marcin_galek Napisano Sierpień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2005 Mam problem z fedor'a 4--Mianowicie chce podlaczyc sie do sieci bezprzewodowej przy pomocy karty na chipsecie rt2400. Mam sterowniki -instaluja sie--tyle ze po ponownym uruchomieniu gdy wpisze iwconfig wyskakuje mi tylko "lo" nie ma mojego interfejsu -ra0- mam dodane wpisy alias ra0 rt2400 w /etc/modprobe.conf i /etc/modules.conf ale modul sie chyba nie laduje--prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordian Napisano Sierpień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2005 U mnie chodzi jak złoto dzięki Ndiswrapper. Nie udało mi się jej postawić na dołączonych sterownikach (przynajmniej do mojej karty). :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_sq9bbf Napisano Sierpień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2005 Marcin - sprawdź czy masz załadowany moduł do obsługi karty radiowej.. Możesz to zrobić komendą: lsmod Jeśli moduł jest załadowany to zobacz jak masz ustawione dane do karty sieciowej. Możesz to zobaczyć w: /etc/sysconfig/network-scripts/_nazwa_Twojej_karty_radiowej U mnie po sztywnym wpisaniu IP wywołałem niechcący konflikt podwójnego adresu IP z innym kompem i mi się przestał ładować moduł do karty zupełnie - tym samym wszystko mi się wyłożyło, po zmianie IP na nieużywane przez nikogo wszystko wróciło do normy... Jeśli modułu nie ma to możesz go załadować, służy do tego komenda: modprobe _nazwa_Twojej_karty_sieciowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Sierpień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2005 Po pierwsze czy instalacja nie wywaliła żadnych błędów, Po drugie odpal modprobe. Po trzecie wyedytuj pliki /etc/modprobe.conf i /etc/sysconfig/hwconf i zamień wpis eth0 na ra0. I później wszytko możesz sobie ustawić elegancko w system-config-network Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_galek Napisano Sierpień 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2005 No troche to trwalo...moim zdaniem byl problem przy instalacji modulu--nie bylo go chociaz instalacje nie wywalala bledow--pokombinowalem chociaz ciezko bylo--i wpisalem make a potem zamiast make install skopiowalem modul z katalogu tymczasowego .tmp_versions do katalogu z modulami wpisalem modprobe rt2400 i dziala...wykryl mi karte--tyle ze potem przysedl czas na konfiguracje sieci troche sa pozmieniane pliki--wczesniej siedzialem na debianie--no i jakos poustawialem ale nie dzialal mi ping poza siec ciagle wywalala mi jakas inna brama ale odpalilem jaki program do konfguracji sieci dodalem od nowa '"polaczenie" i jak widac internet dziala Przyznam ze Fedora nie jest taka zla..debian mi sie znudzil i nie mialem czego wybrac --tyle ze nie wiem chce mi sie szukac w googlach wykladow o instalacji pakietow..moze ktos zna jaka strone gdzie jest wszystko od a-z o instalacji pakietow w fedorze --i czy istnieje takie odpowiednik debianowego apt-get'a ?? Dzieki za male "wspomaganie" Aaaa zapomnialbym podziekowac za : U mnie chodzi jak złoto dzięki Ndiswrapper. Nie udało mi się jej postawić na dołączonych sterownikach (przynajmniej do mojej karty). :/ bez tego nie da rady nawet dobry program Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordian Napisano Sierpień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2005 Chodziło mi oto, że stery pod Linuksa dołączone do mojej karty (EP-9321) były w postaci prekompilowanej pod kernel 2.4 i dlatego nie mogłem ich zmusic do dzialania ... A dzięki Ndiswrapper stery z Windy chodzą dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi