enter1 Napisano Sierpień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2005 Witam Może ktoś z Was mi coś poradzi, otóż zamazałem sobie dane na dysku i chciałbym je jakoś odzyskać. Znajomy przyszedł do mnie z dyskiem z którym były problemy. Postanowiłem podłączyć go na drugim kanale i poprzez badblocks go wyczyścić. Oczywiście dałem ciała i zamiast podać w parametrze /dev/hdc podałem /dev/hda, uruchomiłem i zanim się połapałem program zdążył mi skasować początek mojego dysku systemowego. Nie pracował długo, może z 10 sek. ala mimo to na pewno usunął bootsektor i faty. Na dysku miałem postawioną FC4 i dwie partycje fat32. Dane na pewno przetrwały, chodzi mi oto czy jest jakaś szansa na to aby odtworzyć pierwotny układ partycji. Dodam jeszcze, że gdy połapałem się że popełnniłem niedbalstwo zdążyłem skopiować /home na inny dysk. Może wiecie czy jest jakieś narzędzie które można zastosować w takiej sytuacji. Dodam jeszcze, że w tej chwili piszę spod win 98 który przetrwał na drugim dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 pod windowsem możesz zainstalować Partition Magick i nim odzystać partycje (sam miałem podobny problem i to pomogło) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 Witam. Pod linuksem jes coś takiego jak gpart Tym programikiem można wiele zrobić Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Sierpień 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 Witam. Pod linuksem jes coś takiego jak gpart Tym programikiem można wiele zrobić Pozdrawiam. Dzieki za zainteresowanie Problem w tym, że po badblocks te programy widzą dysk czysty jak łza bo cały początek jest wyczyszczony. Partycję mogę załozyć, ale starcę dane. Spróbuję windowsowego easy recovery pro. Zobaczymy czy sobie poradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 a ja sie kolejny raz podepne spróbuję windowsowego easy recovery pro no wlasnie czy pod linuksem nie ma czegos podobnego, jakiegos "kombajnu" do odzyskiwania danych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 no wlasnie czy pod linuksem nie ma czegos podobnego, jakiegos "kombajnu" do odzyskiwania danych? Jest, był o tym temat. Ale to dużo babrania i widać nie zabardzo komuś się chce tyle się z czymś takim męczyć i to za darmo.... Jak kogoś to dziwi i to zawsze można samemu coś takiego napisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 gpart odzyskuje starą tablicę partycji i ją zapisuje, wtedy masz stare partycje i powinno fumać. Ja kiedyś już usunąłem tablicę i to ją odzyskało Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Sierpień 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 gpart odzyskuje starą tablicę partycji i ją zapisuje, wtedy masz stare partycje i powinno fumać. Ja kiedyś już usunąłem tablicę i to ją odzyskało Pozdrawiam Witam Jeżeli możesz napisz dokładniej jak to zrobić. W tej chwili nie mam dostępu do swojej fc4, Jak już pisałem program zamazał mi cały początek dysku, na drugim twardzielu miałem jeszcze win98 i w tej chwili na nim pracuję. Jest jeszcze jeden problem , otóż nie pamiętam dokładnie jaki razmiar miały poszczególne partycje. W każdym razie odpaliłem na tym win98 easy recovery i wydaje mi się, że pomoże. Wolałbym jednak znaleźć coś pod lunuxa. Dlatego jeżeli gpart umożliwi odzyskanie starej tablicy chętnie go użyję. Dysku z oryginalnymi danymi nie będe ruszał tylko podłącze innego twardziela i postawię na nim FC4 i spróbuję z jej poziomu odtworzyć dane. Narazie easy recovery raportuje, że pozostało jescze 11 h do końca pracy (dysk 160 GB). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 Jak postawisz fc sobie, czy jakiegoś tam innego (_linuks_ → Linux) ORT, to zainstaluj tego gpart i w man gpart będzie opis z jaką flagą odzyskać tablicę, teraz już nie pamiętam co to było. Możesz też uruchomić jakiegoś live linuksa i z nigo, tylko on musi mieć gpart Chyba będzie to jakoś tak wyglądało : gpart /dev/hdx Sobie poskanuje i pozgaduje Jeżeli zgadnie Ci tablicę możesz ją po tem zapisać(możliwe że sam się o to zapyta), albo poleceniem gpart -W /dev/hdx Ogólnie to mana oblukaj wczśniej dla pewności Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 no wlasnie czy pod linuksem nie ma czegos podobnego, jakiegos "kombajnu" do odzyskiwania danych? Zwykle GNU/Linuksa wykorzystuje się jako serwer. Tutaj backupy to podstawa. Dodatkowo zwykle dochodzi RAID-mirroring. Widocznie jeszcze nie było takiej potrzeby i nikt nie zbrał się za pisanie takiego kombajnu na otwartej licencji (chociaż ktoś się może zabrał i o tym nie wiem) :/ /edit/ Zapomniałem, że miałem schowane jakies linki: http://jbj.rapanden.dk/magicrescue/ http://www.garloff.de/kurt/linux/ddrescue/ http://www.sleuthkit.org/sleuthkit/desc.php http://foremost.sourceforge.net/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi