nKodeR Napisano Sierpień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2005 Mam problem (a jakże): Podczas odtwarzania plików muzycznych słyszalne są irytujące trzaski (najbardziej na niskich tonach, bo gdy usunąłem je w equalizerze, to było ich dużo mniej). Pojawiały się, w mp3 z zamontowanego dysku FAT z Windowsa XP oraz w ogg zgranych programem Sound Juicer. Nie próbowałem na innych plikach. Jestem początkującym użytkownikiem i mogłem coś skopać podczas poprzednich operacji, które nie zawsze wychodziły ntak, jak opisane było w poradnikach w internecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2005 Trzaski, szumy. Czy w alsamixerze masz ustawiony kanał PCM na więcej, niż 80%? Jeżeli tak, to spróbuj zejść do tych 80 i sprawdz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nKodeR Napisano Sierpień 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2005 Czy w alsamixerze masz ustawiony kanał PCM na więcej, niż 80%? Jeżeli tak, to spróbuj zejść do tych 80 i sprawdz. Niestety nic to nie zmnienia. Gdy ustawiam na mnij (dużo mniej), to po podgłośnieniu głośników trzaski są nadal słyszalne. Problem występuje chyba tylko przy odtwarzaniu plików, ścieżka dźwiękowa w czasie grania we Frozen Bubble raczej działa bez problemu . Dodam, że nie jest to wina głośników, gdyż używam ich cały czas i WinXP trzasków nie ma (oraz przy włączeniu radia z wieży). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kezsum Napisano Sierpień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2005 Miałem podobny problem w FC4 do czasu aż nie ustawiłem sobie dmixa do obsługi dźwięku. Wystarczyło że wrzuciłem do katalogu domowego plik .asoundrc o takiej treści: pcm.card0 { type hw card 0 } pcm.!default { type dmix ipc_key 1025 slave { pcm "hw:0,0" period_time 0 period_size 4096 buffer_size 16384 periods 128 rate 44100 } bindings { 0 0 1 1 } } Sprawdź może i ci pomoże. Jeżeli dobrze znasz angielski to polecam zajrzeć na http://alsa.opensrc.org/ tutaj znajdziesz więcej informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2005 Miałem podobny problem w FC4 do czasu aż nie ustawiłem sobie dmixa do obsługi dźwięku. W FC4 standardowo robione jest miksowanie ðxwięku przy użyciu pluginu dmix z alsa-lib. Jeśli u Ciebie wystepowały traski, to miałes prawdopodobnie źle ustawioną wielkość buforów. Zgłoś ten błąd w http://bugzilla.redhat.com , podaj dokładnie co to za karta (najlepiej wynik polecenia lspci) i jak go rozwiązałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kezsum Napisano Sierpień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2005 Zgłoś ten błąd Zrobię to jak ktoś mi przetłumaczy na angielski jedno zdanie. Dźwięk jest zniekształcony, często słychać trzaski, wszystko jest słyszalne z kilku sekundowym opóźnieniem. Rozwiązanie problemu mam wpisać w Description? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2005 Dźwięk jest zniekształcony, często słychać trzaski, wszystko jest słyszalne z kilku sekundowym opóźnieniem. Na tyle na ile umiałem: Sound is distorted with lots of crackling. Everything is played with a few seconds delay. Jak ktoś wie jak to lepiej napisać, to niech sie pochwali ;-) Rozwiązanie problemu mam wpisać w Description? Ja bym dał do "Additional Information". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kezsum Napisano Sierpień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2005 Dzięki za tłumaczenie. Błąd zgłosiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi