Skocz do zawartości

Mplayer - Napisy <<-- Co Innego:)

!Ci

Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem to nie problem jak zrobic polskie napisy, juz mi sie to udalo zrobic. Podnioslem sobie obraz do gory tak zeby napisy byly na dole na czarnym tle. No wlasnie wszystko gitara ale one dalej wylaza na film.

Jak ustawic odleglosc miedzy liniami napisow na mniejsza. Jezeli te ostepy miedzy wierszami beda mniejsze to nie beda w takim stopniu przeszkadzac. W tej chwili mozna bym tam zmiescic inny tekst:)

Jest jakas opcja do tego?? Czy to kwestia samej czcionki??

To ja mam pytanie natury logicznej: załóżmy, że masz film o proporcjach 4:3 (np. jakiś TVrip) i dasz go na pełen ekran. Jak wyobrażasz sobie, żeby napisy nie wchodziły na film, skoro obraz wypełni Ci dokładnie CAŁY ekran?

Na szczescie ja nie mam takiego problemu :) Raczej rzadko trafiam na tego typu filmy. Na pewno daloby sie go odpowiednio przeskalowac ale nie koniecznie uzyskujac porzadany rezultat. Takze pewnie wtedy pozostaja napisy na filmie.

A odnosnie tej wtyczki gl to instalowalem mplayer'a z binarek i nic tu takiego nie ma. Nie znalazlem tez zadnej takiej wtyczki w rpm. Chyba pozostaje skompilowac z ta opcja....??!!!

Sterowniki do grafiki mam zainstalowane niestety zadnej wtyczki gl nie ma :(

BTW. Zainstalowalem dzisiaj odtwarzacz VLC - po prostu rewelacja. Mplayer'owi szykuje sie znakomity konkurent(albo juz jest :) ) . Tam jeszcze jest duzy problem z napisami ale jak to rozwiaza.....

Tak dopisane mam juz vop=expand=0:-90:0:0 - pomaga. Tylko wlasnie taka mala wada - troszke to denerwuje. Napisy sa dosyc duzej wielkosci - nawet nie zmienialem tego, moze byc :) Przerwy miedzy poszczegolnymi wierszami sa duze. Jakby je zmniejszyc to nawet przy takiej wielkosci czcionek nie wchodzily by one na ekran. Nad tym dokladnie sie zastanawialem ale chyba te przerwy sa zdefiniowane w samej czcionce - tak przynajmniej mi sie wydaje...