happy-angel Napisano Sierpień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2005 Witam. Mam taki problem a mianowicie to że po uruchomieniu komputera modem nie nawiązuje połączenia z internetem. Gdy wpisuje root@~# startadsl terminal mnie informuje o tym że połączenie jest nawiązane co mija się z faktem dopiero po tym jak wydam polecenie stopadsl && startadsl wszystko zaczyna działać jak należy. Reinstalacja sterowników nie pomaga ale pamiętam jak jeszcze miałem Fedore bez żadnych updateów często neostrada startowała bez mojej ingerencji. Czekam na wszelkie informacje i wskazówki z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jake Napisano Sierpień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2005 Nie jestem doswiadczonym uzytkownikiem ale mysle ze to moze byc wina samego modemu od neo. Jak pewnie zauwazyles lampka ADSL symbolizujaca gotowosc nosnej stabilizuje sie po jakims czasie. Pewnie wczesniej jest uruchamiany startadsl i polaczenie jest aktywowane ale bez sukcesu, gdyz nie jest powtarzana ta czynnosc. Gdy Ty sam rozlaczasz polaczenie i laczysz sie od nowa to modem jest juz gotowy i wtedy wszystko jest ok. Sam mam neo od paru dni i tez wpisuje za kazdym razem recznie startadsl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Sierpień 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2005 Może ktoś ma jakies rozwiązanie tego problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Sierpień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2005 wpisz w rc.local coś takiego: touch /var/lock/subsys/local /usr/local/sbin/stopadsl /usr/local/sbin/eaglectrl -w /usr/local/sbin/startadsl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Sierpień 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2005 Jezeli chodzi o /etc/rc.local to nic nie pomaga dzieje sie dokladnie to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Sierpień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2005 a czy rc.local w ogóle odpala się przy starcie systemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Sierpień 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2005 Ne wiem jak moge to sprawdzic moze jakies wsakzowki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swistak69 Napisano Sierpień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2005 Piszesz że masz "uruchomione" połączenie, tzn adsl działa, czyli został wykonany rc.local. Ja mam Fedorę 4 i dodałem ten wpis co kolega do rc.local i śmiga. w etc/rc.d/rc.local , a nie w etc/rc.local (zmieniałem z su na konsoli - gedit rc.local) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Sierpień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2005 Wprawdzie nie siedzę teraz na FC i nie mogę tego sprawdzić, ale może spróbuj zrobić coś w tym stylu cd /etc/init.d/ touch rc.local chmod +x rc.local ln -s rc.local /etc/rcS.d/80rc.local w rc.local musisz mieć wpisane to, co ci powyżej napisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Sierpień 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2005 Po zrobieniu ostaniego upgrade systemu net przestal dzialac ;-/ ponowna instalacja modema zakonczyla sie niepowodzeniem Wyglada to nastepujaco [root@v eagle-usb-2.3.2]# ./autogen.sh /usr/share/aclocal/gob2.m4:7: warning: underquoted definition of GOB2_HOOK run info '(automake)Extending aclocal' or see http://sources.redhat.com/automake/automake.html#Extending-aclocal [root@v eagle-usb-2.3.2]# ./configure checking for gcc... gcc checking for C compiler default output file name... a.out checking whether the C compiler works... yes checking whether we are cross compiling... no checking for suffix of executables... checking for suffix of object files... o checking whether we are using the GNU C compiler... yes checking whether gcc accepts -g... yes checking for gcc option to accept ANSI C... none needed checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking whether ln -s works... yes checking for dirent.h that defines DIR... yes checking for library containing opendir... none required checking how to run the C preprocessor... gcc -E checking for egrep... grep -E checking for ANSI C header files... yes checking for sys/types.h... yes checking for sys/stat.h... yes checking for stdlib.h... yes checking for string.h... yes checking for memory.h... yes checking for strings.h... yes checking for inttypes.h... yes checking for stdint.h... yes checking for unistd.h... yes checking fcntl.h usability... yes checking fcntl.h presence... yes checking for fcntl.h... yes checking limits.h usability... yes checking limits.h presence... yes checking for limits.h... yes checking netinet/in.h usability... yes checking netinet/in.h presence... yes checking for netinet/in.h... yes checking for stdint.h... (cached) yes checking for stdlib.h... (cached) yes checking for string.h... (cached) yes checking sys/ioctl.h usability... yes checking sys/ioctl.h presence... yes checking for sys/ioctl.h... yes checking sys/socket.h usability... yes checking sys/socket.h presence... yes checking for sys/socket.h... yes checking sys/time.h usability... yes checking sys/time.h presence... yes checking for sys/time.h... yes checking syslog.h usability... yes checking syslog.h presence... yes checking for syslog.h... yes checking for unistd.h... (cached) yes checking for an ANSI C-conforming const... yes checking for off_t... yes checking for size_t... yes checking whether time.h and sys/time.h may both be included... yes checking whether struct tm is in sys/time.h or time.h... time.h checking for working volatile... yes checking whether closedir returns void... no checking whether gcc needs -traditional... no checking for stdlib.h... (cached) yes checking for GNU libc compatible malloc... yes checking for working memcmp... yes checking for stdlib.h... (cached) yes checking for GNU libc compatible realloc... yes checking sys/select.h usability... yes checking sys/select.h presence... yes checking for sys/select.h... yes checking for sys/socket.h... (cached) yes checking types of arguments for select... int,fd_set *,struct timeval * checking return type of signal handlers... void checking whether lstat dereferences a symlink specified with a trailing slash... yes checking whether stat accepts an empty string... no checking for strftime... yes checking for alarm... yes checking for gettimeofday... yes checking for memset... yes checking for select... yes checking for socket... yes checking for strcspn... yes checking for strdup... yes checking for strerror... yes checking for strncasecmp... yes checking for strspn... yes checking for strtol... yes checking for ifconfig... yes checking for route... yes checking for pidof... yes checking for dhclient... dhclient checking for pppd... yes checking for pppoe... yes checking for tclsh... yes checking for wish... yes checking for xsltproc... yes checking for kernel version... not found checking for ifup... 1 checking for adictrl... no checking for eaglectrl... no checking for showstat... no checking for eaglestat... no checking for startadsl... no checking for stopadsl... no configure: creating ./config.status config.status: creating Makefile.common config.status: executing default commands ======================================================================== distribution detected Fedora dhcp support dhclient pppd support yes pppoa support yes pppoe support yes install eagleconnect (tcl/tk frontend) yes generate documentation yes ======================================================================== error: kernel-sources cannot be found! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2005 error: kernel-sources cannot be found! Zainstaluj paczke z plikami nagłówkowymi. Chyba kernel-devel jej szło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Sierpień 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2005 Mam pytanie skad wy znacie rozwiazania tych cholernych problemow? Z tym linuxem zwariowac mozna jakby nie te forum i nie ci ludzie co tu siedza tobym g... co zrobil Jeszcze mowia ze linux jest tak samo latwy w obsludze Jak zrobie odpisze PS: Wiem ze jest latwy jak sie umie ale zeby sie "naumiec" to mozna se glowe urwac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Sierpień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 PS: Wiem ze jest latwy jak sie umie ale zeby sie "naumiec" to mozna se glowe urwac ale jak sie "naumiesz" to masz... w gruncie rzeczy czego ja sie nauczylem?... instalowac neo, montowac partycje korzystac z menadzerow pakietow (genialny pomysl!, w kategoriach ogolnych nie dzielac na yum/apt/urpmi/emerge).... tak duzo do nauki nie ma... pozniej powtarzasz tylko rzeczy ktore znasz na pamiec, a jak zapomniales to latwo odszukasz bo wiesz gdzie szukac... najtrudniejsze to chyba znalezienie odpowiednikow oprogramowania z Win. i samodzielna nauka (bo ja nie mam setek tysiecy znajomych ktorzy moga mi podpowiedziec od czego zaczac w Linuksie ;-) ) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Sierpień 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 Proszę o pomoc przeszukałem forum i łaziłem w googlach i nie znalazłem niczego co mi mogło pomóc w zainstalowaniu kernel-devel Możecie mnie wskazać konkretny poradnik w którym jest to wytłumaczone. Chyba że to jest jakaś konkretna paczka do zainstalowania pomóżcie bo nie orientuje się o chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 nie znalazłem niczego co mi mogło pomóc w zainstalowaniu kernel-devel Yum Ci pomoże. http://wiki.stemar.com.pl/wiki/?n=Administracja.yum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi