shrek999 Napisano Sierpień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2005 mam pytanko... chcialbym postawic starszemu serwer w pracy an fedorce bo mu sie wszystko [psuje] .... i teraz jest tak... ### do serwea miala by byc podpieta drukarka.... ze skanerem ( i musi dzialac i to ti to na kompie w lanie na win$$ ;/ albo drukarka udostepnina z windowsa dla linucha a linuch udostepnia drukarke na net...) ###potem samba... ###i teraz najdziwniejsze.. windowsowy program do zarzadzania magazynem.. czy da rade odpalic program dosowy z (_linuxa_ → Linuksa) ORT.. ( oczywiscie na partycje fatoskiej) tylko program odpala sie na terminalu nie serwerze tylko na serwerze czyma pliki.. na M$$ dziala bez problemu tylko czy na fc4 bedzie dzialac poprawnie ###... a oprocz tego druga drukarka w sieci drukarka musi byc udostepniopna na swiat.... pod danym IP zeby z drugiego biura dalo rade drukowac... ###oprocz tego sprzetowy firewall, filtracja pakietow( ale nie koniecznie )....a i jeszcze serwer moglby udostepniac drukarke podpieta do innego kompa tez na swait tylko zeby przekierowac port... ### WSZYSTKIE PECETY W SIECI MAJA PRYWATNY-PUBLICZNY ADRES IP... ###a i serwer ftp... ale to picus... ###a i routing neta za pomoca mac adresow ((( net - serwer - router - swich - 3 kompy z netem 4 bez, tylko dostep do lan badz tylko do drukarki w lanie ))) jesli palnolem jakas totalna glupote to poprawcie mnie... i prosilbym o opinie czy da rade i czy bedzie bardzi ciezko t zrobic bo zbyt zaawansowanym userem nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irenś Napisano Sierpień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2005 Witam. Chętnie bym ci pomógł ale z Twojego "bełkotu-żargonu" naprawdę ciężko zorientować się w sytuacji. Czy inni mają także problem ze zrozumieniem tego postu ? Irenś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 ja rowniez nie za bardzo rozumiem co ty w ogole napisales, bo jedno zaprzecza drugiemu, to moze odpowiedz na pare pytan: 1. Jaka jest topologia i ustawienie sieci (czyli co z czym sie laczy; czy masz na poszczegolnych komputerach adresy prywatne czy publiczne: WSZYSTKIE PECETY W SIECI MAJA PRYWATNY-PUBLICZNY ADRES IP... bo z Twojego opisu niezbyt to wynika) 2. Czy to ma byc rowniez serwer programu dosowego? windowsowy program do zarzadzania magazynem.. czy da rade odpalic program dosowy czy moze ma byc ten program magazynowy uruchamiany tylko lokalnie? 3. Kto mam miec dostep do tej drukarki podlaczonej do serwera o ktorej piszesz? czy bedzie bardzi ciezko t zrobic troszke bedziesz musial poczytac, ale poinno sie udac bo zbyt zaawansowanym userem nie jestem to mam dla Ciebie rade - pisz nastepnym razem prostym jezykiem o co Ci chodzi, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 Z tego co widze masz dosyć niski poziom wiedzy na temat sieci i linuksa. Wiesz że co coś dzwoni ale nie wiesz w którym kościele. Sadzę że nie dasz rady samodzielnie osiągnać twoich celów a nawet jeśli jakoś ci się uda i wyjdą jakieś problemy to nie będziesz miał pojecia za co się złapać. Wnisek z tego taki że ja raczej bym Ci odradfzał eksperymenty w firmie. Pobaw się najpierw gdzieś gdzie jak coś skopiesz to nie uziemisz ludzi którzy potrzebuja komputerów do pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shrek999 Napisano Sierpień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 1. kabelek od neta idzie do routerka... a modemo-router przekazuje sygnal do swicha a swich rozdziela sygnal na 3 kompy... przy tym jest to firmowe neo 2Mbitps ze stalym publicznym ip a dokupili 2 dodatkowe tak aby kazdy mial swoj... a ze komputery sa polaczone swiczem i sa w jednej grupie roboczej to widza swoje zasoby. net -- router (brama, ip 83.xx.xx.73) -- swich -- i 3 kompy z ipikami 83.xx.xx.74 do 76 2. tak tk zwany WF-MAG wersja dos. aktualnie ten program jest na dysku jednego z urzytkownikow w udostepnionym katalogu tak aby wszyscy mogli na nim pracowac i zapisywac wszystko do jednej bazy danych... czyli.. program dziala i lokalnie i sieciowo... 3. w biurze sa 2 drukarki... 1 teraz jest podlaczona do komputera ktory ja udostepnia innym komputerom w sieci ( windows ) a ze jest to urzadzenie wielo funkcujne o jet tez skaner i teraz po podlaczeniu tej drukarki do serwera chcialem udostepnic te drukarke "na swiat" czyli zeby z drugiego biura na drugim koncu warszawy mozna bylo drukowac przez internet tzw. WZ - dokumenty i faktury potem chce tesz zaby skaner po podpieciu do serwera na luinuchu takze dzialal w sieci... (moze byc trudno..;/ ) a oprocz tego aby udostepnic 2 drukarke ktora stoi przypieta do innego kompa ktory ja udostepnia w sieci. tylko ze 1 drukarka ( develop16g) moze byc fizycznie przypieta do serwera a druga ( hp LJ1150) tylko sieciowo. i chcialbym te druga takze udostepnic "na swiat" tak ze gdy lacze sie z danym adresem ip ti na na porcie xxxxx1 am pierwsza drukarke an na porcie xxxxx2 mam druga... bo terminale sa na windowsach. (pomotalem ??:| ) 4.teraz przeczytalem to jewszcze raz i rzeczywiscie pomotalem z deczka... :\ EDIT: powiem ci tak.. teraz to to wszystko w ogole nie dziala jak powinno..;/ a chcialbym sie dowiedziec czy jest to ogolnie mozliwe, bo po ustawieniu wszystkiego gdyby mi nie szlo to jest kilka osob ktore by mogly pomoc potem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwb Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 Witaj Chyba nie wiesz za co się łapiesz. Ad. 1 Skoro używasz Neozdrady, to w jaki sposób możesz mieć publiczne IP-ki dla komputerów wewnątrz sieci prywatnej ? Ad. 2 Co prawda nie znam WF-MAG, ale SAMBA wystarczy Ad. 3 Jeżeli urządzenie wspiera protokół IPP to masz problem z głowy Ad. 4 Też SAMBA Pozdro Wito Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shrek999 Napisano Sierpień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 nie jestem pewien ale chyba maja przez isdn 2 mbit neo.. an scianie wisi skrzykna... skrzynka daje sygnala na router router daje sygnalan a swicza i dalej na kompy.... a kazdy komp ma przyrisane ip... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemjez Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 nie jestem pewien ale chyba maja przez isdn 2 mbit neo.. an scianie wisi skrzykna... skrzynka daje sygnala na router router daje sygnalan a swicza i dalej na kompy.... a kazdy komp ma przyrisane ip... No, daj sobie spokój. Przetestuj sobie sambe w domu, poczytaj o sieci topologiach ,technologiach i sprzęcie (np. nie ma NEO na ISDN) a potem ten serwer w firmie. A na razie radze Ci się za to nie zabierać , chyba że chcesz mieć problemy w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shrek999 Napisano Sierpień 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2005 ja neo nie posiadam... nigdy sie nim nie interesowalem.. a telefon maja linia cyfrowa wiec pomyslalem ze neta tesh... o neo nie mam filoetowego pojecia a jesli chodzi o ten serwer to sam tego nie musze robic albo moge se to w domu porobic i zprobowac polookac co jak chodzi itp itd a dopiero potem to sprobowac podlaczyc a do tego moge miec pomoc iindormatyka.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwb Napisano Sierpień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2005 To w takim razie o co Ci chodzi !? Pozdro Wito Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi