bleee8 Napisano Sierpień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2005 Proszę o pomoc przeszukałem forum i łaziłem w googlach i nie znalazłem niczego co mi mogło pomóc w zainstalowaniu kernel-devel Możecie mnie wskazać konkretny poradnik w którym jest to wytłumaczone. Chyba że to jest jakaś konkretna paczka do zainstalowania pomóżcie bo nie orientuje się o chodzi. hmm, według mnie nie musisz instalować kernel-devel. Ja też mam Fedore 3 i przed instalacją eagle-usb zrobiłem coś takiego : # cd /usr/src # ln -s /usr/lib/modules/2.6.9-1.667/bulid/ linux "Linux" powyżej powinien być napisany z małych liter (nie wiem dlaczego zrobiło się z dużej litery) W Fedorze 3 podobno źródło jądra jest właśnie w katalogu /usr/lib/modules/2.6.9-1.667/build/ i to załatwiło problem . U mnie eagle-usb zainstalowało się bez problemu. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2005 hmm, według mnie nie musisz instalować kernel-devel. Musi. Ja też mam Fedore 3 i przed instalacją eagle-usb zrobiłem coś takiego : To działa tylko ze starymi jajkami. W Fedorze 3 podobno źródło jądra jest właśnie w katalogu /usr/lib/modules/2.6.9-1.667/build/ Nie źródła a same nagłówki jądra. A tak swoją drogą, to każdy, kto używa tak starego i dziurawego kernela powinien zostać wypatroszony i rzucony rybom na pożarcie ]:-> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Sierpień 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2005 Instalowalem kernel-devela i tez niedziala ;-/ ehh Gajwnik co w logach podawalem zobacz wyzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2005 co w logach podawalem zobacz wyzej Dalej sie pluje, że nie może znaleźć nagłówków jądra? Jeśli tak, to sprawdź jeszcze raz czy symlinki sa poprawne w katalogu /lib/modules/$(uname -r)/ Na pewno zainstalowałeś odpowiednią paczkę kernel-devel? U mnie wszystko kompiluje się bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Sierpień 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2005 Po zainstalowaniu kernel-devel'a wyswietla mi takie cos: [root@v eagle-usb-2.3.2]# ./autogen.sh /usr/share/aclocal/gob2.m4:7: warning: underquoted definition of GOB2_HOOK run info '(automake)Extending aclocal' or see http://sources.redhat.com/automake/automake.html#Extending-aclocal [root@v eagle-usb-2.3.2]# ./configure checking for gcc... gcc checking for C compiler default output file name... a.out checking whether the C compiler works... yes checking whether we are cross compiling... no checking for suffix of executables... checking for suffix of object files... o checking whether we are using the GNU C compiler... yes checking whether gcc accepts -g... yes checking for gcc option to accept ANSI C... none needed checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking whether ln -s works... yes checking for dirent.h that defines DIR... yes checking for library containing opendir... none required checking how to run the C preprocessor... gcc -E checking for egrep... grep -E checking for ANSI C header files... yes checking for sys/types.h... yes checking for sys/stat.h... yes checking for stdlib.h... yes checking for string.h... yes checking for memory.h... yes checking for strings.h... yes checking for inttypes.h... yes checking for stdint.h... yes checking for unistd.h... yes checking fcntl.h usability... yes checking fcntl.h presence... yes checking for fcntl.h... yes checking limits.h usability... yes checking limits.h presence... yes checking for limits.h... yes checking netinet/in.h usability... yes checking netinet/in.h presence... yes checking for netinet/in.h... yes checking for stdint.h... (cached) yes checking for stdlib.h... (cached) yes checking for string.h... (cached) yes checking sys/ioctl.h usability... yes checking sys/ioctl.h presence... yes checking for sys/ioctl.h... yes checking sys/socket.h usability... yes checking sys/socket.h presence... yes checking for sys/socket.h... yes checking sys/time.h usability... yes checking sys/time.h presence... yes checking for sys/time.h... yes checking syslog.h usability... yes checking syslog.h presence... yes checking for syslog.h... yes checking for unistd.h... (cached) yes checking for an ANSI C-conforming const... yes checking for off_t... yes checking for size_t... yes checking whether time.h and sys/time.h may both be included... yes checking whether struct tm is in sys/time.h or time.h... time.h checking for working volatile... yes checking whether closedir returns void... no checking whether gcc needs -traditional... no checking for stdlib.h... (cached) yes checking for GNU libc compatible malloc... yes checking for working memcmp... yes checking for stdlib.h... (cached) yes checking for GNU libc compatible realloc... yes checking sys/select.h usability... yes checking sys/select.h presence... yes checking for sys/select.h... yes checking for sys/socket.h... (cached) yes checking types of arguments for select... int,fd_set *,struct timeval * checking return type of signal handlers... void checking whether lstat dereferences a symlink specified with a trailing slash... yes checking whether stat accepts an empty string... no checking for strftime... yes checking for alarm... yes checking for gettimeofday... yes checking for memset... yes checking for select... yes checking for socket... yes checking for strcspn... yes checking for strdup... yes checking for strerror... yes checking for strncasecmp... yes checking for strspn... yes checking for strtol... yes checking for ifconfig... yes checking for route... yes checking for pidof... yes checking for dhclient... dhclient checking for pppd... yes checking for pppoe... yes checking for tclsh... yes checking for wish... yes checking for xsltproc... yes checking for kernel version... 2.6.12-1.1372_FC3 checking for ifup... 1 checking for adictrl... no checking for eaglectrl... no checking for showstat... no checking for eaglestat... no checking for startadsl... no checking for stopadsl... no configure: creating ./config.status config.status: creating Makefile.common config.status: executing default commands ======================================================================== distribution detected Fedora dhcp support dhclient pppd support yes pppoa support yes pppoe support yes install eagleconnect (tcl/tk frontend) yes generate documentation yes ======================================================================== warning: current gcc version is not the same as the one used to compile the running kernel. - current gcc version: 3.4.4 - gcc version used for kernel: 3.4.3 [root@v eagle-usb-2.3.2]# Czy mam zainstalowac gcc-3.4.4-2.fc3.i386.rpm zeby to zaczelo dzialac? Nie wiem czy dobrze rozumiem. Jezeli tak to dlaczego tej paczki nie pobralo razem z updatem samego kernela? Mam nadzieje ze pozniej nie poprosi mnie o kolejna paczke Mam nadzieje ze wersja 2.3.2 sterow jest odpowiednia dla mojego systemu :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 [root@v eagle-usb-2.3.2]warning: current gcc version is not the same as the one used to compile the running kernel. - current gcc version: 3.4.4 - gcc version used for kernel: 3.4.3 No, teraz to masz zupełnie inny problem. Sprawa jest prosta - żeby skompilować poprawny moduł jądra, nalezy użyć takiego samego kompilatora jakim był zrobiony kernel. Dla pewności sprawdź jeszcze co pokaże: /sbin/modinfo buttery (można na koncie zwykłęgo użytkownika; zamiast buttery możesz podac nazwę innego modułu). Sprawdź pole vermagic. Jaka tam jest wersja gcc? 3.4.3? Zobaczyłem teraz na listę plików na serwerze z aktualizacjami i widać, że nowsze gcc zostało wydane po najnowszym jądrze dla FC3. Będziesz musiał "zdowngrade'ować" gcc i resztą paczek (rpm -qa | grep gcc) do wersji 3.4.3-22.fc3. Wszystkie RPM-y masz tutaj → http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/updates/3/i386/ Starszą wersję instaluje się w ten sposób: rpm -Uvh --oldpackage *.rpm Mam nadzieje ze wersja 2.3.2 sterow jest odpowiednia dla mojego systemu :> Tak, to poprawna wersja. Miejmy nadzieję, że terasz szybko trafi do jądra moduł ueagle-atm (może jesteś chcętny do jego testowania?) i już nie trzeba będzie nic doinstalowywać :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Sierpień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 haha kocham tych pingwinow z nimi sie nie znudzisz zeby zainslowac gcc trzeba cpp ciekawe jaka bedzie kolejna paczka Szkoda ze niemoge wiedziec z gory jaka bede potrzebowal paczke do instalowania cpp ale spoko uzbrajam sie w cierpliwosc i byc moze wytrwam. PS: Jak mi sie to uda to napisze ksiazke pod tytulem "Jak to było" Pozdrawiam. PS2: Czekajcie na UPDATE posta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 [y4kk0@X gajim]$ rpm -qR gcc /bin/sh /bin/sh /bin/sh /sbin/install-info binutils >= 2.15.94.0.2-2 cpp = 4.0.1-4.fc4 glibc-devel >= 2.2.90-12 libc.so.6 libc.so.6(GLIBC_2.0) libc.so.6(GLIBC_2.1) libc.so.6(GLIBC_2.2) libc.so.6(GLIBC_2.3) libgcc >= 4.0.1-4.fc4 rpmlib(CompressedFileNames) <= 3.0.4-1 rpmlib(PartialHardlinkSets) <= 4.0.4-1 rpmlib(PayloadFilesHavePrefix) <= 4.0-1 rpmlib(VersionedDependencies) <= 3.0.3-1 [y4kk0@X gajim]$ rpm -q --whatrequires gcc fedora-rpmdevtools-1.1-1.fc4 gcc-java-4.0.1-4.fc4 gcc-c++-4.0.1-4.fc4 [y4kk0@X gajim]$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Sierpień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 Przepraszam co to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 Przepraszam co to jest? Szkoda ze niemoge wiedziec z gory jaka bede potrzebowal paczke do instalowania cpp Masz tam binutils, libgcc, glibc-devel, cpp. Czyli wymagania gcc. Analogicznie robisz sobie dla cpp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Sierpień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 MUSK mi sie gatuje od tego wszystkiego ale nie popuszcze temu upierdliwemu pingwinowi. Jak juz sie zmecze powiem jak sa efekty binutils-2.15.92.0.2-5.1.i386.rpm jest tylko 1 wersja co do gcc i reszty to wersja 3.4.3-22 jest odpowiednia? Nie widze zadnej analogi :< UPDATE: Ja nic z tego nie rozumiem prosze zobaczyc [root@v usbdisk]# rpm -qR gcc /bin/sh /bin/sh /bin/sh /sbin/install-info binutils >= 2.15.90.0.1.1-2 cpp = 3.4.4-2.fc3 glibc-devel >= 2.2.90-12 libc.so.6 libc.so.6(GLIBC_2.0) libc.so.6(GLIBC_2.1) libc.so.6(GLIBC_2.3) libgcc >= 3.4.4-2.fc3 rpmlib(CompressedFileNames) <= 3.0.4-1 rpmlib(PartialHardlinkSets) <= 4.0.4-1 rpmlib(PayloadFilesHavePrefix) <= 4.0-1 rpmlib(VersionedDependencies) <= 3.0.3-1 [root@v usbdisk]# rpm -Uvh binu* Przygotowywanie... ########################################### [100%] pakiet binutils-2.15.92.0.2-5.1 jest już zainstalowany [root@v usbdisk]# rpm -Uvh gcc*22* błąd: Niespełnione zależności: cpp = 3.4.3-22.fc3 jest wymagany przez gcc-3.4.3-22.fc3.i386 libf2c = 3.4.3-22.fc3 jest wymagany przez gcc-g77-3.4.3-22.fc3.i386 libgnat = 3.4.3-22.fc3 jest wymagany przez gcc-gnat-3.4.3-22.fc3.i386 libobjc = 3.4.3-22.fc3 jest wymagany przez gcc-objc-3.4.3-22.fc3.i386 [root@v usbdisk]# dir binutils-2.15.92.0.2-5.1.i386.rpm gcc-3.4.4-2.fc3.i386.rpm Index\ of\ -pub-fedora-updates-3-i386.htm cpp-3.4.3-22.fc3.i386.rpm gcc-c++-3.4.3-22.fc3.i386.rpm Index\ of\ -pub-fedora-updates-3-i386_pliki eagle-usb_org\ -\ Eagle-Usb-2_1_1\ Stable.htm gcc-g77-3.4.3-22.fc3.i386.rpm libgcc-3.4.3-22.fc3.i386.rpm eagle-usb_org\ -\ Eagle-Usb-2_1_1\ Stable_pliki gcc-gnat-3.4.3-22.fc3.i386.rpm logi2.txt Forum\ Fedora_pl\ -\ Brak\ Polaczenia\ Po\ Starcie\ Systemu.htm gcc-java-3.4.3-22.fc3.i386.rpm logi.txt Forum\ Fedora_pl\ -\ Brak\ Polaczenia\ Po\ Starcie\ Systemu_pliki gcc-objc-3.4.3-22.fc3.i386.rpm gcc-3.4.3-22.fc3.i386.rpm glibc-2.3.5-0.fc3.1.i386.rpm [root@v usbdisk]# rpm -Uvh *gnat* błąd: Niespełnione zależności: gcc = 3.4.3-22.fc3 jest wymagany przez gcc-gnat-3.4.3-22.fc3.i386 libgnat = 3.4.3-22.fc3 jest wymagany przez gcc-gnat-3.4.3-22.fc3.i386 [root@v usbdisk]# rpm -Uvh libgcc* błąd: Niespełnione zależności: libgcc >= 3.4.4-2.fc3 jest wymagany przez (zainstalowany) gcc-3.4.4-2.fc3.i386 [root@v usbdisk]# rpm -Uvh libgcc-3.4.3-22* błąd: Niespełnione zależności: libgcc >= 3.4.4-2.fc3 jest wymagany przez (zainstalowany) gcc-3.4.4-2.fc3.i386 [root@v usbdisk]# rpm -Uvh gcc* ostrzeżenie: pakiet gcc = 3.4.3-22.fc3 był już dodany, jest zastępowany przez gcc <= 3.4.4-2.fc3 błąd: Niespełnione zależności: gcc = 3.4.3-22.fc3 jest wymagany przez gcc-c++-3.4.3-22.fc3.i386 gcc = 3.4.3-22.fc3 jest wymagany przez gcc-g77-3.4.3-22.fc3.i386 libf2c = 3.4.3-22.fc3 jest wymagany przez gcc-g77-3.4.3-22.fc3.i386 gcc = 3.4.3-22.fc3 jest wymagany przez gcc-gnat-3.4.3-22.fc3.i386 libgnat = 3.4.3-22.fc3 jest wymagany przez gcc-gnat-3.4.3-22.fc3.i386 gcc = 3.4.3-22.fc3 jest wymagany przez gcc-java-3.4.3-22.fc3.i386 gcc = 3.4.3-22.fc3 jest wymagany przez gcc-objc-3.4.3-22.fc3.i386 libobjc = 3.4.3-22.fc3 jest wymagany przez gcc-objc-3.4.3-22.fc3.i386 [root@v usbdisk]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2005 Nie czytasz w ogóle tego co Ci napisałem. Miałaś w katalogu ze ściągniętymi paczkami wpisać: rpm -Uvh --oldpackage *.rpm Bez oldpackage nie pozwoli Ci na zdowngrade'owanie do starszej wersji. Instalowanie pojedynczej paczki też nie będzie działać, bo zależności na to nie pozwolą. Masz wszystkie paczki instalować za jednym zamachem. Wywal tylko paczkę glibc - już masz ją w systemie. Zależność "glibc-devel >= 2.2.90-12" oznacza, że wystarczy glibc w wersji 2.2.90-12 lub nowszej. To co masz teraz zainstlowane spełnia to wymaganie. To wszystko to proste podstawy ;-) Musiałbyś sobie doczytać na ten temat. Nie korzysta się z nich zbyt często, bo wiuększość takich problemół załatwiają programy takie jak yum. Przyda Ci się to może kiedyś przy ratowaniu systemu :] Wracając do mojego poprzedniego posta: - rpm -qR lub rpm --requies pokazuje CI co dana paczka wymaga, by poprawnie pracować. - rpm --whatrequires wypisuje paczki, które zależą od danego programu (wymagają go do poprawnego działania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Sierpień 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2005 Dzieki Co do rpm -Uvh --oldpackage *.rpm to --oldpackage odebralem jako wskazowke na to ze tam mam podac stara paczke Teraz rozumiem jeszcze raz thx P.S: Jak zawsze prosze czekac na UPDATE UPDATE: Problem z zainstalowaniem sterownikow rozwiazalem tak jak poradzil mi gajownik za co mu osobiscie dziekuje. Niezbedne paczki do tego byly potrzebne to: cpp-3.4.3-22.fc3.i386 gcc-3.4.3-22.fc3.i386 gcc-c++-3.4.3-22.fc3.i386 gcc-g77-3.4.3-22.fc3.i386 gcc-gnat-3.4.3-22.fc3.i386 gcc-java-3.4.3-22.fc3.i386 gcc-objc-3.4.3-22.fc3.i386 libf2c-3.4.3-22.fc3.i386 libgnat-3.4.3-22.fc3.i386 libobjc-3.4.3-22.fc3.i386 - Podaje na wszelki wypadek moze komus sie przyda. Ale problem z samodzielnym startem neostrady nadal pozostal. Jak mnie oczy nie myla to przy starcie pojawia sie mala informacja o ty ze komendy: stopadsl; eagelestat; startadsl, sa niedostepne albo cos w tym stylu za szybko to znika zebym mogl przeczytac. UPDATE 2: Jest nowy update systemu. Jak go sciagne znow nie bede mial neta? :> Czekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2005 problem z samodzielnym startem neostrady nadal pozostal. Nie znam sie na neostradzie, więc Ci tu nie pomogę :/ UPDATE 2: Jest nowy update systemu. Jak go sciagne znow nie bede mial neta? :> Tylko wtedy, kiedy będzie aktualizacja jądra. Wystarczy wtedy na nowo przekompilować moduł kernela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jake Napisano Sierpień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2005 Jezeli chodzi o samodzielny start neostrady mozna to zalatwic w ten sposob: eagleconfig -e Trzeba jedynie przy opcji : Czy chcesz aby 'cron' testował połączenie co dwie minuty i wznawiał je, jeżeli zostanie zerwane [t]/n odpowiedziec "t" no i .... dziala. W sumie czasem musze poczekac kilka sekund po wlaczeniu systemu ale ogolnie jest ok. Poza tym o tej informacji dowiedzialem sie z tego forum, nie pamietam nawet czy nie z tego tematu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi