Peter_M Napisano Lipiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 Mam w kompie dwa wejścia USB: UHCI Host Controller (1) i UHCI Host Controller (2). Do tych wejść podłączona jest drukarka (hp deskjet 3550) i skaner Plustek OpticPro UT12. W Centrum Informacyjnym KDE | Urządzenia USB te obydwa urządzenia wykazywane są jako podłączone do UHCI Host Controller (1), a UHCI Host Controller (2) jest wolny. Przy takiej konmfiguracji drukarka i skaner działają bez zarzutu. Postanowiłem w wejście gdzie podłączony jest na stałe skaner okresowo podłączać aparat cyfrowy Kodak CX7220, odłączając na ten czas skaner. Gdy podłączyłem Kodak CX7220, aparat został wykryty przez nakładkę graficzną gtkam na gphoto2, ale próba przetransportowania zdjęć z aparatu na folder dysku kończy się komunikatem: Could not list folders in '/'. An error occurred in the io-library ('Could not lock the device'): Camera is already in use. Nie bardzo rozumię, o co w tym chodzi. Nadmieniam, że taka konfiguracja działała mi bez zarzutu na FC3. Aparat cyfrowy został przez gpoto2 wykryty, nastąpiło połączenie z aparatem i transfer zdjęć. W FC4 jest problem z ustanowieniem tranferu - połączenia aparatu z kompem, mimo że aparat jest prawiodłowo wykrywany przez program gphoto2 jako CX7220 Proszę o pomoc, co z tym zrobić? Jak połączyć się z aparatem? Powalczyłem i problem sobie rozwiązałem. Na Fedorce 4 potrzebna była aktualizacja gphoto2 do wersji gphoto2-2.1.6-2. I teraz mój Kodak działa Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi