@perl Napisano Lipiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2005 Witam, potrzebuje sformatowac dyskietke na rozmiar wiekszy niz standardowe 1,44 MB i jej uzywac w linuksie, czy sa jakies programy w linuksie do przeprowadzenia tego procesu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dev Napisano Lipiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2005 Jeśli rozumie dobrze, to sformatować chcesz FDD 1,44 MB na rozmiar większy ? Nie da sie, fizycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2005 Nie da sie, fizycznie w dosie pamietam uzywalem programu ktory formatowal mi zwykla dyskietke na 1.86 MB, kiedys czytalem ze podobnie mozna zrobic w linuksie, oczywiscie kiedys nie bylo mi to potrzebne, teraz jest bardzo a nie moge tego znalezc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romeck Napisano Lipiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 Jeśli rozumie dobrze, to sformatować chcesz FDD 1,44 MB na rozmiar większy ? Nie da sie, fizycznie Da się, jak najbardziej. Nawet do 2 MB pod DOSem (programik nazywał się "2MGUI", ale są lub były też inne). To o ile dobrze pamiętam, była kwestia pominięcia jakichś systemowych informacji, dzięki czemu zyskiwało się miejsce. Jednak odczyt takich dyskietek wymagał użycia wcześniej pewnego programiku rezydentnego (choć nie zawsze - zależało od wielkości tego "overburningu"). Swoją drogą dyskietkowa wersja Windozy95 była na dyskietkach 3,5" o wielkości 1,7 MB (z wyjątkiem pierwszej dyskietki). A tak na marginesie to witam i pozdrawiam wszystkich! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Lipiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 ale pod linuksem jest bzip2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Lipiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 Swoją drogą dyskietkowa wersja Windozy95 była na dyskietkach 3,5" o wielkości 1,7 MB (z wyjątkiem pierwszej dyskietki). Dzięki za tę informację, kiedyś się z kimś na forum sprzeczałem i nie mogłem się doliczyć skąd aż tyle zajmuje:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romeck Napisano Lipiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 Swoją drogą dyskietkowa wersja Windozy95 była na dyskietkach 3,5" o wielkości 1,7 MB (z wyjątkiem pierwszej dyskietki). Dzięki za tę informację, kiedyś się z kimś na forum sprzeczałem i nie mogłem się doliczyć skąd aż tyle zajmuje:P Nie ma sprawy, do usług. Dobrze pamiętam te czasy, gdy CD-ROMY były czymś ekskluzywnym (o nagrywarkach tylko czytało się w kolorowych pismach), twarde dyski miały stosunkowo małą pojemność, a dyskietki były drogie. Chwytaliśmy się wtedy różnych pomysłów, między innymi i tego. Był jeszcze ciekawszy patent: jak wiecie kiedyś dyskietki 3,5" (5,25" także, ale mniejsza o to) były o dwóch gęstościach: DD (Double Density - np. dla stacji amigowych) o pojemności 720 kB, oraz te co teraz - HD (High Density - m. in. dla PeCetów) o pojemności 1,44 MB. DDetki były o połowę tańsze od HD, a wizualnie różniły się tylko brakiem otworu z jednej strony. Więc myśmy kupowali DD, wierciliśmy (później wypalaliśmy lutownicą) dodatkowe otwory i takie dyskietki bez problemu chodziły jako HD. Mieliśmy fajne pomysły nieprawdaż? To se ne vrati... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 Więc myśmy kupowali DD, wierciliśmy (później wypalaliśmy lutownicą) dodatkowe otwory i takie dyskietki bez problemu chodziły jako HD. tez tak robilem ale w ramach wspominek powiem jeszcze lepszy trick, pamietam czasy kiedy naped FDD 3,5'' 1,44 nie byl tak powszechny jak 5,25'' 1,2, kiedy sytuacja sie zmieniala czyli napedy FDD 1,44 zaczely wypierac 'duze' dyskietki zeby nie kupowac nowego napedu (dodam ze wtedy stosunkowo drogiego) stosowalismy 'saneczki' do stacji 5,25'' zeby mogla odczytywac dystkietki 3,5'' - wtym wypadku nie odczytywalo 1,44 MB ale 720 KB smigalo A WRACAJAC DO TEMATU potrzebuje dyskietke ok 1,8 MB aby zrobic dysk startowy linuksa, probowalem sposobu: fdformat fd#####; gdzie fd##### to urzadzenia z /dev/ ale gdy probuje cos nagrac wypelniajac dystkietke wyrzuca mi bledy jest jakis inny sposob?? jakis programik?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi