nieważne Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 mam od kilku dni linuksa w postaci fedory core 2 i mam taki problem: wszystko chodzilo mniejwiecej dobrze az pewnego razu przy uruchamianiu systemu pojawilo sie mniejwiecej takie cos: sprawdzanie głównego systemu plików /nie był czysto zamknięty, wymuszono sprawdzenie uwaga... fsck.ext2 dla urządzenia /dev/hda2 zakończył się sygnałem 11 *** podczas sprawdzania systemu plików wystąpił błąd *** opuszczam cię do powłoki, system zostanie uruchomiony ponownie *** kiedy opuścisz powłokę give root password for maintance (or type control-d to continue) wpisuje haslo roota i pojawia sie: (naprawa systemu plików)1# i nic sie nie dzieje co mozna z tym zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 Kiedys mialem ten sam problem, nietety nie wiele pomoge bo szczerze sam nie rozwiazalem tego problemu. Jak pamietam to przeinstalowalem wtedy system... W sumie to z checia zobacze czy Ci sie uda i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 wciśnij to ctrl+d później e2fsck -p /dev/hda2 statnio mi prąd wywaliło i miałem to samo. System musiał niemniej parę razy restartować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieważne Napisano Sierpień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 ok wpisuje to e2fsck -p /dev/hda2 i co? naruszenie ochrony pamieci hehehehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 w pliku fstab ustaw by nie sprawdzał tych partycji. Jeśli masz ext3 to jest to bezpieczny system plików i nic nie powinno się stać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 Bardzo dziwna sprawa. Mnie to zawsze ratowało. Z tego co mi wiadomo naruszenie ochrony pamięci następuje zawsze wtedy gdy dany program odwołuje się do adresu pamięci do którego nie ma prawa dostępu. Przyznam że teraz zgłupiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieważne Napisano Sierpień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 ok znalazlem plik fstab i wyglada on tak: LABEL=/ / ext2 defaults 1 1 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hda1 /winc vfat defaults 0 0 /dev/hdb1 /wind vfat defaults 0 0 /dev/hda3 swap swap defaults 0 0 /dev/cdrom /mnt/cdrom udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0 /dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner,kudzu 0 0 co tu zmienic zeby nie sprawdzal dysku? p.s. mam ext2 - moze to przez to tyle problemow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 Jak ja się bawiłem e2fsck, to jak pamiętam należało odmontować najpierw wszystkie partycje. Pewnie nie pomoże, ale może się komuś przyda PS. Dlaczego nie zainstalujesz nowszej wersji? System masz zaktualizowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieważne Napisano Sierpień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 Juz sobie poradzilem odpalilem z plyty DSL'a i potem z konsoli e2fsck i sprawdzil partycje, usunal bledy i wszystko znowu dziala te male linuksy jednak sie do czegos przydaja Dzieki wszystkim za pomoc !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi