Skocz do zawartości

Sb 24-bit Live

happy-angel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój problem polega na tym że po podłączeniu nowej karty dźwiękowej mój Linux jej nie wykrywa wiec trudno o to żeby ona działała. Zaznaczam że jestem początkującym użytkownikiem Fedory Core 3 i nie znam standardowe procedury które są wykonywane przy podłączeniu nowego sprzętu.

Proszę o jakiekolwiek wskazówki na ten temat i z góry dziękuje.

Witam,

FC3 nie wykryje Ci popprawnie tej karty ponieważ zamieszczona ALSA w standardowym jądrze FC3 nie ma obsługi dla tej karty. Generalnie są dwa wyjścia:

1. Kompilujesz najnowsze jądro, które winno zawierać ALS wspierającą SB Live! 24 bit. (tak nie robiłem)

2. Instalujesz samodzielnie najnowsze strerowniki ALSA (tak zrobiłem)

Ponieważ ja instalując tą kartę wybrałem rozwiązanie No 2 więc opiszę je pokrótce. Niestety nie obejdzie się bez kompilacji jądra, musisz skompilować je bez ALSA ale z włączoną opcją "sound card support". Następnie ściagasz ze strony ALSY najnowsza jej wersję (alsa-drivers, alsa-lib, alsa-plugins) i kompilujesz (proponuję postępować zgodnie z przewodnikiem na stronach ALSY). Po instalacji, jak root wydajesz alsa conf i winno wykryć i skonfigurować kartę. Tylko pamiętaj, jeśli posiadasz, wyłącz kartę zintegrowaną z płytą w biosie.

(_acha_ → aha) ORT, SB Live! 24 bit jest wykrywany jako Audigy LS (ponieważ działa na tym samym chipsecie - ca0106, a nie jak inne karty Live na emu10k!!! - i ALSA nie odróżnia), oraz nie ma jeszcze supportu dla przechwytywania dzwięku - znaczy się mikrofonu :(

Pozdrawiam,

Bergo

No to chyba ugrade powinien wszystko zalatwic :) jak zrobie to powiem

UPDATE: Po calkowitym upgredzie fedory karte wykrywa ale dzwieku nie ma :( w windowsie jest :P

UPDATE2: Instalacja przebiegła tak jak powinna wszystko gra tylko ze jest pewien problem mianowicie nie mogę zmieniać głośności dźwięku z poziomu systemu lub jakiegokolwiek softu. Jedyne za pomocą czego mogę regulować głośność jest alsamixer.

Z góry dziękuję i czekam na odpowiedź.

• 3 weeks later...
UPDATE2: Instalacja przebiegła tak jak powinna wszystko gra tylko ze jest pewien problem mianowicie nie mogę zmieniać głośności dźwięku z poziomu systemu lub jakiegokolwiek softu. Jedyne za pomocą czego mogę regulować głośność jest alsamixer.

Instalowałeś te karte przez alsaconfig?