Skocz do zawartości

Serwer Pliów Na Fc Pośród Windowsów

SebOOl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Narazie jest to czysto hipotetyczne rozważanie ale:

W firmie jest kilkadziesiąt kompów z Windowsami XP oraz 98. Przykładowo chciałbym zrobić serwer plików na linuksie. MIało by to wyglądać tak że użytkownik Windowsa loguje się do komputera ale jego pliki, pulpit, dokumenty leża na serwerze (czyli do którego kompa by nie siadł ma swój pulpit, dokumenty itp) Jego katalog domowy ma być montowany np NFSem w Windowsie. Programy windowsowe mają być uruchamiane lokalnie na poszczególnych kompach.

Z konfigiem Windowsów dam radę ale nie wiem z której strony podejść do serwera.

I teraz pytanie:

Zastanawiam się jak rozwiązać sprawę na sererze tj jak go ustawić aby takie coś osiągnąć, Myślałem nad Sambą ale wydaje mi się że powinno się dać jakoś inaczej. (a może się mylę).

Widziałem już tak zrobioną sieć z Red Hatem 7.2 jako serwerem więc jest to osiągalne (niestety nie mam kontaktu z adminem tamtej sieci bo go nie ma i wróci za 2 miechy więc pytam was)

I jak zwyklę mam prośbę aby osoby nie powiązane z tematem tj te którym się za dużo wydaje a same się nie orientują nie zabierały głosu w tym wątku.

Z góry dzięki

Hej.

Można to zrobić przy pomocy samby ustawiając profile mobilne tylko w środowisku XP i 98 nie za bardzo to chyba wyjdzie!

Jesli chodzi o NFS to "Aby korzystać z NFS-u pod Windows, konieczne jest zainstalowanie dodatkowego oprogramowania. Na rynku znajdziemy wiele implementacji standardu NFS, często są to komercyjne produkty wymagające zakupu kosztownych licencji. Na szczęście od jakiegoś czasu dostępny jest dla zarejestrowanych użytkowników MS Passportu pakiet Microsoft Windows Services for Unix 3.5, który zawiera między innymi serwer oraz klienta NFS. Dzięki niemu za darmo z poziomu Okien dostaniemy się do zasobów Pingwina. Trzeba jednak zauważyć, że w LAN-ie większość stacji roboczych będzie prawdopodobnie pracować z Oknami. W takim wypadku bardziej opłaca nam się podjąć trud konfiguracji serwera Samby pod Linuksem, niż instalować klienty NFS-u na wszystkich pecetach pracujących pod kontrolą Windows."

To co widziales zrobione na RH 7.2 to pewnie domena NIS z udzialami NFS. Tez widzialem takie cos w firmie integracja win 2003 i serwerow linuxowych. Windows Storage Server udostepnia zasoby linuksa i windowsa dla klientow. W skrocie to tyle jak sie zdecydujesz to zrobic byc moze nie dlugo bede Ci mogl pomoc.