DAREK WL. Napisano Lipiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2005 Zainstalowałem dzis po raz 1 CORE4 z gazety linux+extra, wydanie na 7 cd i byłoby faj nie gdyby nie to że obraz na monitorze jest zawężony z góry o 4 mm a z dołu o 1cm. Zainstalowałem stery nvidii z akceleracja, logo nvidii jest wyswietlane rozdzielczosc ustawiłem na 1024x768 a na poczatku było 800 na 600 i system musiałem zm,usic aby zastosował prawidłowa rozdzielczosc. Dlaczego obraz jest zawezony z gory i z dołu. Prosze o porade Czestotliwosc odswiezania jest 75 hz choc do tej pory na innych linuxach miałem zawsze 85 hz, a teraz tyle nie mozna ustawic, dlaczego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 Czestotliwosc odswiezania jest 75 hz choc do tej pory na innych linuxach miałem zawsze 85 hz z tym zawezeniem to jest w miare prosta sprawa: niektore monitory cyfrowe (przynajmniej te ktore ja uzywalem) przechowuja dane dotyczace parametrow obrazu (np wielkosci, , polozenia, pochylen i innych korekt) oddzielnie dla kazdego trybu, czyli np 800x600x75Hz jest innym trybem niz 800x600x85Hz. wiec jesli masz inna czestotliwosc niz do tej pory mozliwe ze monitor jest 'nieustawiony' pod ten tryb. tu wystarczy go tylko raz ustawic, on bedzie pamietal. Jest to jednak rozwiazanie dorazne, 85Hz to minimum... sprawdz w xorg.conf wartosci odswiezania pionowego i poziomego, ewentualnie skoryguj je zgodnie z danymi fabrycznymi monitora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi