@perl Napisano Lipiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2005 Witam, zastanawiam sie czy na linuksie istnieje taki sterownik jak ten dla Windy: http://www.pdf995.com/download.html jest to sterownik drukarki (i zapewnia drukowanie do pliku PDF), posiada rowniez moduly do szczegolowej konfiguracji sterownika oraz szyfrowania plikow PDF, z doswiadczenia z Writer'em z OpenOffice'a na Windzie wiem ze o wiele lepsze efekty uzyskiwalem przy pomocy tego darmowego programiku niz przez wbudowany zapis PDF oraz nawet ten przy pomocy makra ExtendedPDF, a moze znacie lepsze konwertowanie dokumentow tekstowych/grafiki do formatu PDF?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vanbastek Napisano Lipiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2005 Kilka godzin temu pisałem cos w AbiWordzie, a przy drukowaniu zauważylem że na liście drukarek mam 'Create a PDF document' (czy jakoś tak). Jest tam opcja do podania położenia pliku docelowego i nic więcej. Nie sprawdzilem jeszcze jak to działa. A z tego co pamiętam to w OO.org eksportowalem do .pdf, a Adobe Reader, to bez problemów odczytywał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2005 Kilka godzin temu pisałem cos w AbiWordzie, a przy drukowaniu zauważylem że na liście drukarek mam 'Create a PDF document' (czy jakoś tak). ja niestety nie mam takiej pozycji na liscie drukarek A z tego co pamiętam to w OO.org eksportowalem do .pdf, a Adobe Reader, to bez problemów odczytywał. tak ja rowniez eksportowalem z OOo jednak brakuje mi tam edycji bardziej szczegolowych opcji ustawien dotyczacych formatow graficznych, ich stopnia kompresji, umieszczania spisow tresci, sterowania odnosnikami html oraz zabezpieczania PDFow przed zmiana czy kopiowaniem (opcje bezpieczenstwa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Lipiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2005 a moze znacie lepsze konwertowanie dokumentow tekstowych/grafiki do formatu PDF?? podobno najlepszym sposobem na zapisywanie do plikow pdf jest zapisanie wydruku do pliku typu Postscript *.ps, potem skonwertowanie tego do pdf'a programem ps2pdf. Czytalem kiedys jakies opisy na ten temat, sam korzystalem tylko z tego sposobu, dzialal bardzo dobrze. Nie zaglebialem sie w temat, ale jakis wiekszych mozliwosci konfiguracji to tam nie widzialem (byc moze sa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Lipiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2005 Pobierz z openoffice.pl ExtendedPDF 1.3. Bardzo ładnie się integruje z OOffice (nawet z 2 Beta) i ma dużo opcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2005 jakis wiekszych mozliwosci konfiguracji to tam nie widzialem (byc moze sa) ja rowniez nie znalazlem wiekszych mozliwosci ustawien konwersji, jezeli ktos zna moze jakas nakladke albo cos w tym stylu to bylbym wdzieczny Pobierz z openoffice.pl ExtendedPDF 1.3. Bardzo ładnie się integruje z OOffice (nawet z 2 Beta) i ma dużo opcji przeciez wczesniej napisalem ze juz mam te makro zainstalowane, ale nie spelnia wszystkich moich potrzeb, np. dlatego ze wspolpracuje tylko z OOo, sterownik drukarki PDF ma szersze zastosowanie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2005 Może to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2005 Może to fajny skrypt, bede mial go na uwadze na przyszlosc (ciekawe tworzenie how-to), w nim uzyty jest Ghost Script czyli dokladnie to czego obecnie uzywam pod linuksem do tworzenia pdf'ow, tylko ze z gs jest troszke zabawy, a przez sterownik drukarki to samo wykonywaloby sie jednym kliknienciem z dowolnego programu obslugujacego polecenie 'print', Kilka godzin temu pisałem cos w AbiWordzie, a przy drukowaniu zauważylem że na liście drukarek mam 'Create a PDF document' (czy jakoś tak). nawet zainstalowalem sobie AbiWord'a ale widze ze 'Create a PDF document' to wewnetrzny skrypt/makro bo w innych programach nie pokazuje mi tej pozycji w drukarkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi