Skocz do zawartości

Mplayer Pomocy

vertigo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na wsępie chciałbym powiedzieć że dopiero zaczynam swoją przygodę z Linuxem tak więc prosze o wyrozumiałość.

Zainstalowałem Fedore Core 4 (2.6.11-1.1369_FC4) i mam problem z mplayerem.

Na początku próbowałem go zainstalować wpisując yum install mplayer ale bez powodzenia.

W koncu sciągnąłem mplayer-1.0pre7-1.i386.rpm i udało mi się to zainstalować (rpm -ivh)

No i wyglada to tak ze nie moge uruchomic samego mplayera, jedyne co mi sie udaje to otworzyc jakis plik filmowy "za pomocą" mplayera - tylko tak działa. Przegladajac forum natrafilem na mplayer-gui ale nie moge sobie z tym poradzic (przez yum sie nie instaluje). Sciagnalem wiec mplayer-gui-1.0-0.lvn.0.23.pre7.4.i386.rpm ale przy próbie instalacji wyskoczylo dużo plików które trzeba mieć przed instalacją, zainstalowałem wszystkie (yum), ale okazało się że musze mieć mplayer-1.0-0.lvn.0.23.pre7.4.i386.rpm - ściągnałem więc ale przy próbie instalacji wyskakuje błąd że mam już nowszą wersje i jeszcze kilka plików które ze sobą kolidują (zapewne chodzi o mplayer-1.0pre7-1.i386.rpm).

No i teraz nie wiem już co robić, najśmieszniejsze jest też że nie wiem nawet czego mam się spodziewać po mplayerze - znaczy jaki powinien być efekt koncowy, coś powinno się włączać? , jakieś linki w Multimedia?(KDE) Jak to powinno działać żebym wiedział że wszystko dobrze zrobiłem.

Bardzo proszę o pomoc.

Oprócz tego jeszcze kilka drobnych pytań odnośnie FC4.

1. dlaczego nie działa u mnie polecenie shutdown

2. dlaczego nie działa u mnie polecenie fdisk

Pozdrawiam

Weź sobie dopisz adresy repozytoriów. Są w przyklejonym dziale na forum. Wtedy weź i zainstaluj tak, jak robią to inni ;) Aby mieć skrót w menu musisz mieć zainstalowany pakiet mplayer-gui. Bez tego pakietu będzie chodzi tylko z konsoli. To, co już zaintsalowałeś usuń.

PS. I poleca się używanie polecenie rpm -Uhv, a nie ihv.

Co do ad 1 i 2. Weź się poprawnie na roota zaloguj to zadziałają...

dzieki za szybką reakcję

Niestety nie wiem jak mam usunąc to co już zainstalowałem. Próbowałem tak:

[root@v3rtigo downloads]# rpm -e mplayer-1.0pre7-1.i386.rpm
błąd: pakiet mplayer-1.0pre7-1.i386.rpm nie jest zainstalowany

Co do repozytorów to dodałem narazie jeden - livna

Kiedy daje yum install mpalyer-gui dostaje:

[root@v3rtigo vertigo]# yum install mplayer-gui
Setting up Install Process
Setting up repositories
livna                     100% |=========================|  951 B    00:00
extras                    100% |=========================| 1.1 kB    00:00
updates-released          100% |=========================|  951 B    00:00
base                      100% |=========================| 1.1 kB    00:00
Reading repository metadata in from local files
Parsing package install arguments
Resolving Dependencies
--> Populating transaction set with selected packages. Please wait.
---> Package mplayer-gui.i386 0:1.0-0.lvn.0.23.pre7.4 set to be updated
--> Running transaction check
--> Processing Dependency: mplayer = 0:1.0-0.lvn.0.23.pre7.4 for package: mplayer-gui
--> Finished Dependency Resolution
Error: Missing Dependency: mplayer = 0:1.0-0.lvn.0.23.pre7.4 is needed by package mplayer-gui

Prawdopodobnie będzie działać jak uda mi się odinstalować to co już nabroiłem

Tylko jak mam to zrobić?

Co do ad 1 i 2 to te polecenia nie działają u mnie jako root!

[root@v3rtigo downloads]# shutdown -r -t now
bash: shutdown: command not found
[root@v3rtigo downloads]# shutdown now
bash: shutdown: command not found

[root@v3rtigo downloads]# fdisk -l
bash: fdisk: command not found

Pozdrawiam

[root@v3rtigo downloads]# rpm -e mplayer-1.0pre7-1.i386.rpm
błąd: pakiet mplayer-1.0pre7-1.i386.rpm nie jest zainstalowany

rpm -e mplayer

Kiedy daje yum install mpalyer-gui dostaje:

Wymaga odpowiedniej wersji mplayera. Najpierw ją zainstaluj.

Co do ad 1 i 2 to te polecenia nie działają u mnie jako root!

Kurde mówie POPRAWNIE!

su - (z kreską)

fdisk -l /dev/hda

Disk /dev/hda: 40.0 GB, 40020664320 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4865 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hda1               1         523     4200966    b  W95 FAT32
/dev/hda2             524        1567     8385930   83  Linux
/dev/hda3   *        1568        2612     8393962+  83  Linux
/dev/hda4            2613        4865    18097222+   f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/hda5            2613        3738     9044563+  83  Linux
/dev/hda6            3739        4865     9052596    b  W95 FAT32

Dziękuję!!! wtgląda na to że mi się udało - przynajmniej odpala sie jak trzeba i filmy też grają

Na koniec jeszcze tylko chciałbym prosić o krótkie wyjaśnienie:

Kiedy wpisałem rpm -e mplayer dostawalem komuniak te pakiet mplayer-fonts który jest zależny od mplayer jest już zainstalowany i przez to nie moge odpinstalować mplayer. Więc dałem rpm -e mplayer-fonts - odinstalowało się bez problemu. Dalej instaluje mplayer rpm -Uhv mplayer-1.0-0.lvn.0.23.pre7.4.i386.rpm i dostaje komunikat że brakuje mplayer-fonts no to znowu daje yum mplayer-fonts i tutaj właśnie razem z mplayer-fonts zainstalował mi się też (_odrazu_ → od razu) ORT sam mplayer i chciałem się zapytać czy tak powinno być czy też można dać tylko mplayer-fonts a mplayer potem z dysku?

Kurde mówie POPRAWNIE!

su - (z kreską)

Przepraszam! zapomniałem o "-". Już wszystko działa

Jeszcze raz dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam

Jak dla mnie, to ja bym zrobił rpm -e mplayer-fonts, a potem rpm -e mplayer i zaczął targać przez yuma. yum install mplayer\* i koniec kłopotów ;)

zapomniałem o "-".

Ehh nie tylko Ty o tym zapominasz. Wielu ludzi robi to samo, a potem ryczy na forum, że coś nie działa ;)

yum spisuje czy jak to nazwac (wie jakie pakiety sa na dysku :P )

i jak wydajesz polecenie yum install to nie musisz miec netu coby zainstalowal to co chcesz. oile pakiet ktorego nazwe podajesz znajduje sie na dysku to yum go instalnie :)

ogolnie przez rpm tez mozna ladnie instalowac i mozna to robic jednoczesnie w wiekszych ilosciach na np

rpm -Uvh paczka_jakas paczka_druga paczka_kolejna paczka_itd.. :)

naprzyklad wszystkie mplayer* coby byly zaleznosci spelnione..

mam kolejny problem z mplayerem

1. Sciagnalem sobie paczke kodekow all-20050412.tar.bz2 nastepnie rozpakowalem do /usr/lib/win32/

Od tego momentu moge ogladac wiele roznych formatów filmów ale tu napotkałem pewien problem:

Podczas przełączania filmów bardzo często wyskakuje fatal error, potem jeszcze ze 2 komunikato i mplayer się wyłącza. Występuje to zawsze przy przełączanu z QT na WMV, czasem kiedy ogladam WMV to wysypuje się nawet po wciśnieciu STOP. Dodatkowo po zmianie podmianie skina problem występuje jakby częściej. Poza tym wszystko odtwarza się poprawnie. Czy to zawieszanie sie mplayera wynika z nieprawidlowego korzystania z programu czy moze z blednej konfiguracji? Proszę o jakieś wskazówki.

2. Nie wiem czy coś namieszałem w ustawieniach czy coś sie zepsuło ale kiedy ogladam coś na full-screan to po najechaniu kursorem na dolną krawędz ekranu nie wysuwa się już munu. Kiedy uruchamiam mplayera jako root to menu dziala. Czy da się to jakoś rozwiązać?

3. Nie wiem czy to sie nadaje do tego dzialu no ale cotam. Często żeby obejrzec jakis film musze podmontowac partycje NTFS a moge to zrobic tylko z poziomu (_root'a_ → roota) ORT no i potem nie mam dostepu do tego co podmontowalem z poziomu normalnego usera. Dodajac odpowiednie wpisy do fstab moge juz podmontowywac z dostepem dla wszystkich userow i tu moje pytanie:

Czy da sie podmontowac partycje z dostepem dla wszystkich userow za pomoca jednego polecenia bez edytowania fstab?

Pozdrawiam