DAREK WL. Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 Wczoraj zainstalowałem core4 wersja na 4+3 cd z linux+extra i chciałem zainstalowam mplayera poprzez yuma ale niestety rezultat moich wysiłków jest taki[root@localhost ~]# yum install mplayer Setting up Install Process Setting up repositories updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files primary.xml.gz 100% |=========================| 200 kB 00:12 updates-re: ################################################## 584/584 Added 2 new packages, deleted 0 old in 1.35 seconds Parsing package install arguments No Match for argument: mplayer Nothing to do [root@localhost ~]# Co robie źle :shock: Może jakas linijke trzeba dopisac do pliku yum.conf jakas linijke Prosze o pomoc A tak apropos; sporo musiałem sie nameczyc z ta nowa core4 aby uzyskac prawidłowe parametry monitora; 1024 x 768 85 hz. ale jakos sie udało choc szło jak po grudzie. Prosze jeszcze raz o pomoc ;co zrobiłem źle ze mplayer nie chce sie zainstalowac przez yuma, moze tam potrzebna jest lepiej ułozona lista repozytoriów :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 Musisz sobie dopisać odpowiednie adresy do repozytoriów. Przejrzyj ten topic. Tylko unikaj repa atrpms. PS. Udało Ci się już z tą java? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Lipiec 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 Z java udało sie w taki sposób ze pousuwałem dowiazania z katalogów plugins przegladarek a nastepnie napisałem dowiazania jeszcze raz tylko z koncówka; ns7/libjavaplugin_oji.so zamiast ns7-gcc29/libjavaplugin_oji.so te -gcc29 sprawiło tyle kłópotu!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kokos Napisano Lipiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 Zanim zainstalujesz mplayera, to musisz zdecydować się chwiolowo na jedno z repo - livna lub freshrpms. Jeśli beda oba to bedzie konflikt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Lipiec 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 Przed chwila dopisałem do pliku /etc/yum.conf repozytorium livna stable zrobiłém to tak [livna-stable] name=Livna..org Fedora CompatiblePackages (stable) baseurl=http:///rpm.livna.org/fedora/$releasever/$basearch/yum/stable i dałem polecenie ;yum install mplayer i taka otrzymałem odpowiedz;[root@localhost ~]# yum install mplayer Setting up Install Process Setting up repositories http:///rpm.livna.org/fedora/4/i386/yum/stable/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IO Trying other mirror. Cannot open/read repomd.xml file for repository: livna-stable failure: repodata/repomd.xml from livna-stable: [Errno 256] No more mirrors to t [root@localhost ~]# Co zrobiłem źle :?: Prosze o dfalsza porade :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 Ehh jakbyś poczytał na forum, to byś wiedział. Teraz repa dopisuje się do pliku, który sam tworzysz w /etc/yum.repos.d o takiej zawartości jak powyższa (pisze z głowy, więc nie wiem, czy nie przekręciłem) [edit] Dobrze pamiętałem. Mój wpis na FC3 cat /home/fedora_3/etc/yum.repos.d/rpm.livna.repo ### See http://www.fedora.us/wiki/FedoraSources ### And insert here the fedora.us repository configuration ### And then add theese lines to access rpm.livna.org repositories: [livna-stable] name=Livna.org Fedora Compatible Packages (stable) baseurl= http://rpm.livna.org/fedora/$releasever/$basearch/RPMS.stable gpgcheck=1 [livna-unstable] name=Livna.org Fedora Compatible Packages (unstable) baseurl=http://rpm.livna.org/fedora/$releasever/$basearch/RPMS.unstable gpgcheck=1 [livna-testing] name=Livna.org Fedora Compatible Packages (testing) baseurl=http://rpm.livna.org/fedora/$releasever/$basearch/RPMS.testing gpgcheck=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kokos Napisano Lipiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 Ehh jakbyś poczytał na forum, to byś wiedział. Teraz repa dopisuje się do pliku, który sam tworzysz w /etc/yum.repos.d Heh. I to już od FC3. ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Lipiec 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 Dlaczego w temacie mediów trzeba sie z fedora tyle nameczyc :shock: Inne linuxy;linnexos, mandrake, pclinuxos niepotrzebny polski odłam fedory czyli aurox sa znacznie mniej kłopotliwe. Dlaczego tak jest :?: A ja wydałem na fedore 37 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kokos Napisano Lipiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 Dlaczego w temacie mediów trzeba sie z fedora tyle nameczyc :shock: Używam FC od wersji 2 i nic mnie tam jeszcze nie męczyło. No chyba, że konflikty z różnymi repo ale to raczej norma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 Patenty, patenty, USA, patenty... A ja wydałem na fedore 37 zł To trzeba było ściągnąć za darmo Albo iść na allegro, tam po kilka zeta stoją. Ew. kupić inny magazyn - tańszy (LM, EL), a nie L+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Lipiec 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 Przed chwila zaczałem instalacje sciagnietego mplayera i prosze co mi pokazał [darek@localhost MPlayer-1.0pre7]$ ./configure Detected operating system: Linux Detected host architecture: i386 Checking for cc version ... 4.0.0, bad Checking for gcc version ... 4.0.0, bad Checking for gcc-3.4 version ... not found Checking for gcc-3.3 version ... not found Checking for gcc-3.2 version ... not found Checking for gcc-3.1 version ... not found Checking for gcc3 version ... not found Checking for gcc-3.0 version ... not found Checking for cc version ... 4.0.0, bad *** Please downgrade/upgrade C compiler to version gcc-2.95.x or gcc-3.x! *** You are not using a supported compiler. We do not have the time to make sure everything works with compilers other than the ones we use. Use either the same compiler as we do, or use --disable-gcc-checking but DO *NOT* REPORT BUGS unless you can reproduce them after recompiling with a 2.95.x or 3.x version! Note for gcc 2.96 users: Some versions of this compiler are known to miscompile mplayer and lame (which is used for mencoder). If you get compile errors, first upgrade to the latest 2.96 release (minimum 2.96-85) and try again. If the problem still exists, try with gcc 3.x (or 2.95.x) *BEFORE* reporting bugs! GCC 2.96 IS NOT AND WILL NOT BE SUPPORTED BY US ! *** For details please read DOCS/HTML/en/users-vs-dev.html *** Error: Bad gcc version Check "configure.log" if you do not understand why it failed. [darek@localhost MPlayer-1.0pre7]$ Widziałem gazete 'easy linux' z core4 ale na dvd a ja nie mam napedu dvd jeszcze sie nie dorobiłem pensyjka 677 zł to troche mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...&hl=cc\=gc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 Dlaczego w temacie mediów trzeba sie z fedora tyle nameczyc :shock: Jakie problemy? Wszystkie wolne, nieopatentowane kodeki (ogg vorbis, theora, flac) działają bez problemów. Jesli używasz opatentowanych, to samemu trzeba pościągac dodatkowe pakiety (3 minuty roboty). Tu masz dokłądne wytłumaczenie problemu → http://fedora.redhat.com/docs/release-note.../#sn-why-no-mp3 Inne linuxy;linnexos, mandrake, pclinuxos niepotrzebny polski odłam fedory czyli aurox sa znacznie mniej kłopotliwe. Dlaczego tak jest :?: Bo nie są robione w USA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Lipiec 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 Kolejna moja próba zainstalowania mplayera tym razem z rpm-a zakoncvzyła sie tak;[darek@localhost ~]$ mplayer mplayer: symbol lookup error: mplayer: undefined symbol: directfb_micro_version[darek@localhost ~]$ Co teraz robic nie wiem juiz :shock: :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi