lszk Napisano Lipiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 Mam na dysku 4 pliki po ~710 mega i chciałbym je zrzucić na verbatimy po 700 mega. Na cdrinfo przy poszczególnym nosnikach pisze, że maksymalna pojemność płyty (przykładowej) wynosi 735 mega. Akurat moich verbatimów tam nie ma (jakieś całe białe bez dodatkowych napisów dot. modelu). Ja w życiu nie bawiłem się w żadne nadpalanie ani overburning, więc nie wiem, jak się za to wziąć, bo normalnie k3b mi płyte wypluje, jak przekrocze te 702 mega. Czy trzeba to jednak w overburningu włączyć? Jakieś dokładne (w miare) info bym prosił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Lipiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 A właczyłeś overburning w K3b ? Jak chcesz wypalac wiecej niz mozna to trzeba zaznaczyc ta opcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 No właśnie nie wiem, czy wystarczy zaznaczyć opcje 'Zezwój na nagrywanie ...'? A może jeszcze trzeba coś ustawić przy tym buforze pod tą opcją? W nero wiem, że się ustawiało przy over.. w minutach pojemnoość płyty, a tu czegoś takiego nie widze. To jest temat, który zawsze starałem się omijac, a nie chciałbym czegoś rozp***, np. nagrywarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Lipiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 Ja powiem tak, ja mam to zaznaczone,ale chyba nawet w nero pisze ze zaznaczasz to na wlasną odpowiedzialnosc - jak narazie nie schrzanilem jeszcze nagrywarki(dzieki bogu)ale nie probowalem wypalac plyt 700 zeby wrzucic 735mb wtedy kupuje 800mbi dziala(oczywiscie z uprzednim wlaczeniem overburning i disc-at-once "DAO") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 jezeli twoja nagrywarka natomiast nie obsluguje DAO sprobuj nagrywac w RAW, co do skopania nagrywarki to przy nadpalaniu plyt 700 MB (oczywiscie do rozsadnych rozmiarow) mozna co najwyzej zniszczyc nosnik, nie probowalem wypalac plyt 700 zeby wrzucic 735mb wtedy kupuje 800mbi dziala tutaj sprawa wyglada gorzej bo jezeli probujesz nagrywac nosniki 800 MB nawet jezeli kupiles sobie taka plytke w sklepie to nie oznacza ze twoja nagrywarka potrafi taka plytke nagrac i tutaj moze sie zdarzyc ze nie zadziala mechanizm bezpieczenstwa glowicy nagrywarki i silniczek krokowy pojedzie za daleko aby wychylic laser (bo roznica miedzy 700 a 800 to dodatkowe sektory na plytce, a nie ich zageszczenie) i wtedy najczesciej glowica nie wraca , trzeba rozebrac naped i recznie przesunac glowice, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 Nagrywara to TEAC W552E, teoretycznie płytki 800 wypala. Jeżeli mówisz, że w wypadku nadpalanie może się uszkodzić jedynie nośnik, to dobrze. Właśnie przez chwilą zaznaczyłem tę opcję i wypaliłem jedną płyte (705) i nic się nie pluło. Mam jeszcze 3 takie pliki (711, 709 i 705). I nie wiem, czy dalej próbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 z takimi wielkosciami to bym sobie probowal i nic nie powinno sie stac, jezeli twoja nagrywarka dobrze wypala plytki 800 MB to ogranicza Cie jedynie jakosc nosnika (czyli zapas jaki zostawil na nim producent plytki), bo z glowica odczytujaca nie powinno sie nic stac, musisz pamietac ze nawet jak kupisz w sklepie 10 Verbatimow 700MB to kazdy z nich moze miec troche inny zapas na nadpalanie, ja kiedys sprawdzilem tak 5 MediaStore'ow - 4 byly do kosza a na jednym sie udalo upchac 721 MB - bo taki mialem filmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 Dzięki, to chyba się pobawie. Mam nadzieje, że tego nie pożałuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi