MitS Napisano Lipiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 Witam! Na początku chciałem stwierdzić pewien fakt iż jestem jeszcze początkującym użytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT oraz dopiero zaczynam zabawę z serwerami. Chciałbym was prosić o jakąś instrukcję jak postawić serwer (najlepiej MySQL) pod Fedora Core 4. Przy instalacji systemu zaznaczyłem wszystkie potrzebne opcje serwerowe i (_napewno_ → na pewno) ORT mam je zainstalowane więc potrzebna mi jest dokładna instrukcja. Instrukcja miała by dotyczyć takich zagadnień jak: 1. Odpalanie serwera 2. Katalogi w których przechowuje się strony internetowe 3. Obsługa php, mysql, asp, cgi, etc. 4. Jak mieć własny adres zważywszy na to że posiadam neostradę i mam zmienne IP 5. Inne Byłbym wdzięczny za waszą pomoc. Pozdro all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forest Napisano Lipiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 1. /etc/init.d/mysqld start 2. /var/www/html/ 3. google.pl helion.pl 4. no-ip.com dyndns 5. taka rada na przyszłosc, jesli potrzebujesz rady, podpowiedzi to forum jest idealnym miejscem, aby o cos zapytac, natomiast jezeli potrzebujesz podręcznika to sobie go kup:) -- forest "life is like a box of chocolates, you never know what you gonna get" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Lipiec 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 Dzięki za odpowiedź tylko do tego mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie gdy wpisuje: /etc/init.d/mysqld start to pojawia mi się elegancko: [root@ozyrys usr]# /etc/init.d/mysqld start Uruchamianie MySQL: [ OK ] [root@ozyrys usr]# tam też było coś o wpisaniu takiej komendy: cd /usr; /usr/bin/mysqld_safe & i gdy to wpisuje pojawia mi się: [root@ozyrys mits]# cd /usr ; /usr/bin/mysqld_safe & [1] 5909 [root@ozyrys usr]# A mysqld process already exists i gdy wcisnę jakiś klawisz pojawia mi się takie coś: [1]+ Exit 1 /usr/bin/mysqld_safe i teraz takie pytanie: kiedyś tam w przeszłości miałem kontakt z serwerami "prostymi" na windowsa np. webser, krasnal i tam było graficzne mysql i dało się dodawać kolumny, wiersze skrypty itp. a czy tu się tak da ??? Jeżeli nie to czy ktoś móŋł by mi powiedzieć jak się operuje w fc4 na mysql (dosłownie w paru komendach). Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Lipiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 Najpierw powinieneś się zaisnteresować konfigiem apacha a potem mysqla. Według mnie najlepszym wyjsciem dla ciebie jest zakup ksiązki. Kilka poleceń NIC ci nie da. Jak nie chcesz wydawać kasy na książki to w sieci jest trochę tutoriali. → http://www.google.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 Do 'bawienia' się bazą z poziomu przeglądarki, to musisz zainstalować najpierw apacha z php, a następnie phpmyadmina. Z poziomu konsoli, to musisz znać polecenia SQL'a. Do konsoli możesz się dostać wpisując mysql -u root -p Do graficznego, to znam tylko coś takiego. http://free.of.pl/q/qtmoux/qtsec/l2-07.php Ale musisz mieć w systemie zainstalowanego qt-designera oraz dodatki do niego do mysql. I zmienić wpis dotyczący bazy w całym pliku. Testowałem i chodzi bardzo fajnie PS. Mits możesz jeszcze uruchamiać poprzez polecenie service mysql(d) start Nie wiem, czy ma być z tym 'd', więc dałem w nawias Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Lipiec 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 Dzięki za odpowiedzi, najbardziej mi się przydała porada z apache (bo nawet nie pomyślałem o tym ) oraz z tą stronką z programowaniem (w sumie prosta sprawa). Rzeczywiście chyba pozostaje kupno książki PS. service mysql(d) start to niestety nie działa (próbowałem z 'd' i bez 'd' :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi