gajownik Napisano Sierpień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2005 Co będzie jak zrobię yum remove kernel-stary? Wysypie się? A czy mężczyzna bez jąder może robić dzieci? ;] Po rpm -q kernel: kernel-2.6.11-1.1369_FC4 Znaczy nie zainstalował? Co zrobić? Nie zainstalował się. Nie wiem skąd te problemy. U mnie wszyskto chodzi bez problemów. Nie nacisnąłeś przypadkiem CTRL+C podczas ściągania? Wpisz jeszcze raz: yum update (nie będzie drugi raz ściągac tych samych paczek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Sierpień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2005 Nie dotykałem klawiatury podczas ściągania. Zaraz spróbuję jeszcze raz. Spróbowałem i pokazuje, że chce 113 pakietów aktualizować. Nie wystarczy yum update kernel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2005 Spróbowałem i pokazuje, że chce 113 pakietów aktualizować. Nie wystarczy yum update kernel? No bo Ci pościągało tylko pakiety, ale ich nie zainstlowało. Dawaj yum update. Jak nie wyjdzie to yum update kernel. Samo yum update powinno spokojnie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patt Napisano Sierpień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2005 yum jest ulomny przeczytaj, oto rozwiazanie: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=6441 Pozdrawiam... Patt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2005 yum jest ulomny Używam od póltora roku i nigdy nie miałem z nim takich problemów. Nie instalowałeś w międzyczasie ręcznie jakichś innych programów? Jakie wykonywałeś inne działania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Sierpień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2005 Tym razem to uczeń (może przyszły mistrz Patt), nie mistrz (Gajownik) miał rację. Nie zorientowałem się wcześniej ale mój problem wyglądał tak: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...kde-i18n-polish . Zrobiłem yum update kernel i jest OK. Yum`a mam skonfigurowanego wg Fedora FAQ, więc chyba dobrze? Zamierzam w przyszłości update`ować tylko programy, których naprawdę używam i SELinux. Dobry pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2005 Zrobiłem yum update kernel i jest OK. Przeciez napisałem Ci wcześniej, że jak nie wyjdzie yum update, to wpisz yum update kernel. To jest tylko obejście problemu, bo reszta oprogramowania dalej jest stara. Coś musisz mieć skopane w systemie, ale ciężko mi powiedzieć co. Taki problem widziałem juz chyba u czterech/pięciu osób. Wpisz najpierw: yum clean headers yum clean metadata yum clean dbcache (mam yum-2.3.4-0.fc4, więc nie wiem czy wszytkie polecenia będe u Ciebie działały). Potem spróbuj na nowo yum update (jak znowu nic nie zainstaluje, to wklej to co Ci wyświetli na ekranie). 'yum update' powinno działać bez problemów. Samemu z tego korzystam bez przerwy. Zamierzam w przyszłości update`ować tylko programy, których naprawdę używam i SELinux. Dobry pomysł? Programy, których 'napradę używasz' to wszystkie te, kóre masz zainstalowane w systemie? Jeśli nie, to jest to zły pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Sierpień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2005 Zrobiłem wczoraj po zainstalowaniu nowego kernela yum clean all, więc teraz pokazuje, że nie ma nic do usuniecia. Po yum update yum mam komunikat, że brak paczek do update`u. Z resztą powalczę później, bo teraz jestem zniechęcony. Pozdrawiam. Złamałem się, spróbowałem, chociaż nie wiem po co, skoro to było: Transaction Check Error: file /usr/share/doc/HTML/en/common/1.png conflicts between attempted installs of kdelibs-3.4.2-0.fc4.1 and kde-i18n-Polish-3.4.2-0.fc4.1 file /usr/share/doc/HTML/en/common/10.png conflicts between attempted installs of kdelibs-3.4.2-0.fc4.1 and kde-i18n-Polish-3.4.2-0.fc4.1 file /usr/share/doc/HTML/en/common/2.png conflicts between attempted installs of kdelibs-3.4.2-0.fc4.1 and kde-i18n-Polish-3.4.2-0.fc4.1 file /usr/share/doc/HTML/en/common/3.png conflicts between attempted installs of kdelibs-3.4.2-0.fc4.1 and kde-i18n-Polish-3.4.2-0.fc4.1 file /usr/share/doc/HTML/en/common/4.png conflicts between attempted installs of kdelibs-3.4.2-0.fc4.1 and kde-i18n-Polish-3.4.2-0.fc4.1 [...ciach...] file /usr/share/doc/HTML/en/common/web-docbottom.png conflicts between attempted installs of kdelibs-3.4.2-0.fc4.1 and kde-i18n-Polish-3.4.2-0.fc4.1 file /usr/share/doc/HTML/en/common/web-doctop.png conflicts between attempted installs of kdelibs-3.4.2-0.fc4.1 and kde-i18n-Polish-3.4.2-0.fc4.1 file /usr/share/doc/HTML/en/common/x11-license.html conflicts between attempted installs of kdelibs-3.4.2-0.fc4.1 and kde-i18n-Polish-3.4.2-0.fc4.1 file /usr/share/doc/HTML/en/common/xml.dcl conflicts between attempted installs of kdelibs-3.4.2-0.fc4.1 and kde-i18n-Polish-3.4.2-0.fc4.1 To jeszcze raz ja, tak na wszelki wypadek: rpm -e kde-i18n-Polish błąd: pakiet kde-i18n-Polish nie jest zainstalowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2005 yum clean all, więc teraz pokazuje, że nie ma nic do usuniecia. Po yum update yum mam komunikat, że brak paczek do update`u. Nie kazałem wpisywać yum clean all. /usr/share/doc/HTML/en/common/1.png conflicts between attempted installs of kdelibs-3.4.2-0.fc4.1 and kde-i18n-Polish-3.4.2-0.fc4.1 Tego to już nie rozumiem. Te pliki nie mogą być w konflikcie z kde-i18n-Polish, bo ta paczka ie zawiera tych plików. Dla pewności wpisz: yum --enablerepo=updates-testing update yum i ponów aktualizację. Co pokazuje: rpm -qa | grep kde-i18n package-cleanup --problems (doinstaluj yum-utils) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Sierpień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2005 Poszło. Tym razem nie było tej "kde coś tam", a wczesniej wpisałem : yum --enable....... . Co do yum claen all, to napisałem, że zrobiłem to dzień wczesniej . Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi