Skocz do zawartości

Kompilacja

Livia

Rekomendowane odpowiedzi

WItam.

Mam identyczny problem z FC3 jak w FC2 i nie potrafie go rozwiazac. wszystko co mam zamiar instalowac wywala sie po komendzie "make". Zainstalowałam juz wszystko :> nie pomoglo,. Moze ma ktos ciekawy pomysl jak to rozwiazac., albo co moze przeszkadzac.

Linux livia 2.6.9-1.667 #1 Tue Nov 2 14:41:25 EST 2004 i686 athlon i386 GNU/Linux

Pozdrawiam.

Na przykładzie instalowania irssi,

Making all in lib-config

make[3]: Entering directory `/root/irssi-0.8.9/src/lib-config'

make[3]: Nie nic do roboty w `all'.

--

gcc: /root/irssi-0.8.9/glib-1.2.10/libglib.a: No such file or directory

make[3]: *** [irssi] Błąd 1

make[3]: Leaving directory `/root/irssi-0.8.9/src/fe-text'

make[2]: *** [all-recursive] Błąd 1

make[2]: Leaving directory `/root/irssi-0.8.9/src'

make[1]: *** [all-recursive] Błąd 1

make[1]: Leaving directory `/root/irssi-0.8.9'

make: *** [all-recursive-am] Błąd

Eh...

yum install mc

You have enabled checking of packages via GPG keys. This is a good thing.

However, you do not have any GPG public keys installed. You need to download

the keys for packages you wish to install and install them.

You can do that by running the command:

rpm --import public.gpg.key

For more information contact your distribution or package provider.

Same problemy z ta Fedora. Sorki ze zawracalam glowe tymi glupotami.

Teraz już wiesz gdzie leży błąd????. Prawda jest taka że pod linuksem instalacja ze źródeł przyprawia o mdłości atak serca i diabli wiedzą co jeszcze. Używając yuma zainstalujesz wszystko bez bólu , co najwyżej program będzie się odpalał sekundę dłużej. Poza tym często skrypty configure lub make nie wiedzieć czemu nie maja atrybutu wykonywalności i to myli wielu ludzi

Prawda jest taka, ze instalacja ze zrodel powinna byc bezproblemowa. Nie mialam z tym dotychczas problemu. Problemem jest juz dla wielu configuracja. Pomijam kwestie X`ow "z konsoli". Odnosisz sie do lunuxa... nie wiem czy celowo, ale zapomniales napisac "do (_linuxa_ → Linuksa) ORT Fedora Core". Dodam od siebie, ze nie mialam problemow z innymi dystrybucjami pomijajac Mandriva`e gdzie problemem byla moja nieuwaga.

Livia sprawa nie dotyczy tylko Fedora Core bo pod slackiem są podobne jaja.Albo skopany skrypt configure, albo brakująca biblioteka, albo, albo ,albo. Piszesz że instalacja powinna być bezproblemowa. Powinna być ale nie jest. Dam ci przykład. Chcę zainstalować jakis program ze źródeł. Na stronie projektu lub w dokumentacji programu sprawdzam jakie biblioteki są wymagane, następnie sprawdzam pod tym kątem system. Biblioteki są, w dokumentacji pisze jasno że wystarczy tradycyjne ./configure , make , make install. A configure zaczyna wywalać komunikaty o błędzie. To jest przykład sytuacji jakich miałem wiele na slackware10.1. Nigdy nie było kłopotów z paczkami tgz, skoro takie problemy występują przy instalacji ze źródeł to coś tu chyba nie tak???. I na pewno nie jest to wina samego systemu tylko źródeł danego programu

libglib.a:

A to nie jest ten blad ze statycznie dolaczanymi bibliotekami?

http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=36019

to nie jest system dla początkującego.

Troche zamozaparcia, otwarty handbook oraz jakies tutki i sobie laik poradzi. Jezeli tylko bedzie chcial ;)

Linux livia 2.6.9-1.667 #1 Tue Nov 2 14:41:25 EST 2004 i686 athlon i386 GNU/Linux

Zaktualizuj system.

make[3]: Entering directory `/root/irssi-0.8.9/src/lib-config'

Nie kompiluj programów na koncie roota. Ono nie służy do tych rzeczy.

Głupio ze strony programisty, że nie używa wersji dostarczonej wraz systemem. Naraża użytkowników tylko na niebezpieczeństwo związane z neizałatanymi programami.

A tak poza tym to:

yum install irssi

You have enabled checking of packages via GPG keys. This is a good thing.

However, you do not have any GPG public keys installed. You need to download

the keys for packages you wish to install and install them.

You can do that by running the command:

rpm --import public.gpg.key

For more information contact your distribution or package provider.

http://faq.fedora.pl/fc3/#gpgsig

Prawda jest taka że pod linuksem instalacja ze źródeł przyprawia o mdłości atak serca i diabli wiedzą co jeszcze.

Ee tam. To tylko kwestia dostatecznej wiedzy. Samemu tworzę paczki RPM i nie mam jakoś problemów z kompilacją programów.

Używając yuma zainstalujesz wszystko bez bólu , co najwyżej program będzie się odpalał sekundę dłużej.

To tez jest nieprawda :P Prelink nie działa na /usr/local, więc recznie kompilowane programy nie będą szybciej się odpalać. Pdobnie większość ludzi nie ustawia flag CGLAGS i CXXFLAGS - otrzymane binarki (wyjatkiem jest mplayer, który samemu je ustawia) bedę wolniejsze niż normalne RPMy kompilowane ze standardowymi parametrami "-O2 -g -pipe -Wp,-D_FORTIFY_SOURCE=2 -fexceptions -m32 -march=i386 -mtune=pentium4 -fasynchronous-unwind-tables"

Poza tym często skrypty configure lub make nie wiedzieć czemu nie maja atrybutu wykonywalności i to myli wielu ludzi

Nie rozpakowyjesz plików na partycji fat32?