecialy iskierki i tyle, komputer sie nie wlaczal trzeba było go z sieci wypiąc na 20 sekund i mozna bylo włączyc, dysk sie nie spalil i nadal funkcjonuje :-] wlasnie taka roznica jest miedzy kieszenia z hot-swapem i bez mysle ze na kieszeni dyskowej ktora jest hot-swap mozna takie cos zrobic nawet jezeli kotroler dyskowy (ktory jest czesto zintegrowany z plyta gl.) nie obsluguje hot-swap, np. > cos takiego: http://mcs.pc.pl/produkt551.html > albo nawet takiego: http://www.tomsoft.pop.pl/opis.php?HTMLid_...170c7d95c12dba0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Lipiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2005 W ostatnim KŚ Ekspert jest artykuł o dyskach na SATA. Z tego co tam pisze, to większość dysków na SATA posiada opcje "hot-plugin" czyli podłączanie dysku do włączonego kompa. Opisali sposob odłączania dla win:( nie wiem jak z linuxem. Z podłączeniem nie powinno być problemu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi